Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Джерелознавство істпит майже всі питання всеодно ніхто нічого не вивчить.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
25.11.2022
Размер:
14.52 Mб
Скачать

21. Київський літопис.

Київський літопис – одна з найдавніших пам'яток історії та літератури Київської Русі, складова частина Іпатіївського списку.

Є продовженням Повісті минулих років і попередником Галицько-Волінського літопис. Охоплює події 1118—1200 років. ( інша версії 1119— 1199 pp ) (від 1111 до 1200 р.).

На думку дослідників, Київський літопис — це зведення трьох втрачених літописів — київського, чернігівського і переяславського, зроблене в Києві у Видубецькому монастирі близько 1200 р.

Дослідники вважають, що текст, який дійшов до нас, упорядкував бл. 1200 ігумен Видубицького монастиря у Києві Мойсей на основі літописних зведень, складених при княжих дворах у різних землях Русі, з певними скороченнями і доповненнями.( інша версія ) Текст пам'ятки створював не один автор. Дослідники вважають, що відомості про рід князя Мстислава записав боярин Петро Бориславич. Авторство частини тексту приписують Полікарпу ( хочя точно автор не відомий і їх було декілька хотя тоже не факт)

Київський літопис складається з щорічних записів, у які вплетені літописні оповідання, військ, повісті про князів Ігоря Ольговича, Ігоря Святославича та інших. Розповідається також про Новгород, Волзьку Болгарію, Німеччину, Чехію, Польщу, Угорщину. Та головна тема Київського літопису — Київ та Київська земля, боротьба за стольний град між Мономаховичами та Ольговичами, заклики до єднання у боротьбі проти іноземних завойовників. До Київського літопису включено окремі літературні твори — повість про вбивство Андрія Боголюбського 1174 р., повість про похід Ігоря Святославича на половців 1185 р. та інші Київський літопис — твір майже суто світський, церковним питанням приділено дуже мало уваги. Мова його наближена до тогочасної живої народної з деякими церковнослов'янськими елементами, з використанням діалогів, прислів'їв, висловів історичних осіб. Найширше представлена ​​загальновживана та військова лексика. Привертають увагу описи окремих подій та характеристики осіб, подані надзвичайно живописно. Переклад сучасною українською мовою здійснив Леонід Махновец. Київський літопис називають «військовим епосом», оскільки у творі переважно йдеться про війни. Київський літопис називають «військовим епосом», оскільки у творі переважно йдеться про війни.

22. Галицько-Волинський літопис.

Га́лицько-Воли́нський літо́пис — літопис XIII століття, присвячений історії Галичини і Волині. Зберігся в Іпатіївському літописному зведенні. Охоплює події 12011292 років. 

У його укладанні брали участь, як вважають, щонайменше 5 авторів ( були свідськи особами) Невідомі автори Галицько-Волинського літопису (можливо, дружинники) були ідейними виразниками інтересів тих соціальних сил, на які спиралася князівська влада в боротьбі проти великих бояр, а також пригнобленого народу. Основний текст літопису пронизує ідея єдності Русі, оборона її від зовнішніх ворогів.  

Спочатку літопис складався з окремих історичних повістей. Лише при створенні загального зведення було внесено хронологію. За змістом і мовно-стилістичними особливостями Галицько-Волинський літопис поділяється на дві частини: Галицький літопис (12011261), складений у Галичі, в основу якого покладено літописання часів князя Данила Романовича і Волинський літопис (12621291), складений на Волині, який більше відображав історичні волинські землі за князювання Василька Романовича та його сина Володимира.

Спочатку літопис складався з окремих історичних повістей(дуже важливо). Лише при створенні загального зведення було внесено хронологію. Спочатку літопис складався з окремих історичних повістей. Лише при створенні загального зведення було внесено хронологію. 

Виклад подій в літописі ведеться суцільним потоком, він емоційний, ідейно насичений, його літ.-худож. рівень надзвичайно високий. Це по суті не літопис, а оповідь про життя та діяння Данила Галицького і Василька Романовича та їхніх дітей, написана в жанрі переважно воїнських повістей. Притому Галицько-Волинський літопис перебуває в загальному річищі давньоруської літератури 13 ст., є повноправною складовою частиною історичної літератури свого часу.