Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Фінансовмй менеджмент 2 модуль.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
241.08 Кб
Скачать

5.3. Управління емісією акцій

З позиції фінансового менеджменту основною метою емісійної політики є залучення на фондовому ринку необхідного обсягу власних фінансових засобів у мінімально можливі терміни.

Емісійна політика підприємства представляє собою частину загальної політики формування власних фінансових ресурсів, яка полягає у забезпеченні залучення необхідного їх обсягу за рахунок випуску і розміщення на фондовому ринку власних акцій.

Розробка ефективної емісійної політики підприємства охоплює такі етапи:

 1. Дослідження можливостей ефективного розміщення передбачуваної емісії акцій. Рішення про передбачувану первинну або додаткову  емісію акцій можна прийняти лише на основі всестороннього попереднього аналізу кон'юнктури фондового ринку й оцінки інвестиційної привабливості своїх акцій.

Аналіз кон'юнктури фондового ринку (біржового і позабіржового) включає характеристику стану попиту і пропозиції акцій, динаміку рівня цін їх котирування, обсягів продажу акцій нових емісій і ряду інших показників. Результатом проведення такого аналізу є визначення рівня чутливості реагування фондового ринку на появу нової емісії й оцінка його потенціалу поглинання емітованих обсягів акцій.

Оцінка інвестиційної привабливості своїх акцій проводиться з позиції врахування перспективності розвитку галузі (в порівнянні з іншими галузями), конкурентоспроможності виробленої продукції, а також рівня показників фінансового стану підприємства (у порівнянні з середньогалузевими показниками). У процесі оцінки визначається можливий ступінь інвестиційної привабливості акцій своєї компанії порівняно з акціями інших.

2. Визначення цілей емісії. У зв'язку з високою вартістю залучення  власного капіталу із зовнішніх джерел цілі емісії повинні бути достатньо вагомими з позицій стратегічного розвитку підприємства і можливостей суттєвого підвищення ефективення його ринкової вартості в наступному періоді. Основними такими цілями емісії можуть бути:

• реальне інвестування, пов'язане з галузевою і регіональною  диверсифікацією виробничої діяльності (створення мережі нових філій, дочірніх фірм, нових виробництв тощо);

• необхідність істотного поліпшення структури капіталу (підвищення частки власного капіталу з метою росту рівня фінансової стійкості, забезпечення більш високого рівня власної кредитоспроможності та зниження за рахунок цього вартості залучення позикового капіталу, підвищення ефекту фінансового левериджу тв ін. );

• інші стратегічні цілі, що вимагають швидкої акумуляції значного обсягу власного капіталу.

3. Визначення обсягу емісії. При визначенні обсягу емісії необхідно виходити з раніше розрахованої потреби в залученні власних фінансових ресурсів за рахунок зовнішніх джерел.

4. Визначення номіналу, видів і кількості емітованих акцій.

Номінал акцій визначається з урахуванням основних категорій майбутніх їх покупців У процесі визначення видів акцій (простих і привілейованих) встановлюється доцільність випуску привілейованих акцій; якщо такий випуск визнаний доцільним, то встановлюється співвідношення простих і привілейованих акцій (при цьому слід мати на увазі, що відповідно до чинного законодавства частка привілейованих акцій не може перевищувати 10% загального обсягу емісії).

5. Оцінка вартості залученого акціонерного капіталу. Відповідно до принципів такої оцінки вона здійснюється за двома параметрами:

 а) передбачуваному рівня дивідендів (він визначається виходячи з обраного типу дивідендної політики),

б) затрат щодо випуску акцій і розміщенню емісії Розрахункова вартість капіталу, що залучається зіставляється з фактичною середньозваженою вартістю капіталу і середнім рівнем ставки відсотка на ринку капіталу. Лише після цього приймається остаточне рішення про здійснення емісії акцій.

6. Визначення ефективних форм андерайтингу. Для того, щоб швидко і ефективно провести відкрите розміщення емітованих акцій, необхідно визначити склад андеррайтерів, узгодити з ними ціни початкового котирування акцій і розмір комісійної винагороди, забезпечити регулювання обсягів продажу акцій, що забезпечують підтримання ліквідності вже розміщених акцій на початковому етапі їх обігу.

 

Соседние файлы в папке Разное