Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

2. Дослідження загазованості повітря

Прилади й устаткування: універсальний газоаналізатора УГ-2 , спецкомплект для дослідження аміаку, спецкомплект для дослідження бензину, ексікатор, 10%-й розчин аміаку, бензин, стенд.

2.1. Теоретична частина Дія шкідливих речовин на організм людини

Повітря в сільськогосподарському виробництві часто забруднюється різноманітними шкідливими речовинами (отрутами), які являються природними супутниками багатьох технологічних процесів.

Так, в повітрі робочої зони механізаторів можуть бути пари нафтопродуктів, чадний газ (СО), який виникає при спалюванні палива в двигунах внутрішнього згорання, печах, котлах та інші шкідливі речовини. Повітря робочої зони тваринників може бути забруднене аміаком, сірководнем та іншими газами, які утворюються в результаті біологічних процесів в гної на тваринницьких фермах.

При виконанні ремонтних і будівельних робіт загрозу складають пари різних лаків, фарб, розчинників, кислот, лугів. Небезпечними являються також деякі види мінеральних добрив і пестицидів, які використовуються в сільськогосподарському виробництві для підвищення продуктивності рослин та знищення їх шкідників.

Згідно ГОСТ 12.1.007-76 шкідливими називаються речовини, які при контакті з організмом людини у випадку порушення вимог безпеки можуть визвати виробничі травми, професійні захворювання або відхилення в стані здоров’я .

В санітарно-гігієнічній практиці шкідливі речовини прийнято розділяти на хімічні шкідливі речовини і виробничий пил.

Відповідно ГОСТ 12.0.003–74 група хімічних шкідливих речовин по характеру дії на організм людини поділяється на групи:

  • токсичні – здатні спричиняти отруєння;

  • подразнюючі – подразнюють шкіру і слизові оболонки;

  • сенсибілізуючі – викликають підвищену чутливість організму до дії шкідливих речовин;

  • канцерогенні – здатні провокувати появу злоякісних пухлин;

  • мутагенні – діють на генетичний апарат клітин і можуть викликати певні зміни в організмі майбутніх поколінь;

  • речовини, що впливають на репродуктивну функцію організму.

Шкідливі речовини можуть проникати в організм людини через органи дихання, шлунково-кишковий тракт, а також шкіряні покрови і слизові оболонки. Крізь дихальну поверхню легень шкідливі летючі речовини разом з повітрям всмоктуються в кров і потрапляють у великий круг кровообігу, діючи в 20 разів сильніше й швидше, ніж при попаданні в організм іншими шляхами.

Так, при концентрації в повітрі парів автомобільного бензину в межах 3-4 г/м3 через 2-3 хвилини у людини з’являються сльози, кашель, нестійка ходьба, а при 30-40 г/м3 виникає отруєння з втратою свідомості після 3-4-х вдихань / 5 /. Слід мати на увазі, що концентрація деяких шкідливих газів і парів вибухонебезпечна. Наприклад, пари аміаку вибухають при концентрації 16-27%, бензину - 0,76-5,03%.

За ступенем дії на організм людини шкідливі речовини поділяються на чотири класи небезпеки (ГОСТ 12.1.007-76):

- 1-й клас – надзвичайно небезпечні речовини;

- 2-й клас – високо небезпечні речовини;

- 3-й клас – помірно небезпечні речовини;

- 4-й клас – мало небезпечні речовини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]