Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая работа 3-й ускоренный / Курсовая работа 3-й ускоренный Tamatave - Aden.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
07.04.2022
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1.2 Зберігання та коректура карт та книг

  • Комплектування карток. Для забезпечення безпеки плавання на кожному судні повинно бути в наявності необхідні карти та керівництва для плавання, обов'язковий перелік яких для судна визначається службою мореплавання судновласника для або рибопромислового підприємства (бази), з урахуванням типу судна, плану перевезень, закріплення судна на тій чи іншій. судноплавної лінії, а також можливі варіанти зміни районів плавання. Капітан має право доповнити цей запас на власний розсуд. За відсутності район плавання вітчизняних НМК необхідних масштабів їх доповнюють іноземними картами.

  • Карти та посібники для плавання, що охоплюють певний географічний район (частина океану, море, ту чи іншу судноплавну лінію чи частину її тощо) називають комплектом. Такі комплекти, складені та затверджені службою мореплавання, полегшують процедуру замовлення карт та посібників по радіо, під час листування, а також прискорюють процес. їх підбору для майбутнього плавання та спрощують упорядкування їх коректури.

  • Комплекти карт і посібників для плавання, включені службою мореплавання й у перелік обов'язкових даного судна, становлять так звану суднову колекцію. До неї входять:

  • - навігаційні морські карти (НМК) - генеральні, дорожні, приватні та плани по районах плавання судна; НМК масштабу 1:2000000 слід мати на всі можливі варіанти плавання судна; РНК, якщо на судні мають відповідні прийомоіндикаторні пристрої; НВК - лише для промислових судів чи судів спеціального призначення; КВВП – масштаб 1:5000-1:100000 – для забезпечення плавання по річках по річках, озерах, водосховищах та каналах;

  • - допоміжні (ВК), довідкові (СК) карти та номограми; карти-сітки (у проекції Меркатора в масштабах 1:200000 – 1:1000000, на яких оцифровуються тільки паралелі) для забезпечення судноводіння при плаванні у відкритих частинах морів та океанів; карти РНС, що містять відомості про розташування та дії зони РНС та точності визначення місця при їх використанні; карти гідрометеорологічних елементів для довідок про течії, хвилювання, припливи, льоди, вітри, тумани, про небезпечні гідрометеорологічні явища тощо; шлюпкові карти, призначені для постачання рятувальних шлюпок судів першої та другої категорій, відповідно до Правил Реєстру;

- керівництва та посібники для плавання: лоції, описи вогнів та знаків; описи РТСНО, розклад передач навігаційних та гідрометеорологічних повідомлень для мореплавців, розклад факсимільних радіопередач гідрометеорологічних відомостей (за наявності факсимільної апаратури); правила плавання, гідрометеорологічні атласи та таблиці, а також різні довідкові видання - Океанські шляхи миру, Міжнародні правила попередження зіткнення суден у морі (МППСС-72), Міжнародний звід сигналів (МСС), обов'язковий постанови з морських портів, Таблиці ширини територіальних вод та спеціальних зон зарубіжних держав, Умовні знаки для морських карт і карток внутрішніх шляхів, Рекомендації для плавання в районах поділу руху, Таблиця відстаней, інші видання, перелік яких визначає служба мореплавання для кожного типу судна залежно від району плавання; Таблиці для визначення місця судна за допомогою РНС, а також різні астрономічні таблиці та посібники - Морський астрономічний щорічник (МАЕ), МТ-75, висоти та азимути світил (ВАС-58), (ТВА) та ін; Каталог карт та книг;

Для підтримки на рівні сучасності суднової колекції карт та посібників для плавання судна забезпечуються комплектами коректурних документів, що відповідають номенклатурі суднових навігаційних посібників. Суднова колекція поділяється на 3 групи:

- перша включає комплекти карт та посібників для плавання, призначені для забезпечення судноплавної лінії, на якій закріплено судно;

- друга включає карти та керівництва для плавання, які можуть бути використані в майбутньому плаванні у разі відхилення судна від наміченого шляху, непередбаченого заходу в порт-притулок тощо;

- третя включає всі інші карти керівництва для плавання, що входять до суднової колекції.

