Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
404 Наказ.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
850.94 Кб
Скачать

5. Контроль за організацією і несенням патрульно-постової служби

103. Контроль за організацією та несенням патрульно-постової служби є важливим засобом зміцнення дисципліни серед особового складу і забезпечення високої активності нарядів міліції у боротьбі з злочинністю і в охороні громадського порядку. Він здійснюється шляхом проведення систематичних перевірок служби у всіх органах, підрозділах.

104. При перевірці організації і несення патрульно-постової служби встановлюється:

- правильність розставлення і використання особового складу і технічних засобів, згідно з обстановкою, що склалася;

- якість проведених інструктажів нарядів;

- чіткість і оперативність керування нарядами, своєчасність доведення до них інформації про зміни оперативної обстановки;

- якість несення служби нарядами міліції та їх активність у боротьбі із злочинністю і порушеннями громадського порядку;

- забезпечення взаємодії між нарядами, іншими службами, підрозділами міліції та громадськими формуваннями;

- додержання нарядами законності і службової дисципліни;

- правильність оформлення і ведення службових документів.

105. Патрульно-постову службу міліції зобов'язані перевіряти:

- особи керівного складу міліції МВС України, Головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, м.Києві та Київської області, управлінь МВС України в областях, м.Севастополі та управлінь (відділів) МВС України, спеціальної та транспортної міліції - при кожному інспектуванні підвідомчих органів і підрозділів;

- начальники органів внутрішніх справ - не рідше одного разу на тиждень;

- заступники начальників міськрайлінорганів внутрішніх справ, командири підрозділів патрульно-постової служби - не рідше двох разів на тиждень;

- особи керівного та інспекторського складу служби охорони громадського порядку міськрайлінорганів внутрішніх справ - не менше двох раз на тиждень;

- командири рот і взводів ППСМ - щоденно;

- оперативні чергові та їх помічники - не менше одного разу на добу;

- командири відділень ППСМ - не менше двох разів у кожну зміну;

- дільничні інспектори (начальники лінійних пунктів) систематично на території дільниці, яку вони обслуговують.

106. Патрульно-постову службу можуть також перевіряти інші посадові особи, які мають на це спеціальне розпорядження прямого начальника.

107. Перевірка несення служби нарядами може бути гласною і негласною. Вона повинна проводитись в будь-який час доби за графіками, затвердженими начальником органу і командуванням підрозділів патрульно-постової служби на кожен місяць, при цьому всі наряди обов'язково повинні бути перевірені керівним та інспекторським складом органів внутрішніх справ.

108. У тих, хто прибув для перевірки патрульний (постовий), якщо не знає їх в обличчя, вимагає службове посвідчення (від осіб, перелічених ст.105 цього Статуту);

- посвідчення особи і письмове розпорядження на право перевірки - від осіб, уповноважених прямими начальниками.

109. Патрульний (постовий) при наближенні того, хто перевіряє, швидко підходить до нього і відрекомендовується. Наприклад: "Товаришу (пане) лейтенанте, патрульний - сержант Карпенко" або "Товаришу (пане) майоре, постовий - сержант Іваненко". У тих випадках, коли перевірку проводять двоє, патрульно-постовий відрекомендовується старшому за посадою, а при рівних посадах - за званням.

110. За вимогою того, хто перевіряє старший патруля (постовий) доповідає про обстановку на території маршруту (поста) і відповідає на поставлені запитання.

111. При відсутності наряду на маршруті (посту) той, хто перевіряє, зобов'язаний негайно з'ясувати причину і особисто або через чергового встановити, де він знаходиться.

112. Особи, які перевіряють службу нарядів, зобов'язані глибоко вивчати оперативну обстановку на маршрутах і постах, об'єктивно оцінювати якість несення служби, не допускаючи ніяких послаблень і спрощень, а також навчати міліціонерів прийомам несення служби та діям у складній обстановці.

113. Під час перевірки нарядів посадові особи, які перевіряють службу, зобов'язані звертати увагу:

- на те, чи знаходиться патруль (постовий) на своєму маршруті (посту) та чи пильно він несе службу;

- наскільки добре наряд міліції знає осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, обстановку на маршруті (посту), особливо в місцях можливого вчинення правопорушень, переховування злочинців та інших антигромадських елементів, а також обов'язки і права;

- яким чином патрульний (постовий) взаємодіє з сусідніми нарядами, дільничним інспектором, представниками формувань громадськості;

- на його зовнішній вигляд, екіпіровку, додержання вимог про ввічливість і культуру у ставленні до громадян, виконання міліціонерами службових обов'язків;

- які події мали місце під час несення служби і які по них вжиті заходи.

114. Забороняється перевіряти несення служби шляхом намагань відібрати зброю, інсценування правопорушень та іншими способами, які можуть призвести до нещасного випадку та інших небажаних наслідків.

115. При негласній перевірці особа, яка перевіряє, таємно веде спостереження за діями наряду, який перевіряється. У випадку грубого порушення порядку несення служби нарядом або коли він потребує негайної допомоги, перевіряючий припиняє свою перевірку і дає вказівки до усунення порушень чи подає міліціонерам необхідну допомогу.

Про наслідки негласної перевірки перевіряючий доповідає рапортом начальнику, який призначив цю перевірку.

116. При виявленні недоліків в організації і несенні служби особа, яка перевіряє, зобов'язана на місці вжити заходів до їх усунення.

За грубе порушення вимог чинного Статуту наряд міліції може бути знятий з маршруту (поста) особами, яким від підпорядкований.

117. Про наслідки перевірки патрульно-постової служби особа, яка перевіряє, робить відповідний запис у службовій книжці і в книзі служби нарядів з переліком конкретних недоліків, зроблених зауважень і вжитих заходів. Ці дані використовуються при проведенні інструктажів і підбитті підсумків щодобової роботи міліціонерів.

Стан і якість перевірок нарядів не менше одного разу на місяць розглядаються на службових нарадах керівництва міськрайлінорганів внутрішніх справ і підрозділів патрульно-постової служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]