Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД 3 курс / Конспект лекцій ЗЕД (2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
1.67 Mб
Скачать
  1. Характеристика умов груп e і f

EXW Франко-завод означає, що зобов’язання продавця з поставки вважаються виконаними після того, як він надав покупцю товар на своєму підприємстві (на заводі, складі тощо). Це найвигідніша умова для продавця.

Ціна EXW = вартість товару + перевірка.

До групи F належать умови, відповідно до яких продавець повинен доставити товар перевізнику (франко-перевізник). Загальним для цих умов є: 1) ризики та пошкодження товару до моменту передачі його перевізнику належать продавцю; 2) митне очищення товару для експорту несе продавець.

FCA - Вільно у перевізника означає, що зобов’язання продавця з поставки вважаються виконаними після передачі товару, очищеного від експортного мита, під відповідальність перевізника, який названий покупцем, у погодженому місці. Під перевізником розуміють будь-яку особу, яка за договором перевезення взяла зобов’язання виконати перевезення товару. За цієї умови продавець зобов’язаний:

  1. поставити товар згідно з договором і надати необхідні документи;

  1. отримати за свій рахунок експортну ліцензію і виконати всі митні формальності, необхідні для вивезення товару;

  2. на прохання покупця, за його рахунок укласти договір перевезення;

  1. передати товар вказаному перевізнику в погоджений час в названому пункті. При цьому поставка вважається закінченою: а) при перевезенні залізничним транспортом – після передачі вагона залізниці; б) автотранспортом – після завантаження товару на автомобіль; в) внутрішнім водним транспортом – після завантаження на судно; г) морським чи повітряним шляхом – після передачі товару перевізнику.

  1. Нести всі ризики і витрати до передачі товару перевізнику;

  1. Повідомити покупця про те, що товар переданий перевізнику;

  1. Надати покупцю транспортний документ.

  1. свою чергу покупець зобов’язаний: - сплатити вказану в контракті ціну;

  1. отримати за свій рахунок імпортну ліцензію;

  1. за свій рахунок укласти договір перевезення з вказаного місця;

  1. нести всі ризики і витрати з моменту поставки товару перевізнику;

  1. повідомити продавцю назву перевізника, місце, дату і строк поставки.

Ціна FCA = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на навантаження + витрати на митне очищення товару для експорту (ліцензія, митні процедури).

FAS - Вільно вздовж борту судна означає, що зобов’язання продавця з поставки товару вважаються виконаними, коли товар розміщено вздовж борту судна на причалі у зазначеному порту поставки. Цей термін може застосовуватися тільки у разі перевезення товару морським або внутрішнім водним транспортом.

Ціна FAS = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на митне очищення товару для експорту.

Відповідно до цих умов покупець повинен отримати експортну та імпортну ліцензії та повідомити продавця про місце завантаження, назву судна і дату поставки.

FOB - Вільно на борту судна означає, що зобов’язання з поставки вважаються виконаними після того, як товар переданий через поручні судна в погодженому порту відвантаження. Продавець при цьому зобов’язаний:

  1. за свій рахунок поставити товар і документи, що підтверджують відповідність товару умовам контракту;

  1. упакувати товар в морську упаковку;

  1. отримати експортну ліцензію та виконати митні формальності;

  1. завантажити товар на судно;

  1. повідомити покупця про завантаження і передати йому документи, в т.ч. коносамент – свідоцтво про приймання вантажу для перевезення на судні.

Покупець зобов’язаний:

  1. зафрахтувати судно;

  1. повідомити продавцю його назву, дату прибуття в порт завантаження, спосіб завантаження;

  1. застрахувати вантаж;

  1. сплатити ціну товару;

  1. нести всі витрати і ризики після навантаження товару на борт.

Ціна FOB = вартість товару + витрати на перевірку + витрати на транспортування до місця навантаження + витрати на навантаження на борт судна + витрати на митне очищення товару для експорту.