Зберігання та облік карт та посібників для плавання на судні. Стандартного порядку розташування карт і посібників для плавання за її зберіганні на судні встановити не можна, і зазвичай здійснюється кожного судна (чи серії суден) окремо.

Користування картками та посібниками дозволяється лише особам, які мають безпосереднє відношення до цих документів, без винесення зі спеціально відведених приміщень.

Карти суднової колекції повинні зберігатися в ящиках штурманського столу або на спеціально пристосованих стелажах або в пеналах; керівництва для плавання – у шафах або на спеціальних полицях. Штурманська рубка (або інше приміщення, в якому зберігаються карти та керівництва для плавання) є службовим приміщенням, порядок доступу до якого визначається капітаном судна.

Облік всіх карток і посібників для плавання ведеться на судні в каталогах карток і книжок, а самі каталоги і книжки реєструються у Книзі обліку тих матеріальних цінностей (розділ Штурманське майно), як облікові документи. Тому при заміні того чи іншого каталогу карток всі дані обліку карток і посібників для плавання повинні бути перенесені в новий каталог.

Облік карток у каталогах ведеться в номерному покажчику карток, а облік посібників для плавання - у текстовій частині до збірних аркушів відповідних посібників для плавання та здійснюється наступним чином: адміралтейські номери отриманих на судно карток посібників для плавання обводяться гуртком (чорнилом або кульковою ручкою); далі олівцем заповнюються графи "Рік друку" (видання), "дата отримання" та ін. Це дозволяє в подальшому змінювати свої записи в міру коректури карт та посібників для плавання, їх, списання, передачі тощо. Графа "Дата списання" заповнюється у тому випадку, якщо дана допомога вилучена з користування та не підлягає заміні іншим під тим самим адміралтейським номером.

Терміни використання на судах посібників та посібників для плавання (лоцій, описів вогнів та знаків, каталогів тощо) визначаються їх перевиданням.

Коректурні документи. Повідомлення мореплавцям (Notices to Mariners). Повідомлення мореплавцям являють собою збірники інформації про зміни в СНТ та РТСНО, про виявлені навігаційні небезпеки, про важливі оголошення та попередження, включаючи зміни в режимах плавання, а також відомості про видання нових карт та посібників для плавання, про вилучення окремих карт та посібників для плавання із вживання та коректурі тих із них, які залишаються в силі. Вони видаються з метою доведення до мореплавців відомостей про зміни в навігаційній обстановці та режимі плавання на морях і океанах та виробництві коректури карт та посібників для плавання у берегових коректорських підрозділах та безпосередньо на судах.

Повідомлення мореплавцям випускають гідрографічні установи всіх країн, що видають карти та керівництва для плавання. Повідомлення мореплавцям є офіційними публікаціями міжнародного значення, обов'язковими до прийняття судноводітелями всіх країн; вони поширюються безкоштовно і є предметами добровільного обміну.

У сповіщеннях мореплавцям публікується інформація про зміни навігаційної обстановки на морях та океанах.

Кожному повідомленню мореплавцям надається порядковий для цього року номер, а видаються вони щотижневими випусками (по суботах), в яких міститься кілька самостійних номерів сповіщень мореплавцям.

Англійські сповіщення мореплавцям (Admiralty Notices to Mariners) видаються британським Адміралтейством (United Kingdom Hydrographical Office) у вигляді щотижневих загальних та приватних сповіщень мореплавцям.

Загальні повідомлення мореплавцям (Weekly Edition) призначені для коректури всіх карт та посібників для плавання, що видаються британським Адміралтейством. Випуски №1-52 загальних адміралтейських сповіщень мореплавцям та номерів карток у стандартному та скороченому Адміралтейських комплектах (Index of Notices and Chart Folios) та номерного покажчика карток, що підлягають виправленню (Index of Chart Affected).

