Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД 3 курс / Конспект лекцій ЗЕД (2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
1.67 Mб
Скачать
  1. Види контрактів та їх класифікація

Залежно від характеру операції, яку збираються здійснити контрагенти, розрізняють: контракт купівлі-продажу; підрядний контракт; контракт оренди; контракт при зустрічній торгівлі; ліцензійний контракт тощо.

  1. контракті купівлі-продажу обов'язковою умовою є перехід права власності на товар від продавця до покупця. В цьому полягає основна відмінність договору купівлі-

продажу від усіх інших видів договорів - орендного, ліцензійного та інших, де немає умови про перехід права власності на товар, а предметом договору виступає або право користування товаром, або надання послуг. Передачею товару визнається надання товару тому, хто його купує, а також здача товару транспортній організації або пошті для відправки покупцеві, якщо за контрактом або укладеним договором перевезення оплата за доставку товару не входить до обов'язків покупця. Отже, якщо доставку забезпечує покупець, то транспортна організація або пошта вважається представником покупця, і передача товару їм буде вважатись передачею товару самому покупцю.

  1. свою чергу, контракти купівлі-продажу залежно від термінів поставки і форм оплати поділяються на:

  1. разові і з періодичною поставкою;

  1. з оплатою в грошовій і товарній формах (цілком чи частково).

Контракт купівлі-продажу з разовою поставкою - це разова угода, по якій передбачається поставка однією стороною іншій стороні погодженої між ними кількості товару до визначеної дати, встановленої у контракті. Контракти з разовою поставкою бувають двох типів:

  1. з короткими термінами поставки;

  1. з тривалим терміном поставки (3-5 років і більше).

Контракт купівлі-продажу з періодичною поставкою - це угода, що припускає регулярну, періодичну поставку погоджених у ній кількостей товару протягом встановленого терміну. Ці контракти бувають короткостроковими (звичайно річними) і довгостроковими (у середньому термін поставки становить 5-10, іноді 15-20 років). Довгострокові контракти

укладаються на поставку промислової сировини і напівфабрикатів (вугілля, нафта, нафтопродукти, природний газ, руди, целюлоза тощо).

Контракт купівлі-продажу з оплатою в грошовій формі припускає розрахунки у погодженій сторонами валюті, визначеними способами платежу і формами розрахунку.

Контракт купівлі-продажу з оплатою в товарній формі означає, що продаж одного чи декількох товарів одночасно пов'язується з купівлею іншого товару, і розрахунки в іноземній валюті не здійснюються.

За типом оформлення контракти поділяються на такі групи:

    1. контракти на термін передбачають поставку товару до чітко визначеного терміну,

  1. в разі порушення строку покупець має право розірвати угоду;

    1. спеціальні контракти - на проектування, монтажні роботи, технічне обслуговування,

проведення випробувань тощо;

  1. "рамкові" контракти - містять лише основні умови, які потребують подальшого уточнення;

  1. наміри - встановлюють намір покупця придбати товар без твердих зобов'язань.