Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа 3-й ускоренный / Курсовая работа 3-й ускоренный Tamatave - Aden.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.04.2022
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Глава 5 - Штурманська записка на порт Приходу (Aden)

Мал. 5.1 - Схема порту Aden (Yemen)

OVERVIEW: Порт складається із Зовнішньої гавані з якірними стоянками, Нафтової гавані в Малому Адені на заході та Внутрішньої гавані на сході. Внутрішня гавань захищена коротким хвилерізом у Рас-Марбуті, де знаходиться диспетчерська вежа гавані. Кабінет капітана порту знаходиться у диспетчерській. Порт обробляє нафтові танкери, контейнери, генеральні вантажі, навалочні, пасажирські судна, Ро-Ро, яхти та рибальські судна. Основні статті імпорту включають сиру нафту, продукти харчування навалом та у мішках, будівельні матеріали, мастильні матеріали, транспортні засоби, генеральні вантажі, товари народного споживання та худобу. Основні статті експорту включають нафтопродукти, сіль, заморожену рибу, промислові продукти харчування, борошно, висівки та сталевий брухт.

LOCATION: На південному узбережжі Ємену в Аденській затоці приблизно 95 н.м. на схід від Баб-ель-Мандебської протоки, біля південного входу в Червоне море. Гавань розташована між мисами Адена (Джебель Шамсан, 553 м) та Малого Адена (Джебель Музалкам, 374 м) та захищена від північно-східних та південно-західних мусонів цими пагорбами та вздовж північного кордону по суші, що дозволяє працювати без обмежень цілий рік. Гавань займає площу близько 8 морських миль EW та 5 морських миль NS.

MAX. SIZE: Containers: 100,000 d.w.t., LOA 350 m., draft 14.8 m.**

Dry Cargo: 40,000 d.w.t., LOA 229 m., draft 10.4 m.

Tankers: 110,000 d.w.t., LOA 280 m., draft 14.75 m.*

** При сприятливому припливі та спеціальному дозволі капітана гавані судна, що заходять у внутрішню гавань Адена у нульовий приплив, мають максимальне осадження 13,8 м у каналі. Сприятливий приплив можливий у більшості ситуацій прибуття, оскільки MSL в Адені становить 1,39 м.

* При сприятливому перебігу Аденська нафтопереробна компанія виробляє добові максимально допустимі опади для суден, що входять у нафтогавань.

Berthing: Протягом 24 годин. Щоб уникнути затримок суду, які бажають швартуватися у внутрішній гавані або нафтовій гавані, повинні бути оснащені наступним обладнанням, яке має бути повністю справним та ефективним: радар, УКХ зі звичайними морськими каналами, рухова установка, сигнальне обладнання, тахометр двигуна, кермо напряму та , палубні механізми та достатня кількість швартовних пристроїв для безпечної фіксації судна, системи зв'язку швартовних станцій у носовій та кормовій частині, якорі та брашпіль. Обидва якорі повинні бути на гальмі, щоб їх можна було відпустити під час маневрування.

Ballast Draft for Tankers: Всі танкери при маневруванні в порту повинні бути належним чином баластовані до середньої баластної опади, яка повинна бути не менше половини літнього осаду, а диферент на корму не повинен перевищувати 6 футів. Ці цифри є мінімальними для нормальних умов і можуть бути збільшені, коли вимагають умови, на розсуд лоцмана.

APPROACHES: Півострова Аден та Малий Аден дуже помітні та гавань знаходиться між ними. У гавані можна потрапити по вхідному каналу, що починається на півдорозі між мисами Слонов'я мілину і Маленького Адена. Зовнішня ділянка каналу має глибину 15,0 м. Канал поділяє 9 кабельтових на північ від входу до каналу. Звідси канал веде північний захід до нафтової гавані Літл-Аден. Глибина русла 147 м, ширина 220 м довжина 23 морських милі від точки вододілу. Канал у внутрішню гавань, що веде на північний схід від місця розгалуження каналу, має найменшу глибину 15,0 м, ширину 185 м, відстань до хвилелому внутрішньої гавані 2,6 морських милі, відзначений парами буїв. У східній частині внутрішньої гавані короткий канал глибиною 11 м веде до терміналу Маалла.

