Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД 3 курс / Конспект лекцій ЗЕД (2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
1.67 Mб
Скачать
  1. Характеристика умов груп c і d

За умовами групи С продавець повинен укласти договір перевезення, не приймаючи на себе ризики втрати чи пошкодження товару. Продавець оплачує перевезення товару до зазначеного в договорі місця призначення.

CFR - Вартість і фрахт означає, що продавець зобов’язаний оплатити витрати і фрахт, необхідні для доставки товару в погоджений порт призначення, однак ризик втрати чи пошкодження товару після поставки товару на борт переходить з продавця на покупця в момент переходу товару через поручні судна в порту відвантаження. За цієї умови продавець зобов’язаний очистити товар від експортного мита. Для покупця зобов’язання ті ж самі, що й при FOB, але без оплати фрахту.

Ціна CFR = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на навантаження на борт судна + витрати на транзитне транспортування + витрати на відвантаження в порту призначення + витрати на митне очищення товару для експорту.

CIF - Вартість, страхування і фрахт означає, що продавець має ті ж зобов’язання, що й при умові CFR, але також має забезпечити морське страхування для усунення ризиків втрати чи пошкодження товару при перевезенні. Для цього продавець страхує товар від транспортних ризиків на умовах «вільно від окремої аварії» та вручає покупцю страховий поліс на ім’я покупця.

Ціна CIF = Ціна CFR + витрати на страхування.

CPT - перевезення оплачено до… - означає, що продавець зобов’язаний:

  1. укласти договір про перевезення товару до сказаного в контракті пункту;

  1. передати товар до вказаного строку перевізнику та документи, що підтверджують відповідність товару контракту;

  1. оплатити вартість перевезення;

  2. повідомити покупця і направити йому пакет документів;

  1. отримати експортну ліцензію, оплатити експортне мито, податки і збори.

Покупець повинен:

  1. застрахувати товар за свій рахунок;

  1. оплатити товар;

  1. нести всі ризики і додаткові витрати з моменту передачі вантажу першому перевізнику.

Ціна CPT = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на транзитне транспортування + витрати на відвантаження + витрати на митне очищення товару для експорту.

CIP - перевезення і страхування оплачено до… - означає практично те ж саме, що й умова CPT, але продавець повинен також застрахувати товар і передати покупцю страховий поліс.

Ціна CIP = Ціна CPT + витрати на страхування.

Групу D називають договором прибуття. Особливістю цих умов є те, що продавець відповідає за прибуття товару до узгодженого пункту призначення. Продавець несе всі ризики, пов’язані з доставкою товару до цього пункту.

DAF - Поставлено до кордону обов’язки продавця вважаються виконаними, коли товар, не розвантажений з ТЗ, доставлений до кордону. Термін «кордон» можна використовувати для будь-якого кордону, включаючи країну експорту. Витрати на отримання імпортної ліцензії та митні формальності несе імпортер.

Ціна DAF = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на транзитне транспортування + витрати на митне очищення товару для експорту.

DES - Поставлено з судна означає, що продавець за свій рахунок поставляє товар у порт призначення і передає його покупцю на борту судна. Продавець бере на себе всі витрати і дотримання всіх формальностей до поставки товару в порт призначення. Він же несе всі ризики до моменту прибуття судна в порт призначення. Покупець оплачує товар, розвантаження і всі митні формальності.

Ціна DES = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транзитне транспортування + витрати на митне очищення товару для експорту.

DEQ - Поставлено з причалу означає, що зобов’язання продавця з поставки вважаються виконаними після того, як він передав товар покупцю на причалі (набережній) в порту призначення, очищений від імпортного мита. Продавець повинен нести всі витрати і ризики, включаючи мито, податки та інші збори з доставки туди товару. Цю умову не слід застосовувати, якщо продавець не може отримати імпортну ліцензію.

Ціна DEQ = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на транзитне транспортування + витрати на вивантаження з судна в порту призначення + витрати на митне очищення.

DDU - Поставлено без оплати мита означає, що продавець зобов’язаний надати товар покупцю в погодженому місці в країні імпортера. Продавець повинен нести витрати і ризики, пов’язані з доставкою туди товару (за виключення ввізних митних платежів), а також витрати і ризики з виконання митних формальностей.

Ціна DDU = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на транзитне транспортування + витрати на отримання експортної ліцензії та митне очищення товару для експорту.

DDP - Поставлено з оплатою мита зобов’язання продавця вважаються виконаними, якщо він надав товар в погодженому місці країни імпортера. Продавець несе всі ризики і витрати з доставки товару в зазначене місце, в тому числі митне очищення від імпортного мита.

Ціна DDP = Ціна DDU + митне очищення для імпорту.

Тема