Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ендокринка 4 курс.docx
Скачиваний:
223
Добавлен:
09.11.2021
Размер:
198.09 Кб
Скачать

Завдання 1

Заповнити таблицю класифікації гострих та хронічних ускладнень цукрового діабету

Категорії

Класифікаційні ознаки

Кетонурія

наявність в сечі кетонових тіл

Діабетична передкома

стадія некомпенсованого діабетичного кетоацидозу

Діабетична кома

крайній ступінь порушення і декомпенсації обміну речовин внаслідок цукрового діабету. У хворих на цукровий діабет можуть виникати наступні коматозні стани: діабетична кетонемічна кома; діабетична некетонемічна (гіперосмолярна) кома; діабетична молочнокисла кома; діабетична гіпоглікемічна кома.

Гіпоглікемічний стан

Основна причина: надлишок інсуліну в організмі по відношенню до надходження вуглеводів ззовні (з їжею) або з ендогенних джерел (продукція глюкози печінкою), а також за пришвидшеного засвоєння вуглеводів (фізична робота).

– безсимптомний;

– І ст. (легка) діагностується хворим, без втрати свідомості, не потребує сторонньої допомоги та усувається самостійно прийомом усередину цукру;

– II ст. (помірна): хворий не може усунути гіпоглікемію самостійно, однак за сторонньої допомоги прийом усередину цукру є успішним;

– ІІІ ст. (важка): хворий у напівсвідомості або в комі, потребує допомоги інших осіб, парентеральної терапії;

Лактатацидоз

неспецифічний синдром, що розвивається при ЦД, коли утворюються умови для підвищеного утворення та накопичення в крові та тканинах надлишку молочної кислоти та пов’язаного з цим глибокого ацидозу.

Гіперосмолярна кома

розвивається поступово (протягом 5-10, іноді 14 днів), характеризується розвитком осмотичного діурезу, не компенсованого адекватним надходженням рідини, що призводить до вираженої дегідратації з прогресуючим порушенням свідомості. Характерною ознакою гіперосмолярної коми є відсутність кетоацидозу, у зв’язку зі збереженням секреції інсуліну у хворих на діабет типу 2, чого достатньо для запобігання ліполізу та кетогенезу в печінці, але недостатньо для підтримання нормоглікемії. Оскільки дегідратація при цій комі виражена значно сильніше, серцево-судинні зрушення у таких пацієнтів також більше виражені, особливо на тлі попередньої серцево-судинної або ниркової патології, розвивається олігоанурія, азотемія, При гіперосмолярній комі спостерігається значне підвищення схильності до різних гемокоагуляційких зрушень (ДВС-синдром, артеріальні та венозні тромбози).

Регідратаційна терапія

медикаментозне відновлення втрат води та електролітів

Методика малих доз введення інсуліну

метод інсулінотерапії кетоацидотичної коми, 0,1 ОД/кг/год

Глюкагенгіпокіт

це препарат, що містить біосинтетичний глюкагон, який за своєю структурою ідентичний людському глюкагону. Використовується для лікування тяжких гіпоглікемічних реакцій, які можуть виникати у хворих на інсулінозалежний цукровий діабет.

Діабетична мікроангіопатія

генералізоване ураження судин дрібного калібру при ЦД. Є характерним ускладненням цукрового діабету, яке проявляється потовщенням базальної мембрани, характерною структурою та біохімічним складом.

Діабетична нейропатія

хронічне ускладнення цукрового діабету, зумовлене гіперглікемією, що характеризується прогресуючою морфологічною деструкцією периферичної нервової системи і втратою її функцій. Вона проявляється випадінням дистальної чутливості, зменшенням сили м’язів, глибоких сухожильних рефлексів та дисфункцією вегетативної нервової системи.

Периферична сенсорно-моторна полінейропатія

втрата больової та температурної чутливості в зоні стоп, парестезії, алодинія, зниження рефлексів, втрата вібраційної чутливості

Діабетична автономна нейропатія серця

Синдром денервованого серця, безбольовий перебіг інфаркту міокарда

Порушення теплообміну

Синдром ортостатичної гіпотензії

Тахікардія

Порушення толерантності до фізичного навантаження

Діабетична гастроентеропатія

Дисфункція стравоходу Діабетичний гастропарез Діабетична ентеропатія

Діабетичний холецистопарез

Вегетативна нейропатія органів виділення та статевої системи

Діабетична цистопатія, еректильна дисфункція, ніктурія, сухість вульви, ретроградна еякуляція

Діабетична макулопатія

пошкодження макулярної ділянки сітківки при цукровому діабеті. Вона може розвиватися на будь-якій стадії діабетичної ретинопатії і є однією з головних причин значного зниження зорових функцій.

Діабетична нейропатія

хронічне ускладнення цукрового діабету, зумовлене гіперглікемією, що характеризується прогресуючою морфологічною деструкцією периферичної нервової системи і втратою її функцій. Вона проявляється випадінням дистальної чутливості, зменшенням сили м’язів, глибоких сухожильних рефлексів та дисфункцією вегетативної нервової системи.

Альбумінурія

виділення з сечею білку у к-сті >30 мг за добу (20 мг/л)

Хронічна діабетична хвороба нирок

дифузний гломерулосклероз; гіпертензія, протеїнурія, ураження нирок

5 стадій

  1. Гіперфільтрація

  2. Субклінічна

  3. Мікроальбумінурія

  4. Макроальбумінурія

  5. Уремія

Неалкогольна жирова дистрофія печінки

підвищення рівня трансаміназ, гістологічно підтверджена жирова дистрофія печінки, осередковий гепатиту, фіброз і імітація алкогольного гепатиту при відсутності вживання алкоголю

Соседние файлы в предмете Терапия