Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
404 Наказ.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
850.94 Кб
Скачать

4. Підготовка та інструктаж нарядів

96. Міліціонери, призначені в наряд для несення патрульно-постової служби, прибувають в орган внутрішніх справ, підрозділ міліції чи спеціально визначене місце за 30 хвилин до початку інструктажу. При прибутті вони доповідають черговому і своєму командирові, називають їх за званням, додаючи перед званням слово "Товаришу (пане)", наприклад: "Товаришу (пане) лейтенант, сержант Петренко для несення служби прибув". Перед проведенням інструктажу черговий опитує про стан здоров'я та інші обставини, які заважають несенню служби, видає міліціонерам зброю, спорядження, засоби зв'язку, індивідуального захисту і спеціальні засоби, службові документи (службову книжку, картку маршруту (поста) наряду та інші), про що міліціонер розписується в книзі служби нарядів. Зарядження зброї проводиться по команді і під наглядом оперативного чергового або командира підрозділу в спеціально відведеному місці, при цьому патрон в патронник не досилається.Оперативний черговий або командир підрозділу оголошує пости та маршрути патрулювання, час несення служби та інформує про відміну орієнтировок, знайомить з отриманою інформацією про вчинені злочини, прикмети осіб, що розшукуються, викрадене майно та іншими відомостями, контролює їх записи в службовій книзі, потім виставляє наряд на інструктаж, перевіряє у кожного міліціонера наявність обов'язкових предметів озброєння і спорядження. Робить відповідний запис у книгу служби нарядів управління (відділу) внутрішніх справ. При виявленні недоліків вживає заходів до їх усунення і доповідає про готовність особового складу до несення служби посадовій особі, яка відповідно до щомісячного графіка проводить інструктаж.

97. Патрульний (постовий), який заступає на службу зобов'язаний бути одягненим по формі за сезоном, мати зразковий зовнішній вигляд і справне спорядження.

Він повинен мати:

- службове посвідчення;

- службову книжку (додаток N 2);

- картку маршруту (поста);

- табельну зброю з двома спорядженими магазинами;

- радіостанцію;

- кишеньковий ліхтар;

- свисток;

- засоби індивідуального захисту, спеціальні засоби;

- бланки протоколів про адміністративні правопорушення;

- індивідуальний пакет (аптечку).

98. Щоденні інструктажі нарядів перед заступанням на службу проводяться керівниками органів внутрішніх справ і командним складом підрозділу патрульно-постової служби за участю досвідчених оперативних працівників.

99. Посадова особа, яка готується до проведення інструктажу, зобов'язана з'ясувати оперативну обстановку, використовуючи при цьому наявну інформацію у чергового, вивчити і оцінити дії нарядів за минулу добу, детально ознайомитись з завданнями, порядком і особливостями несення служби на кожному маршруті (посту), намітити питання для перевірки знань міліціонерів з урахуванням оперативної обстановки, вирішення завдань для навчання діям в різних ситуаціях.

100. При наближенні до строю особи, яка проводитиме інструктаж, черговий подає команду "Наряд, струнко. Вправо (вліво), на середину, рівняйсь!" і доповідає про готовність наряду до інструктажу. Наприклад: "Товаришу (пане) підполковнику! Наряд у складі 20 чоловік для інструктажу вишикуваний. Черговий по відділу капітан Іваненко". Приймаючи рапорт, той хто інструктує, звертається до наряду: "Здрастуйте товариші (панове)!" На його привітання наряд відповідає: "Здоров'я бажаєм товаришу (пане) підполковнику". Після цього той, хто інструктує, подає команду "Вільно!".

101. Той, хто інструктує, зобов'язаний:

а) впевнитись у готовності особового складу до несення служби і вжити заходів до усунення виявлених недоліків;

б) перевірити звання патрульними і постовими своїх прав і обов'язків, окремих положень нормативних актів, правил застосування зброї і спеціальних засобів, прикмет розшукуваних злочинців і викраденого майна;

в) оголосити результати несення служби за минулу добу, за необхідності роз'яснити недоліки і упущення, навести приклади зразкових дій патрульних і постових;

г) роз'яснити оперативну обстановку, поставити нарядам конкретні завдання на весь період несення служби і визначити порядок їх виконання;

д) запропонувати міліціонерам вирішити декілька завдань, при цьому розібрати найбільш характерні тактичні прийоми несення служби (ведення нагляду, виявлення злочинців за малопомітними прикметами, запобігання і припинення групових порушень громадського порядку, затримання озброєних злочинців і т.ін.);

е) нагадати міліціонерам про необхідність додержання законності, а також про чемність і уважне ставлення до громадян;

є) роз'яснити порядок зміни нарядів, зв'язку і взаємодії.

Проведення інструктажу закінчується віддачею наказу про заступання нарядів міліції на службу. Наприклад: "Наряд, струнко! Наказую заступити на охорону громадського порядку в столиці України - місті Києві. Під час несення служби суворо додержуватись законності, виявляти високу культуру і чемність у зверненні до громадян. Направо (наліво) за маршрутами і постами кроком руш!".

102. В містах без районного поділу не рідше одного разу на місяць проводиться спільний інструктаж всіх патрульно-постових нарядів, які несуть службу на вулицях і в інших громадських місцях за планами комплексного використання сил і засобів міліції.

Після загального шикування керівний і начальницький склад перевіряє зовнішній вигляд і екіпіровку нарядів, а працівники ДАІ, інженери і техніки після нього - проводять огляд технічного стану автотранспорту і засобів зв'язку. Посадова особа, яка проводить інструктаж:

а) підводить підсумки несення служби за минулий період, зачитує накази про заохочення працівників, які відзначилися, відмічає недоліки та упущення, які мали місце під час несення патрульно-постової служби;

б) аналізує результати взаємодії нарядів, підрозділів, які беруть участь в охороні громадського порядку;

в) інформує про стан оперативної обстановки;

г) оголошує завдання нарядів і підрозділів по охороні громадського порядку і об'єктів народного господарства, по забезпеченню безпеки дорожнього руху і боротьбі із злочинністю.

Інструктаж закінчується загальним шикуванням, віддачею наказу про заступання на службу і проходженням урочистого маршу.

Для нарядів, які брали участь у спільному інструктажі в день його проведення, інші інструктажі не проводяться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]