PILOTAGE: Обов'язкова всім судів валовий місткістю понад 200 г.т. вхід або вихід (за деякими винятками). Лоцманська станція для всіх суден, що прямують у нафтову гавань або внутрішню гавань, якщо інше не зазначено Управлінням порту Адена, знаходиться біля входу в канал на лат. 12_ 44,00 'північної широти, довгота. 44_ 57,00 'в.д., позначено стандартним символом лоцманської станції. Окружність радіусом 5 кабельтових тут зазначена на карті, щоб вказати, що якірна стоянка в цьому районі заборонена. Усі судна, що виходять із порту і бажають увійти, мають показати стандартний міжнародний сигнал для запиту лоцмана. Лоцманські катери мають червоний корпус та жовті надбудови. Вночі вони демонструють стандартний міжнародний лоцманський сигнал. Будь-якої пори року кораблі прямують на північ, перш ніж сісти на Лоцман. Лоцманський трап має бути встановлений на лівому (підвітряному) борту судна в сезон північно-східних дощів (з середини вересня до травня). Сходи зазвичай повинні бути встановлені на правому (підвітряному) борту під час південно-західного мусону (з червня по середину вересня), якщо інше не рекомендовано Диспетчерською вишкою. Лоцмана працюють упродовж 24 годин.

ANCHORAGES: Якірні стоянки доступні для суден у зовнішньому гавані з глибинами 6,0 – 40,0 м. Гарний утримуючий майданчик. Райони якірної стоянки нині не відзначені на жодних навігаційних картах. Невеликі судна кидають якір на північ від підхідного каналу Нафтової гавані та з обох боків від підхідного каналу Внутрішньої гавані. Судна з осадкою 10,0 м і більше стають на якір на південь від підхідного каналу Нафтової гавані і на захід або на схід від зовнішнього підхідного каналу для обох портів. Якірна стоянка заборонена в радіусі 5 кабельтових від входу до зовнішнього підхідного фарватеру та в межах 2 кабельтових від будь-якого лівого підхідного фарватеру. Суду попереджено про те, що в районі між Рас-Таршайном і Джазірат-Салілом є багато кабелів, що вийшли з вживання. Волоконно-оптичний кабель прокладено від SSE входу до порту до берега, як показано на Chart BA №7.

TUGS: Буксирування суден, пришвартованих у внутрішній гавані, здійснюється буксирами, що належать та керуються Адміністрацією портів Ємену. Буксирування суден, пришвартованих у нафтовій гавані Адена, забезпечується буксирами, що належать та експлуатуються компанією Aden Refinery Company, за необхідності за підтримки буксирів YPA. Буксири обох гаваней зазвичай з'єднуються відразу за хвилеломом. У гавані Адена завжди використовувалися корабельні канати, у Маленькому Адені – буксирні канати. Адміністрація портів Ємену має чотири буксири для великих суден. Два звичайні буксири, 2800 к.с., 40 т л.с. Два буксири ASD потужністю 4830 л. 55 тонн BP, як правило, використовуються для великотоннажних та контейнеровозів та танкерів. Little Aden Oil Harbour має два самохідні буксири Voith-Schneider потужністю 3200 к.с. кожен.

DOCUMENTS:

Декларація про прибуття, що заповнюється Судновим агентом після прибуття.

2 Bonded Stores Lists

1 Cargo Gear Certificate

1 Crew Effects Declaration

2 Crew Lists for Ship’s Agent, Police and Immigration

Dangerous Material Declaration to be handed to Pilot on boarding

1 Derat (Exemption) Certificate

1 Health Form to be shown to Pilot on boarding and handed to Agent

1 ISSC

1 Load Line Certificate

Manifests, Bills of Lading if landing cargo only

1 Notification of Arrival

2 Passenger Lists for Agent, Police and Immigration

1 Pre-Arrival Notification of Security (in advance to Agent)

1 Safety Equipment Certificate

Ship’s Register to be sighted by Pilot

1 Stores List

1 Tonnage Certificate

1 Vaccination List.

Customs and Immigration: Офіцери сідають на судна, що входять у порт, коли вони входять і виходять. Для митниці при в'їзді потрібна копія списків екіпажу/пасажирів та списку митних товарів на борту. Співробітники імміграційної служби вимагають копію списків екіпажу/пасажирів.