Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа 3-й ускоренный / Курсовая работа 3-й ускоренный Tamatave - Aden.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.04.2022
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Розділ 4 – Штурманська записка на перехід.

Мал. 4.1 - Схема переходу Tamatave (Madagascar) - Aden (Yemen)

4.1 Гідрометеорологічні умови переходу

Перший етап у плануванні та здійсненні майбутнього переходу – аналіз усіх обставин супутніх переходу, - починають зі збору всіх доступної судноводію інформації, що стосується навігаційних та гідрометеорологічним умов плавання. Для повної оцінки переходу та обставин, за яких перехід виконуватиметься, інформація повинна відображати гідрометеорологічні умови плавання: видимість, тумани, панівні вітри, постійні та дрейфові течії, припливи та припливовідливні течії, льодова обстановка тощо.

Туамасіна (Таматаве), головний порт Мадагаскару, пов'язаний залізницею зі столицею Тананаріве. Гавань знаходиться між Lohatanjona Hastie (Pointe Hastie) і Pointe Tanio, в 1,5 милях на північний захід. Порт складається з міста та невеликої природної гавані, захищеної з північного сходу рифами та хвилеломом. 10.30 Вітри - Погода. - Туамасіна захищена від вітрів та хвиль Ilay Harandriaka Lehibe (Le Grand Recif) та хвилеломом. Сильні шторми, що відбуваються з листопада до лютого, можуть призвести до швартування біля причалів через хибу; в цей час судам, можливо, доведеться вийти в море або стати на якір у гавані. 10.30 Припливи – течії. - Діапазон припливів становить від 0,4 м на MLWS до 1 м на MHWS. Необхідна обережність через невизначеність течії, оскільки в одну і ту ж пору року і, мабуть, за подібних умов судно може перебувати за 10 або 12 миль на північ чи південь. При південно-східному вітрі не можна покладатися на північну течію, але при вітрах між північним та північно-східним напрямками, які порівняно рідкісні, зазвичай виявляється досить сильна південна течія. Загалом краще бути готовим до другого, і якщо наближатися зі сходу, зробити землю між Mamelles de Natte та Ile aux Prunes. 10.30 Течії біля узбережжя та в каналах, що ведуть до Таматави, залежать від вітру і зазвичай мають той самий напрямок, що й вітер. Проте повідомляється, що Пасс-дю-Сюд протягом часто встановлюється на схід-південний схід зі швидкістю від 1,5 до 2 вузлів. 10.30 З жовтня по грудень часто трапляється, що течія продовжує встановлювати S, навіть коли протягом деякого часу віяв S вітер; з березня по вересень протягом іноді сильно встановлюється північним, навіть коли південні вітри, які переважають цього сезону, не дмуть, але також можливо випробувати південний набір, коли дме південний вітер. 10.30 Максимальна швидкість південної течії за спостереженнями, проведеними в період з 1931 до 1933 р., становить близько 1,3 вузла; протягом N досягло трохи меншої швидкості. Ймовірно, ці швидкості перевищуються при сильному вітрі. Струми здаються сильнішими на півдні, ніж на півночі Туамасіни.

В Індійському океані Північно-східний мусон триває з грудня до квітня. Південно-західний мусон триває з червня до жовтня. Тропічні циклони виникають переважно у травні, червні, жовтні та листопаді у північній частині океану та у січні та лютому у південній частині. На західному узбережжі Індії весь період від припинення південно-західного мусону до відновлення часто називають «сезоном хорошої погоди». Уздовж більшої частини узбережжя Пакистану та західного узбережжя Індії більшість опадів пов'язані з південно-західним мусоном. Тропічні циклони (силою 12) трапляються нечасто, загалом один чи двічі на рік відбуваються над Аравійським морем.

Республіка Ємен знаходиться у Південній частині Аравійського півострова. На Південно-Заході має вихід до Червоного моря, а Південна частина має вихід до Аденської затоки. На узбережжі Червоного моря та Аденської затоки, а також на островах у літню пору (червень-серпень) денні температури повітря досягають 36-38 градусів, а нічні температури опускаються до 27-29. Взимку (грудень-лютий) у цих районах вдень повітря прогрівається до 26-28 градусів, а в нічні - охолоджується до 22-24 градусів. На узбережжі Аравійського моря температури повітря на 2-3 градуси нижче, тут позначається вплив мусонів. Варто зауважити, що вологість повітря у прибережних районах дуже висока, вона може досягати 90%. Це робить клімат узбереж важким. Протягом року, особливо в літню пору, на узбережжі часті піщані та запилені бурі. З підвищенням висоти місцевості клімат стає більш м'яким.

Протягом року на території Ємену випадає від 40 до 1000 мм опадів. Найбільше зволоження отримують західні та південні схили гір, розташованих у західній частині країни, та острови Аравійського моря, найменше – узбережжя та пустелі. Максимальна кількість опадів випадає у періоди з березня по травень та з липня по вересень. Найчастіше дощі в Ємені мають короткочасний зливовий характер.

Таблица 4.1.1 – Гидрометеорологические условия на переходе

Метеорологічні елементи

Порт відходу

Ash Shirh

Між портами відходу та приходу

Порт приходу Aden

Повторюваність вітру, %

N

5

6

5

NE

12

16

23

E

17

18

25

SE

30

15

27

S

42

5

5

SW

9

8

7

W

7

15

7

NW

5

13

5

штиль

11

12

14

Середня швидкість вітру,м/с

8

7

9

Число днів із туманом

0

0

0

Середня хмарність, бали

6

4

2,9

Середня кількість опадів за рік,мм

170

120

40

Число днів із грозою

1

1

1

Середній темп повітря, оС

25

29

31

Віднос. Вологість повітря,%

73

75

63

Таблица 4.1.2 - Радиостанции факсимильных гидрометеорологических передач.

Данная радиостанция охватывает порт отхода и порт прихода.

Радіо Станція

Позначення та межі картки

Зміст передачі

Час передачі

Northwood Gulf

40°30'N 15°30'E ; 40°30'N 80°E

3°N 15°30'E ; 3°N 80°E

Surface analysis, Streamline analysis, Surface prognosis, Significant wind,

Sea and swell, Temperature

0800-1800

1800-0800

H24