Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

OMI-3

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

випадку введення інформації з клавіатури. Є ще дві додаткові спеціальні опції: рег_еріс і zak_coms (див. рис. 12). Перша з них призначена для автоматичної генерації перевідного епікризу (при переведенні хворого на інфаркт міокарда з блоку інтенсивної терапії), друга - для висновків реабілітаційної комісії. Принципи роботи з цими опціями аналогічні розглянутим методам роботи з довільними текстовими вставками.

Для внесення в описову частину IX інформації про діагноз захворювання треба клавішею Esc повернутися в меню методів описування (див. рис. 9), потім знову вибрати опцію "добавление", при цьому вказати, що буде використано дерево діагнозів (опция "диагноз"). Далі все відбувається, як у випадку описування стану хворого. Після закінчення заповнення діагнозу слід повернутися клавішею Esc знову в меню методів описування. При цьому в IX автоматично заноситься план клінічного обстеження, що відповідає описаному діагнозу захворювання. Крім того, інформація про діагноз захворювання та ускладнення автоматично копіюється з описової частини IX в поле "диагноз" титульного листа.

41

Для внесення змін в описову частину IX використовують опцію "редактирование" в меню методів описування. Ця опція дає змогу видаляти з IX окремі речення і вставляти пропущений текст між реченнями. Під час вибору опції "редактирование" на екрані з'являється тільки вікно описової частини IX з текстом опису, що там міститься.

Для видалення будь-якого рядка з опису слід клавішами керування встановити курсор у кінець речення, яке потрібно видалити, і натиснути клавішу Delete.

Щоб вставити пропущений текст, слід підвести курсор до кінця того речення, після якого треба зробити вставку, і натиснути клавішу Insert. При цьому на екрані з'явиться вікно вставки і дерево опису (рис. 14).

Текст вставки можна набрати аналогічно розглянутим методам описування, тобто з використанням дерева чи довільно. У першому випадку в дереві вибирають відповідну інформацію, яку записують у вікно вставки. Після того як текст вставки набраний, клавішею Esc його розміщують у заданому місці IX.

42

Щоб вставити довільний текст, використовують комбінацію Клавіш Ctrl+Enter. При цьому крім уже існуючих вікон описової Частини IX і вставки тексту з'явиться ще одне вікно. Заповнивши його довільним текстом з клавіатури, спочатку комбінацією Ctrl+Enter Записують його вмісту вікно вставки, а потім клавішею Esc остаточно Розміщують текст у заданому місці описової частини IX.

Після всіх видалень і вставлень клавішею Esc повертаються в Меню методів описування.

Під час роботи з опціями "добавление" і "редактирование" Неможливий повноекранний перегляд введеної інформації, оскільки вікно описової частини IX займає приблизно третину екрана, а Це створює певні незручності. Для повноекранного перегляду Описової частини IX використовують опцію "просмотр" в меню Методів описування. Коли її вибирають, то вікно описової частини IX з текстом розміститься в межах всього екрана дисплея. Якщо текст опису не вміщується на одному екрані, то перехід до наступного екрана здійснюють клавішею PgDn, а повернення до попереднього - Клавішею PgUp. Зауважимо, що під час використання цієї опції виконувати будь-які зміни в тексті неможливо.

43

Опцію "просмотр" можна використати також для роздрукування на принтері тексту (фрагментів тексту) опису. Для цього після вибору даної опції курсор слід встановити у те місце тексту, звідки має початися роздрукування, і використати комбінацію клавіш Ctrl+P. Якщо принтер був підготовлений до роботи, то почнеться роздрукування тексту, якщо ні, то з'явиться повідомлення про неготовність принтера до роботи.

Після закінчення перегляду чи друку тексту опису натискають клавішу Esc, внаслідок чого внизу екрана з'явиться повідомлення "конец описания"; для виходу назад в меню методів описування знову слід натиснути Esc.

Після закінчення роботи з опціями меню методів описування відбувається повернення (Esc) в основне меню системи.

5. Заповнення щоденників в MedDoc.

Щоденники заповнюють за допомогою опції "дневник" в підменю режиму "ведение". Далі всі дії, починаючи з вибору опцій в меню методів описування і закінчуючи роздрукуванням на принтері, виконують аналогічно як і в разі заповнення описової частини IX. Єдина відмінність в тому, що замість дерева опису використовують дерево щоденників, що має характерні склад і структуру.

6. Робота з листами лабораторних досліджень.

Дані лабораторних аналізів заповнюють за допомогою опції "лист лабораторных исследований" в підменю режиму "ведение". Після вибору цієї опції можливі два варіанти роботи: заповнення даних і перегляд їх (рис. 15). І втому, і в іншому випадку на екран виводять меню методів дослідження (рис. 16), після чого з'являється перелік відповідних параметрів. Зображення на екрані дисплея під час вибору опції "клинический анализ крови" показано на рис. 17. Якщо робота проходить в режимі заповнення, то слід вибрати конкретний параметр дослідження і ввести у вікно, що з'явилося, дані з клавіатури комп'ютера. Введення даних завершується натисненням клавіші Enter.

44

Аналогічно вводяться дані за іншими параметрами та іншими видами досліджень. Якщо ж була використана опція "просмотр", то після вибору відповідного параметра на екрані будуть виведені всі потрібні результати із зазначенням дати і часу дослідження (рис. 18).

45

46

Для виправлення помилок, що їх припустилися під час введення даних, використовують опції "дата" і "время" в меню методів дослідження. Помилковий параметр можна виправити у режимі "заполнение", але перед цим слід задати дату і час помилкового результату.

Зауважимо, що тут, як і в усіх інших режимах, вихід з будь-якої опції в меню, що її породило, відбувається за допомогою клавіші Esc.

7. Формування листів призначень в MedDoc.

Листи призначень формують за допомогою одноіменної опції в підменю режиму "ведение". Під час її вибору на екрані з'явиться меню методів роботи з листами призначень (рис. 19). Опцію "редактирование листа" призначено для безпосереднього заповнення. Зображення на екрані дисплея після вибору цієї опції показано на рис. 20.

47

Принцип заповнення полів такий: поле "стоп питання" заповнюють з клавіатури; поле "режим" містить уніфіковану інформацію, яку можна викликати функціональною клавішею F2 (аналогічно деяким полям у титульному листі); дату призначення і дату відміни встановлюють клавішею F2; нею також викликають інформацію поля "препарат" (при цьому пропонується ввести першу літеру назви препарату, після чого на екран буде виведено всі препарати, назви яких починаються з цієї літери; із загального переліку вибирають потрібний препарат, який автоматично заноситься у відповідне поле). Є можливість перед вибором препарату ознайомитися з довідковими даними про будь-який препарат (опція "информация"). На рис. 21-24 послідовно показано зображення на екрані дисплея при заповненні поля "препарат".

Призначувану дозу препарату вводять у відповідне поле з клавіатури. Поля "единицы дозы" й "способ введення" уніфіковані і заповнюються також клавішею F2.

48

49

50

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]