I. Покажчик сповіщень мореплавцям (Explanatory Notes, Indexes to Section II), що увійшли до цього випуску. Складається з географічного покажчика (Geographical Index), номерного покажчика адміралтейських сповіщень мореплавцям і номерів карток у стандартному та скороченому Адміралтейських комплектах (Index of Notices and Chart Folios) та номерного покажчика крат, що підлягають виправленню (Index of Charts).

ІІ. Повідомлення в звичайних текстових і табличних формах. На початку даються відомості про нові та вилучені карти та посібники (New Admiralty Charts and Publications), які замінюються з охороною колишнього номера, потім про карти та посібники нового видання (New Edition of Admiralty Charts and Publications) та, нарешті, повідомлення у текстовій формі .

ІІІ. Навігаційні попередження, що подаються по радіо (Reprints of Radio Navigational Warnings) за певними географічними районами - NAVAREA I - XVI, HYDROPACS, HYDROLANTS.

IV. Виправлення до лоцій (Amendments to Admiralty Sailing Directions)

V. Коректура Адміралтейських Описів вогнів та туманних сигналів (Amendments to Admiralty List of Lights and Fog Signals)

VI. Коректура Адміралтейських описів радіосигналів (Amendments to Admiralty List of Radio Signals).

Для зручності коректури (підклеювання, виправлень), секції III-VI друкуються на одній стороні листа; вклейки може бути як текстовими, і вигляді репродукції частини карт.

Наприкінці випуску міститься форма та вказівки для складання донесень про виявлені небезпеки та зміни в навігаційній обстановці.

Для нанесення на карти нових пунктів і для знаходження об'єктів, що коректуються, в адміралтейських повідомленнях мореплавцям дано кальки - трессінги. Зірочка у номера означає, що зміст сповіщення мореплавцям базується на достовірних даних.

Географічні координати адміралтейських сповіщень мореплавцям наведені для крат великого масштабу, якщо не встановлено інакше; напрямки - істинні та вважаються від 0 до 360; напрямки, що належать до вогнів, дано з моря. Бачність вогнів вказана для ясної погоди.

Туманні сигнали діють лише під час похмурої погоди або туману, якщо не зазначено інакше.

Глибини приведені до нуля глибин карти найбільшого масштабу. Висоти надані над рівнем середньої повної сизигийной води або над середнім рівнем найвищої повної води відповідно.

Для виконання великої коректури до короткого тексту адміралтейських сповіщень мореплавцям додається знімок з карти найбільшого масштабу, на якому показано всю коректуру.

Склад інформації та структура ВСНП.

Інформація безпеки на морі (ІБМ, Maritime Safety Information - MSI) включає навігаційні, гідрометеорологічні попередження, метеорологічні прогнози та інші термінові повідомлення, що стосуються безпеки. Ця інформація є життєво важливою для всіх судів, тому є обов'язковою для прийому на всіх судах незалежно від району плавання.

У ДМССБ ці функції покладено на службу інформації з безпеки на морі, яка є міжнародною координованою радіомережею для передач, що включають:

1. навігаційні попередження;

2. метеорологічну інформацію;

3. інформацію при пошуку та порятунку.

Інформація щодо навігаційних попереджень забезпечується відповідно до організації та процедур Всесвітньої служби навігаційних попереджень (ВСНП - World Wide Navigational Warning Service) на основі функціонального керівництва Міжнародною гідрографічною організацією (МОО - International Hydrographical Organization) через її комісію з поширення навігаційних попереджень.

Метеорологічна інформація забезпечується відповідно до технічних правил та рекомендацій Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО - World Meteo Organization)

Інформація щодо пошуку та порятунку забезпечується владою, відповідальною за координацію пошуково-рятувальних операцій на морі (MRCC), відповідно до стандартів та процедур, встановлених Міжнародною морською організацією (ІМО - International Maritime Organization).

