Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗЕД 3 курс / Конспект лекцій ЗЕД (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
1.67 Mб
Скачать

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З

ДИСЦИПЛІНИ

«ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

ПІДПРИЄМСТВА»

Тема

ОРГАНІЗАЦІЯ І ТЕХНІКА ПІДГОТОВКИ, УКЛАДАННЯ ТА ВИКОНАННЯ

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ КОНТРАКТІВ

  1. Сутність договірних відносин між підприємствами на зовнішньому ринку та особливості ЗЕ контракту.

  1. Регулювання укладання міжнародних договорів купівлі-продажу.

  1. Види контрактів та їх класифікація.

  1. Етапи здійснення експортно-імпортної угоди. Форми, умови, порядок укладання контрактів.

    1. Сутність договірних відносин між підприємствами на зовнішньому ринку та

особливості ЗЕ контракту

Зовнішньоекономічний контракт - це матеріально оформлена угода двох або більше суб'єктів ЗЕД та їхніх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав і зобов'язань у зовнішньоекономічній діяльності. Така угода являє собою домовленість про комерційний обмін цінностями між різнонаціональними контрагентами, причому суттєвим принципом її здійснення є те, що в її результаті кожен з учасників збільшує особисту цінність об'єкта, що обмінюється (з урахуванням міжнародно-трансакційних витрат).

При укладанні зовнішньоторгової угоди сторони повинні обумовити, право якої держави буде використовуватись для регулювання форми угоди і прав та обов'язків сторін. У законодавстві більшості країн світу й у багатьох міжнародних конвенціях закріплено принцип автономії волі сторін, що означає їх свободу підпорядкувати договір вибраному ними правопорядку. У вітчизняному законодавстві означений принцип використаний у ст. 6 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність». Так, за українським законодавством права та обов'язки сторін зовнішньоторгового контракту визначаються правом країни, обраної сторонами при укладанні контракту чи в результаті подальшого узгодження. За відсутності такої згоди щодо контракту застосовується право країни, де засновано, розташовано штаб-квартиру чи основне місце діяльності сторони, котра виступає:

  1. продавцем - у договорі купівлі-продажу;

  1. наймодавцем - у договорі майнового найму;

  1. охоронцем - у договорі зберігання;

  1. комітентом (консигнантом) - у договорі комісії (консигнації);

  1. довірителем - у договорі доручення;

  1. перевізником - у договорі перевезення;

  1. експедитором - у договорі транспортно-експедиторського обслуговування;

  1. ліцензіаром - у ліцензійному договорі;

  1. страхувальником - у договорі страхування;

  1. кредитором - у договорі кредитування;

  1. дарителем - у договорі дарування;

  1. заставником - у договорі застави.

Важливими є правила імперативного характеру, коли сторони не мають права вибору, тобто передбачено певні обмеження автономії їхньої волі. Це стосується, по-перше, контрактів про створення спільних підприємств, до яких застосовується право країни, на території якої СП створюється й офіційно реєструється. По-друге, застосовним правом у випадках укладання договорів на аукціоні, в результаті конкурсу або на біржі с право країни, на території якої проводиться аукціон, конкурс або знаходиться біржа.

На основі наведеного вище визначення можна сформулювати основні функції контракту в умовах договірних відносин. Зокрема, зовнішньоекономічний контракт:

1) юридично закріплює відносини між сторонами, надаючи їм характеру зобов'язань, виконання яких захищене законом;

  1. визначає порядок, послідовність і способи дій партнерів;

  1. передбачає заходи щодо забезпечення виконання зобов'язань сторонами.

Незважаючи на наявність розбіжностей з певних спірних питань щодо існування тієї чи іншої функції, більшість авторів виділяють такі функції договору:

  1. ініціативна: договір с актом прояву ініціативи та узгодженої волі сторін врегулювати певні відносини;

  1. програмно-координаційна: договір як програма поведінки сторін щодо здійснення господарських відносин і засіб узгодження, координації їх дій відповідно до економічних інтересів і намірів;

  1. інформаційна: договір завдяки формальній визначеності його умов включає в себе Інформацію про правове становище сторін у договорі, яка необхідна сторонам, у відповідних випадках - юрисдикційним органам, третім особам;

  1. гарантійна: лише завдяки договору включаються в дію такі правові гарантії виконання договірних зобов'язань, як неустойка, завдаток, застава тощо;

  1. правозахисна: договір є правовою формою відносин, тобто формою, в межах якої забезпечується примусове виконання зобов'язань сторін шляхом використання майнових санкцій, засобів оперативного впливу.