Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
404 Наказ.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
850.94 Кб
Скачать

2. Дії патрульно-постових нарядів при припиненні і ліквідації групових порушень громадського порядку

298. Припинення і ліквідація групових порушень громадського порядку здійснюються рішучими діями патрульно-постових нарядів шляхом поділу натовпу на дрібні групи, відокремлення їх одна від іншої, відтиснення і розсіяння. Одночасно вживаються заходи для виявлення організаторів і активних учасників безпорядків.

299. Під час припинення правопорушень в місцях скупчення людей, а також при затриманні організаторів та активних учасників групових порушень громадського порядку патрульно-постові наряди повинні виявляти обережність і пересторогу, враховуючи можливу негативну реакцію присутніх громадян, щоб своїми діями не викликати ускладнення обстановки.

Затримані організатори та активні учасники групових порушень громадського порядку негайно відправляються у зачинених машинах до міліції.

300. У ситуаціях, коли негайне затримання організаторів та активних учасників безпорядків неможливе або небажане, наряди міліції обмежуються встановленням їх осіб для наступного нагляду і затримання у найбільш придатний для цього час.

301. При проведенні операцій по припиненню групових порушень громадського порядку патрульно-постові наряди повинні виявляти високу організованість, дисциплінованість і діяти тільки по команді керівника операції або старшого наряду. Для забезпечення узгоджених дій встановлюються способи підтримання зв'язку, умовні знаки і сигнали.

302. Після ліквідації масових безпорядків, за вказівкою керівника операції, патрульно-постові наряди вживають заходів для недопущення їх поновлення і звертаються до громадян з проханням розійтися, не збиратися групами на вулицях, площах, у подвір'ях та інших громадських місцях; про найбільш значні групи, які не реагують на ці звернення, доповідають черговому (старшому наряду); відновлюють нормальний рух транспорту і пішоходів.

Розділ XV Охорона громадського порядку і безпеки про проведенні масових заходів

1. Завдання керівництва органів внутрішніх справ, підрозділів патрульно-постової служби по забезпеченню охорони громадського порядку і безпеки при проведенні масових заходів

303. Охорона громадського порядку і безпеки при проведенні масових заходів (громадсько-політичних, культурно-масових, спортивних та інших) в залежності від їх значення та масштабу організується Головними управліннями МВС України в Автономній Республіці Крим, м. Києві та Київської області, управліннями МВС України в областях, м. Севастополі та управліннями (відділами) МВС України, спеціальної та транспортної міліції, міськими та районними управліннями та відділами внутрішніх справ.

304. В період підготовки до забезпечення охорони громадського порядку і громадської безпеки під час зборів, мітингів, демонстрацій, вуличних походів та інших масових заходів керівництвом органів внутрішніх справ та підрозділів патрульно-постової служби з особовим складом, задіяним на охорону правопорядку, повинні проводитись:

вивчення нормативних актів, які регламентують права і обов'язки міліції, відповідальності організаторів та учасників масових акцій за порушення правопорядку, тренування до відпрацювання тактичних прийомів несення служби в умовах ускладнення обстановки. Тренування здійснюються напередодні на місці проведення масового заходу.

При цьому уточнюються завдання, розподіл нарядів, перевіряється реальність встановлених термінів розгортання задіяних сил; відпрацьовуються відповідно до законодавства питання взаємодії нарядів міліції, Національної гвардії України та інших сил, що залучаються на випадок виникнення надзвичайних обставин.

305. Для забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення масових заходів керівниками органів внутрішніх справ повинно залучатися реально необхідна кількість сил та засобів. Наряди вводяться в дію по мірі здійснення заходу, а коли мине потреба, - за розпорядженням начальника оперативного штабу (начальника сектора або дільниці) негайно знімаються та виводяться у резерв.

306. У день проведення масового заходу керівники служби міліції громадської безпеки органу внутрішніх справ та підрозділу патрульно-постової служби проводять перевірку наявності особового складу та стан його екіпіровки, інструктажі старших самостійних груп та всього особового складу, при цьому повідомляють про можливі зміни в проведенні масового заходу та забезпечують розподіл працівників міліції та технічних засобів, при можливості встановлюють зв'язок з організаторами проведення масового заходу.

307. Основні завдання, які вирішуються в цей період:

а) забезпечення спільно з організаторами заходів необхідних умов безпеки учасникам та глядачам, дотримання встановлених правил поведінки в місцях проведення масових заходів;

б) попередження та припинення злочинів, порушень громадського порядку;

в) забезпечення безпеки дорожнього руху; ( Підпункт "в" пункту із змінами, внесеними згідно з Наказом МВС N 1030 ( z0863-03 ) від 10.09.2003 )

г) недопущення ослаблення охорони громадського порядку на території, де безпосередньо заходи не проводяться.

308. Під час проведення масового заходу патрульно-постові наряди зобов'язані:

-знати та виконувати в повному обсязі поставлені завдання;

- проявляти виняткову передбачливість та витримку при несенні служби, в різних ситуаціях діяти спокійно та впевнено, особливо під час припинення порушень громадського порядку;

- знаходитись в зазначеному місці і без спеціального дозволу не залишати довірену дільницю служби;

- виводити з місця проведення масового заходу осіб, які перебувають у стані сп'яніння та інших правопорушників;

- у разі виявлення обставин, які ускладнюють проведення заходу, забезпечення громадського порядку, терміново доповісти керівнику, відповідальному за стан охорони громадського порядку на цій дільниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]