Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ендокринка 4 курс.docx
Скачиваний:
223
Добавлен:
09.11.2021
Размер:
198.09 Кб
Скачать

Основні терміни теми

Термін

Визначення

Акромегалія

Акромегалія - захворювання гіпофіза, що зумовлене тривалою надлишковою секрецією соматотропіну (СТГ) та інсуліноподібного фактора росту (ІФР-1) у людей із закінченим фізіологічним ростом і характеризується патологічним диспропорційним ростом кісток, м’яких тканин, внутрішніх органів з порушенням їх функції.

Соматотропний гормон

Соматотропін є поліпептидом і складається з 191 амінокислоти. Він забезпечує лінійний ріст, синтез білка органів і тканин. Ростовий ефект СТГ опосередковується через інсуліноподібний фактор росту (ІФР-1).

Інсуліноподібний чинник росту

поліпептидний гормон, з аналогічною структурою проінсуліну та інсуліну, також викликає інсуліноподібні ефекти, синтезується переважно в печінці, але також і в інших тканинах під впливом гормону росту.

Ліберини

гормони гіпоталамуса, які сприяють вивільненню певних гормонів гіпофіза.

Статини

гормони гіпоталамуса, які пригнічують вивільнення певних гормонів гіпофіза.

Тропіни

гормони передньої частки гіпофіза

Агоністи дофаміну

група препаратів, які застосовують при незначних клінічних проявах акромегалії, наявності гіперпролактинемії. Серед цих препаратів широко використовуються каберголін, бромкриптин

Соматотропна недостатність

симптомокомплекс затримки росту, зумовлений дефіцитом соматотропного гормону

Гіпопітуїтаризм

захворювання, що зумовлене випадінням функції тропних гормонів передньої частки гіпофіза і проявляється недостатністю функції периферичних ендокринних залоз.

Гіперпролактинемія

захворювання гіпофіза, що зумовлене гіперсекрецією пролактину і проявляється галактореєю, аменореєю і неплідністю.

Хвороба Іценка-Кушінга

гіпоталамо-гіпофізарис захворювання, яке проявляється гіперкортицизмом, зумовленим гіперкортизолемією та збільшеною продукцією корти котропіну

Нецукровий діабет

хронічне гіпоталамо-гіпофізарне захворювання, в основі якого лежить зниження секреції або дії аргінін-вазопресину (АВП) (антидіуретичного гормону) і яке характеризується виділенням значної кількості сечі з низькою питомою вагою.

Гіпогонадизм

Недорозвиненість статевих органів

Клімакс

комплекс фізіологічних змін деяких найважливіших функцій організму, обумовлений віковими особливостями гормонального балансу. Виділяють жіночий клімакс (менопауза) і чоловічий клімакс (андропауза).

Синдром прогресуючої андропенії

Комплекс симптомів, що розвиваються при недостатності андрогенів

Ожиріння

хронічне, гетерогенне і багатофакторне захворювання з наявністю і генетичної схильності, яке характеризується надмірним накопиченням жиру в організмі людей.

Індекс маси тіла

величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини та її зросту, й тим самим, непрямо оцінити, чи є маса недостатньою, нормальною, надмірною

Кістковий вік

вік людини, який визначається за станом кісткової системи

Соседние файлы в предмете Терапия