Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРО....docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
79.37 Кб
Скачать

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в миколаївській області

Основними цілями та завданнями Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області є:

1. забезпечення реалізації державної політики у сферах охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів (земля, надра, поверхневі та підземні води, атмосферне повітря, ліси, тваринний і рослинний світ, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), небезпечними хімічними речовинами, пестицидами та агрохімікатами, екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки, заповідної справи, формування, збереження та використання екологічної мережі;

2. здійснення управління та регулювання у сферах охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, забезпечення екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки, у сфері поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), пестицидами та агрохімікатами, організації, охорони і використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, формування, збереження та використання екологічної мережі;

3. інформування населення через засоби масової інформації про стан навколишнього природного середовища на відповідній території, оперативне оповіщення про виникнення надзвичайних екологічних ситуацій та про хід виконання заходів щодо їх ліквідації.

Завдання Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області:

1. Здійснення у межах своїх повноважень комплексного управління та регулювання, координування діяльності місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ і організацій у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів, забезпечення екологічної та у межах своєї компетенції радіаційної безпеки.

2. Організація та проведення державної екологічної експертизи у рамках комплексної державної експертизи та у відокремленому порядку відповідно до законодавства.

3. Участь у роботі державних комісій з приймання в експлуатацію об'єктів виробничого, житлово-комунального призначення та житлових масивів.

4. Подання на затвердження проектів лімітів: використання природних ресурсів місцевого значення, утворення та розміщення відходів у навколишньому природному середовищі; внесення пропозицій щодо їх затвердження відповідними обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

5. Затвердження нормативів граничнодопустимого скидання забруднюючих речовин до водних об'єктів.

6. Видання та анулювання в установленому порядку дозволів на спеціальне використання природних ресурсів, дозволів на спеціальне водокористування в разі використання води з водних об'єктів загальнодержавного значення, дозволів на викиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, дозволів на розміщення та здійснення інших операцій у сфері поводження з відходами.

7. Узгодження матеріалів підприємств, організацій, установ на отримання ліцензій на пошук (розвідку) корисних копалин, спеціальних дозволів на користування надрами, дозволів на проведення на землях водного фонду робіт з будівництва об'єктів гідротехнічного, гідрометричного та лінійного призначення, днопоглиблювальних робіт, видобування піску і гравію, прокладення кабелів, трубопроводів та інших комунікацій (крім будівельних робіт та робіт на землях прибережних захисних смуг морів і на землях, зайнятих морями), дозволів на розробку проектів нормативів граничнодопустимих скидів у водні об'єкти, погодження договорів оренди водних об'єктів.

8. Забезпечення у межах своїх повноважень погодження вибору земельних ділянок для розміщення об'єктів, місць розташування об'єктів та проектів відведення земельних ділянок.

9. Організація регіонального моніторингу навколишнього природного середовища, забезпечення функціонування державної системи моніторингу довкілля на регіональному рівні.

10 Забезпечення здійснення заходів щодо збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, формування екомережі, розвитку заповідної справи, охорони і використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду, ведення Червоної книги України та Зеленої книги України.

11. Участь у розробці, реалізації та контролі за виконанням державних та місцевих програм охорони навколишнього природного середовища.

12. Підготовка щорічно спільно з відповідними органами виконавчої влади та подання до Мінприроди України і обласної ради доповіді про стан навколишнього природного середовища області.

13. Сприяння екологічній освіті та екологічному вихованню громадян, діяльності екологічних об'єднань громадян, рухів тощо.

14. Забезпечення в межах своїх повноважень підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників.

15. Подання обласній раді пропозицій щодо розподілу зборів за забруднення навколишнього природного середовища, що надходять до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища.

16. Подання запитів та пропозицій до Мінприроди України щодо фінансування природоохоронних заходів за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

17. Забезпечення використання бюджетних асигнувань за цільовим призначенням, складання й подання в установленому порядку фінансової звітності.

18. Здійснення у межах, визначених законодавством України, функцій з оперативного управління майном, що належить до об'єктів державної та комунальної власності.

19. Здійснення інших функцій відповідно до чинного законодавства.

Відділ регуляторної та дозвільної діяльності

Основні завдання та функції відділу:

Здійснення управління та регулювання у сферах охорони навколишнього природного середовища (поверхневі та підземні води, атмосферне повітря, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), небезпечними хімічними речовинами, пестицидами та агрохімікатами).

В сфері поводження з відходами:

- розгляд, аналіз та погодження щорічних проектів лімітів на розміщення відходів підприємств, установ, організацій та господарств Миколаївської області;

- надання проектів лімітів на утворення та розміщення відходів в навколишньому природному середовищу на затвердження до обласної держадміністрації;

- аналіз та систематизація матеріалів паспортизації та інвентаризації відходів;

- розгляд та погодження паспортів відходів;

- розгляд та погодження реєстрових карт об'єктів утворення відходів (ОУВ) та об'єктів оброблення та утилізації відходів (ООУВ);

- ведення реєстру ОУВ та ООУВ;

- формування бази даних з реєстрації відходів, які утворюються в області;

- розгляд проектів паспортів місць видалення відходів (МВВ

- розгляд та узгодження документів, підготовка експертного висновку для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з небезпечними відходами;

- розгляд щорічних статистичних звітів за формою № 1 - токсичні відходи.