Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Фінансовмй менеджмент 2 модуль.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
241.08 Кб
Скачать

5.5. Управління залученням банківського кредиту

У складі фінансового кредиту, залученого підприємствами для розширення господарської діяльності, пріоритетна роль належить банківському кредиту. Під банківським кредитом розуміються кошти, які надаються банком у позику клієнтові для цільового використання на встановлений термін під визначений відсоток.

Банківський кредит надається підприємствам в таких основних видах:

1. Бланковий (незабезпечений) кредит під здійснення окремих господарських операцій. Як правило, він надається комерційним банком, який здійснює розрахунково-касове обслуговування підприємства. Хоча формально він носить незабезпечений характер, але фактично забезпечується розміром дебіторської заборгованості підприємства та його засобами на розрахунковому та інших рахунках у цьому ж банку. Цей вид кредиту надається, як правило, тільки на короткостроковий період.

2. Контокорентний кредит ("овердрафт"). Цей вид кредиту надається банком звичайно під забезпечення, але ця вимога не є обов'язковою. При наданні цього кредиту банк відкриває підприємству контокорентний рахунок, на якому обліковуються як кредитні, так і розрахункові його операції. Контокорентний рахунок використовується в якості джерела кредиту в обсязі, що не перевищує встановлене в кредитному договорі максимальне негативне сальдо (контокорентний ліміт).

3. Сезонний кредит із щомісячною амортизацією боргу. Цей вид кредиту надається зазвичай на формування перемінної частини оборотних активів на період їх зростання у зв'язку з сезонними потребами підприємства.

4. Відкриття кредитної лінії. Так як потреба в короткотерміновому банківському кредиті не завжди може бути передбачена з прив'язкою до конкретних термінів його використання, договір про нього підприємство може оформити з банком попередньо у формі відкриття кредитної лінії. У цьому договорі обумовлюються строки, умови і гранична сума надання банківського кредиту, коли в ньому виникає реальна потреба. Звичайно кредитна лінія відкривається на строк до одного року.

5. Револьверний (автоматично поновлюваний) кредит. Внесені в рахунок погашення зобов'язань кошти можуть знову запозичувати підприємством протягом періоду дії кредитного договору (в межах встановленого кредитного ліміту). Виплата непогашеної суми основного боргу і залишилися відсотків по ньому проводиться після закінчення терміну дії кредитного договору.

6. Онкольний кредит. Особливістю цього виду кредиту є те, що він надається позичальнику без зазначення терміну його використання (в рамках короткострокового кредитування) із зобов’язанням останнього погасити його на першу вимогу кредитора. При погашенні цього кредиту звичайно надається пільговий період (по діючій практиці - до трьох днів).

7. Ломбардний кредит. Такий кредит може бути отриманий підприємством внесенням під заставу високоліквідних активів (векселів, державних короткострокових облігацій і т.д.), які на період кредитування передаються банку. Розмір кредиту в цьому випадку відповідає певній (але не всієї) частини вартості переданих в заставу активів. Як правило, цей вид кредиту носить короткостроковий характер.

8. Іпотечний кредит. Такий кредит може бути отриманий від банків, що спеціалізуються на видачі довгострокових позик під заставу основних засобів або майнового комплексу підприємств в цілому ("іпотечних банків"). Підприємство, що передає в заставу своє майно, зобов'язане застрахувати його в повному обсязі на користь банку. При цьому закладене в банку майно продовжує використовуватися підприємством.

9. Ролловерний кредит. Він являє собою один із видів довгострокового кредиту з відсотковою ставкою, що періодично переглядається.

 10. Консорціумний (консорціальний) кредит. Кредитна политика банку, система встановлених нормативів кредитування або високий рівень ризику іноді не дозволяють йому повною задовільнити високу потребу підприємства-клієнта в кредиті. У цьому випадку банк, що обслуговує підприємство, може залучити до кредитування свого клієнта інші банки з утворенням консорціуму.

 

Соседние файлы в папке Разное