Всесвітня служба навігаційних попереджень є міжнародною координованою службою для поширення навігаційних попереджень. (Резолюція ІМО А.706 (17)). У ВСНП весь світовий океан розділений на 16 морських районів, званих НАВАРЕА і що позначаються римськими цифрами. У кожному районі країна-координатор, відповідальна за збирання, аналіз та передачу навігаційної інформації.

Є три типи навігаційних попереджень:

1) попередження НАВАРЕА;

2) прибережні попередження;

3) місцеві попередження;

Керівництво ВСНП та координація стосуються лише перших двох із них.

У випадку попередження НАВАРЕА містять інформацію, яка необхідна мореплавцям для забезпечення безпечного плавання на океанських переходах.

У прибережних попередженнях поширюється інформація, яка потрібна для безпечного мореплавання у межах певного району. Зазвичай прибережні попередження надають інформацію, достатню для безпеки мореплавання морісті підводного бую або лоцманської станції, і не обмежуються інформацією по основних судноплавних шляхах. Там, де регіон обслуговується службою НАВТЕКС, вона забезпечує навігаційні попередження весь район обслуговування передавача НАВТЕКС. Там, де район не обслуговується службою НАВТЕКС, усі попередження, що стосуються прибережних та у смузі до 250 миль до берега, як правило, включаються до передачі Міжнародної служби мережі безпеки системи ІНМАРСАТ.

Місцеві попередження доповнюють прибережні попередження, надаючи докладну інформацію в межах прибережних вод, включаючи межі юрисдикції влади гавані або порту, з питань, які судам, які здійснюють океанські переходи, у загальному випадку не потрібні.

Навігаційні попередження кожного виду мають свою наскрізну нумерацію протягом всього календарного року, починаючи з номера 0001 о 00.00 годині Всесвітнього координованого часу 01 січня і до 24.00 31 грудня поточного року.

Усі попередження НАВАРЕА, а також прибережні попередження передаються англійською мовою, плата не стягується. Додатково попередження НАВАРЕА можуть передаватися однією чи більше офіційними мовами ООН. Прибережні попередження можуть передаватися також національною мовою, а місцеві - тільки національною мовою, як об'єкт національної служби.

  • При виконанні коректури Адміралтейських карт наступні видання Гідрографічного Офісу Британського Адміралтейства повинні бути використані для отримання всієї необхідної інформації:

  • " Збірний Перелік Адміралтейських Повідомлення Мореплавцям" ("Cumulative List of Admiralty Notices to Mariners" - NP 234). Збірний Перелік публікується двічі на рік. Перший випуск публікується в січні і містить номери всіх карт, що піддалися коректурі, і номера відповідних повідомлень за останні два роки. Другий випуск Переліку публікується у липні та містить номери карт та сповіщень за останні два з половиною роки. У цій публікації також міститься перелік усіх чинних видань Адміралтейських карток;

"Посібник з коригування карт" (Now 294). Посібник містить відомості про зміст Щотижневих випусків Адміралтейських сповіщень Мореплавцям. В виданні дано основні рекомендації щодо коректури морських навігаційних карт, наведено 21 приклад коректури карт з використанням текстів сповіщень та калік (tracings);

"Журнал обліку коректури" (Chart Correction Log and Folio Index - NP 133A). «Журнал обліку коректури» призначений для систематизації та обліку внесених на карти змін. У "Журналі" перераховані за номерами всі карти, що входять до Адміралтейської Серії. Карти, що входять до суднової колекції, відзначаються в «Журналі» і для кожної записується:

  • - номер фоліо (Стандартної Адміралтейської системи фоліо або суднової системи, якщо вони різні);

  • - дата публікації чинного видання картки;

  • - Номери сповіщень, за якими коригувалась карта.

