Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

67

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра безпеки життєдіяльності і фізичного виховання

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПАКЕТ МЕТОДИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

до лабораторно-практичних занять і самостійної роботи з

дисципліни

«ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗІ»

для підготовки фахівців ОКР «спеціаліст», «магістр»

зі спеціальностей

7.130102, 8.130102 «Облік і аудит»

7.130103, 8.130103 «Менеджмент організацій»

Одеса – 2010

Інформаційний пакет методичних матеріалів розробили: кандидат технічних наук, доцент Сакун М.М., викладач Дядько І.І.

Рецензент: декан економічного факультету, доцент Попович В. В.

Рекомендовано до видання рішенням методичної Ради факультету механізації с.г. від "____" __________ 2010 р., протокол №___.

Інформаційний пакет методичних матеріалів призначений для використання студентами освітньо - кваліфікаційного рівня «спеціаліст», «магістр» під час підготовки і виконання лабораторно-практичних занять і самостійної роботи. Він складений у відповідності до робочої програми навчальної дисципліни “Охорони праці ”.

На лабораторно-практичні заняття винесено матеріал для поглиблення знань, який вивчається на лекціях, а також матеріал, який студенти мають вивчати самостійно. В методичних вказівках на кожне заняття сформульована мета заняття, завдання на заняття, план виконання роботи. В інформаційному пакеті методичних матеріалів також міститься матеріал для самостійного вивчення студентами, якого немає в навчальних посібниках.

ЗМІСТ

стор.

Передмова……………………………………………………………………………...4

1. Організаційно-методичні вказівки щодо проведення занять …………………….5

2. Правила безпеки при роботі в лабораторії ………………………………….6

3. Методичні вказівки до практичних занять

3.1. Лабораторне заняття № 1. «Дослідження параметрів мікроклімату та освітленості робочих місць користувачів ПК (на прикладі комп'юторного класу). Дослідження захисних властивостей і вибір ЗІЗОД» .…………………………………………..7

3.2. Практичне заняття № 2. «Дослідження впливу гігієно-ергономічних характеристик робочих місць на робочі пози та здоров'я користувача ПК. Дослідження впливу організації робочих місць і приміщень на користувачів ПК»............................35

3.3. Практичне заняття № 3. «Безпека праці під час використання ПК і

оргтехніки.……………………………………………………………………………..52

4. Теми для самостійного вивчення

4.1. Обов’язки з питань охорони праці керівників підприємств, головних спеціалістів, інженера з охорони праці..……………………………………………………………..53

4.2. Рекомендації по розробці розділу охорона праці в колективному

договорі ………………………………………………………………………………..57

4.3. Порядок розробки інструкції з охорони праці …………………………………..61

4.4. Моделювання дій по ОП керівника підприємства …………………………65

4.5. Положення Закону «Про загально-обов’язкове державне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві»…………....66

Література…………………………………………………………………………..67

Передмова

Охорона праці в галузі («Охорона праці») – нормативна дисципліна, у процесі вивчення якої у майбутніх фахівців формується необхідний рівень знань і умінь.

Матеріал, який винесено на лабораторно – практичні заняття не вивчається на лекціях, тому виконання таких занять пропонується проводити в 4 етапи: попередня підготовка, безпосереднє виконання роботи в аудиторії, оформлення звіту, захист звіту. Попередня підготовка проводиться студентами самостійно. Вона передбачає вивчення теоретичного матеріалу, описання лабораторної роботи або змісту практичного заняття, підготовку необхідних таблиць, схем до майбутнього звіту.

В інформаційному пакеті методичних матеріалів також викладені загальні організаційно – методичні вказівки щодо проведення занять і правила безпеки при роботах в лабораторіях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]