"Символи та умовні позначення Адміралтейських карт" ("Symbols and Abbreviations used on Admiralty Charts" chart 5011). Це видання містить усі символи, позначення та іншу інформацію, що міститься на Адміралтейських картах. Даний посібник необхідний для правильного читання карт і для правильного нанесення символів та інших відомостей на морські карти при їх коректурі.

При отриманні нового екземпляра карти замість старого, що прийшов у непридатність, судноводію необхідно перенести на новий екземпляр всю коректуру, що бракує, відповідно до Журналу обліку коректури та Навігаційними Попередженнями;

При отриманні нових Щотижневих випусків сповіщень Мореплавцям судноводію необхідно:

• перевірити, що не пропущено жодного Щотижневого випуску Повідомлення;

• виписати в «Журнал обліку коректури» номери сповіщень для карт суднової колекції, користуючись переліком карт, що підлягають коректурі за даним випуском (index of charts affected) (див. рис. 3);

• з кінця розділу II виписати в «Журнал» номери тимчасових та попередніх повідомлень, що належать до карт суднової колекції; перевірити також які повідомлення, що перебувають раніше в силі, анулюються;

  • за списком нових видань (Admiralty Charts and Publications now published and available), що міститься на початку розділу II, перевірити, які нові карти або нові видання карт судової колекції були опубліковані. У разі їх опублікування діяти відповідно до пунктів 3 або 4;

• вирізати з випуску Повідомлення (розділ III) тексти Навігаційних Попереджень та помістити їх у "Файл обліку Навігаційних Попереджень"; вилучити з "Фай¬лу" ті Навігаційні Попередження, які анулюються даним випуском ІМ; нанести на карти олівцем коректуру за новими навігаційними попередженнями і записати їх номери в лівих нижніх кутах відповідних карт;

• вирізати з випуску ІМ (розділ IV) тексти коректур для лоцій та помістити їх у «Файл обліку коректури ло¬цій»;

Відмінною особливістю коректури Адміралтейських лоцій є те, що нова інформація не вноситься безпосередньо в лоції, а стара не закреслюється і не виправляється в них. Вся коректура вклеюється в «Файл обліку коректури лоцій», де кожної з лоций відводиться окремий лист (листи);

• вирізати з розділу V повідомлення для коректури томів "Адміралтейського Списку Вогнів та Туманних Сигна¬лів" та вклеїти їх у відповідні місця в книгах;

• вирізати з розділу VI повідомлення для коректури томів "Адміралтейського Списку Радіосигналів" та вклеїти їх у відповідні місця у книгах;

• скоригувати карти суднової колекції. Після нанесення коректури на карту записати номери сповіщень фіолетовим чорнилом у лівому нижньому куті карти.

Для правильного зображення символів та нанесення надписів на карти необхідно використовувати видання «Символи та умовні позначення Адміралтейських карт».

Відомості, що містяться в попередніх і тимчасових повідомленнях, а також відомості про зміни навігаційної обстановки, отримані з інших джерел, ніж Адміралтейські Повідомлення Мореплавцям (наприклад за Навігаційними Попередженнями), наносяться на карти тільки олівцем. Номери попередніх та тимчасових сповіщень записуються в лівому нижньому куті карти також олівцем. Після номера попереднього або тимчасового повідомлення необхідно ставити літеру Р або T відповідно та вказувати рік. Наприклад: 241Р/99 або 241Р(1999). Для цих записів рекомендується олівець НВ або 2В. Коли подібні повідомлення анулюються, коректура за ними має бути стерта з карток м'якою гумкою.

Вся решта коректури частини II Щотижневих випусків Сповіщень Мореплавцям (постійні сповіщення) наноситься на карти водостійким фіолетовим чорнилом. Таким же чорнилом записують номери сповіщень у лівому нижньому куті карти. Для видалення інформації з карт (її закреслення на картах) рекомендується ізограф із товщиною стрижня 0.25 мм, а для нанесення інформації – стрижень 0,15 мм.

Всі записи в "Журналі обліку коректури" повинні робитися олівцем, виняток може бути зроблений для запису дати видання картки.

При видаленні інформації з карток забороняється прати або "замазувати" коректором будь-що на карті. Для видалення інформації з карти, як нанесеної під час друку карти, так і за попередніми коректурами, цю інформацію необхідно закреслювати фіолетовим водостійким чорнилом.

При виконанні коректури карток слід дотримуватися наступного порядку дій:

• перевірити, чи не пропущені повідомлення на цю карту (номер останнього попереднього повідомлення, зазначений у тексті нового повідомлення та на кальку (tracing), повинен співпадати з останнім записаним номером у лівому нижньому куті карти);

• нанести нову інформацію на карту, використовуючи текст повідомлення та кальку (tracing), (якщо на судні відсутні кальки (tracing), то користуються лише повідомленнями.)

• видалити з карти стару інформацію, використовуючи текст сповіщення та кальку (tracing);

• перевірити зроблені виправлення;

• якщо виправлення зроблено вірно, записати рік (якщо це перша коректура цього року) та номер повідомлення у лівому нижньому куті карти.

Для полегшення нанесення коректури на карти, до Щотижневих випусків Повідомлення Мореплавцям додаються кальки (tracings).

Кожна калька відповідає певній карті і містить коректуру по одному або декільком повідомленням, що відносяться до цієї картки. На кальку нанесена інформація (символи, написи, ділянки побережжя, ізобат тощо), яку необхідно нанести на карту, або видалити з карти, або відкоригувати.

Слід пам'ятати, що калька не замінює тексту повідомлення, а призначена тільки для полегшення знаходження необхідної ділянки картки та нанесення коректури на цю ділянку. При використанні калік завжди слід мати перед очима текст сповіщення.

Перед нанесенням коректурної інформації на карту з кальки необхідно перевірити, щоб номер останнього сповіщення у лівому нижньому куті карти збігався з номером попереднього повідомлення, вказаним на кальці (див. (4) на рис.6 та 7).

Після цього необхідно накласти кальку на карту, використовуючи для цього нанесені на кальку паралелі та мерідіани, позначки глибин або ділянки ізобат. Для того, щоб відзначити потрібне місце на карті, достатньо натиснути ручкою або олівцем на символ або інші необхідні елементи кальки. Не треба робити наколи ніжкою циркуля на карті. Після цього прибрати кальку і нанести коректурну інформацію на карту ізографом.

У випадку, коли на невеликій ділянці карти накопичується багато коректури, або обсяг і характер коректури не є зручним для нанесення такої коректури на судні, у Щотижневих випусках Повідомлення Мореплавцям друкуються наклейки (blocks), які повинні бути наклеєні на випереді. ¬ лені ділянки картки. У зв'язку з тим, що наклейки призначені для наклеювання на тиражні відбитки, вони друкуються більш тонкому, ніж сама карта, папері.

Коректура Адміралтейських лоцій.

Розділ IV Щотижневих випусків Адміралтейських сповіщень Мореплавцям містить коректуру для всіх томів Адміралтейських лоцій (Amendments to Admiralty Sailing Directions).

Сторінки розділу IV Щотижневого випуску Повідомлення Мореплавцям повинні бути розрізані на окремі повідомлення.

Гідрографічний Офіс Британського Адміралтейства рекомендує вклеювати коректурні повідомлення безпосередньо в книги, а «Файл обліку коректури лоцій». Цей файл може являти собою окрему папку або зошит, в якій кожній з лоцій відведені окремі сторінки, на які і наклеюються повідомлення для даної лоції. У разі анулювання будь-яких повідомлень, ці повідомлення видаляються з «Файлу» (закреслюються).

Щомісяця публікується перелік коректури що перебуває в силі. У цьому переліку для кожної з лоцій вказано сторінки та об'єкти, на які виходила коректура. Для кожної коректури вказано також номер Тижневого випуску, в якому вона публікувалася. На рис. 16 представлений фрагмент такого переліку з Щотижневого випуску ІМ № 9 за 2001 рік. На початку «Файлу обліку коректури лоцій» повинен завжди перебувати останній з отриманих переліків.

Коректура за минулі роки для всіх лоцій публікується в «Щорічній Збірнику Адміралтейських сповіщень Мо-реплавателям». Таким чином, для правильного читання Адміралтейської ло¬ції необхідно поряд з самою лоцією використовувати одночасно і:

- останнє із доповнень до неї;

- «Щорічна Збірка Адміралтейських Повідомлення Мореплавцям»;

- «Файл обліку коректури лоцій».

На сторінках лоцій на район плавання можна зробити олівцем посилання відповідні коректурні документи.

Коректура «Адміралтейського Списку Вогнів та Туманних Сигналів».

Сторінки розділу V Щотижневого випуску Повідомлення Мо-реплавникам повинні бути розрізані на окремі повідомлення, які повинні бути вклеєні безпосередньо в книги. Частини тексту книги, на які вклеюється коректура, мають бути закреслені чорнилом або кульковою ручкою.

Зміни в характеристиках, розташування або порядку роботи вогнів і туманних сигналів публікуються в розділі V найближчого Щотижневого випуску; а в розділі II (коректура на карти) така інформація з'являється в наступних випусках, так як на підготовку коректури на картки потрібно більше часу. Нові відомості другорядного значення та тимчасові зміни можуть наводитися лише у коректурі розділу V, але в карти вони будуть нанесені лише за її перевиданні. Таким чином, в «Адмірал-тейському Списку Вогнів» наводяться не тільки повніші, але й сучасніші відомості про вогні та туманні сигнали, ніж на морських навігаційних картах навіть найбільших масштабів.

Перед першим повідомленням даного випуску на кожен з томів вказують літерне позначення цього тома, його видання, номер і дату даного Щотижневого випуску ІМ і номер і дату останнього попереднього випуску ІМ, за яким коригувався цей том. У кожному повідомленні вказаний номер вогню (жирним шрифтом), який піддається коректурі. Якщо новий вогонь додається до списку, під усіма стовпцями повідомлення стоять зірочки. Якщо змінюються лише деякі з характеристик (інформацію деяких абзаців), то зірочку ставлять під цими абзацами.

Якщо змінам піддаються всі характеристики чи більшість їх, то рекомендовано закреслювати стару інформацію і вклеювати її місце коректурне повідомлення. Якщо змінюються лише кілька характеристик, можна їх закреслити і поруч написати чорнилом чи кульковою ручкою нові значення.

При коректурі томів «Адміралтейського Списку Вогнів і Туманних Сигналів» слід пам'ятати, що коректура на нове видання будь-якого тому починає виходити з оголошення про його публікації на початку розділу II Щотижневого випуску ІМ. Сама книга може бути отримана на судно значно пізніше. У цьому випадку коректування на такий том необхідно зберігати, а не вклеювати в книгу старого видання. Після отримання на судно нового видання книги її потрібно відкоригувати, використовуючи цю збережену коректуру. Відмітки про виконану коректуру робляться в аркуші обліку коректури.

Коректура "Адміралтейського Списку Радіосигналів".

Сторінки розділу VI Щотижневого випуску Повідомлення Мо-реплавникам повинні бути розрізані на окремі повідомлення, які повинні бути вклеєні безпосередньо в книги. Частини тексту книги, на які вклеюється коректура, мають бути закреслені чорнилом або кульковою ручкою. У книги «Адміралтейського Списку Радіосигналів» коректуру необхідно вклеювати на чисті половини сторінок (праві сторони лівих сторінок і ліві сторони правих сторінок).