Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

3.4. Конструктивні особливості робочого сидіння

Пристосування, що забезпечують підтримку робочої пози для виконання роботи в положенні "сидячи" - різні крісла, стільці, табурети і т.д. Розрізняють сидіння для тривалого і короткочасного користування.

Основна робоча поза передбачає таке положення корпуса, що сприяє прояву природних вигинів хребетного стовпа і не викликає значної м'язової напруги. При цьому не розтягуються м'язи і зв'язування хребта, не розслаблюються м'язи черевного преса і тазового дна, міжпозвоночні хрящі не приймають асиметричну форму, не здавлюються органи грудної клітки.

Недотримання перерахованих вище умов приводить до патологічних змін опорно-рухового апарата людини й інших порушень (острохондроз, радикуліт, сутулість, опущення внутрішніх органів, відвислість живота й ін.).

При роботі сидячи величина кутів тазостегнових, колінних і гомілковостопних суглобів повинна бути 108°-103°.

Якщо трудовий процес вимагає тривалої підтримки жорстко фіксованої пози без можливості її зміни (у проміжку часу не менш 30 - 40 хвилин), то рекомендується напівм'яке сидіння (крісло) з регульованими параметрами (які встановлюються відповідно до індивідуальних антропометричних даних працюючого), профільоване (із двома кутами нахилу), з високою спинкою. Для зняття загальної напруги рекомендується в перервах змінювати позу і положення тіла.

Конструкційні й оздоблювальні матеріали крісла повинні бути міцними, вогнестійкими, не токсичними та забезпечувати у необхідних випадках можливість експлуатації в різних кліматичних умовах.

Покриття сидіння, спинки, підлокітників і підголівника повинні виготовлятися зі зм'якшеного, вологовідштовхувального, не електроіонізуючого, повітряпроникненого матеріалу.

При роботі з дисплеєм необхідно використовувати опори. їхня відсутність приводить до значного збільшення навантаження на опорно-м'язовий апарат, що може супроводжуватися болями в окремих частинах тіла і зниженням працездатності.

З метою зменшення статичної напруги м'язів рук доцільно використовувати стаціонарні чи з'ємні підлокітники довжиною не менш 250 мм, шириною 50 - 70 мм шо регулюються по висоті над сидінням у границях 200 - 260 мм , по відстані між підлокітниками 350 - 300 мм. В окремих випадках підлокітники можуть бути складовими елементами робочого столу.

На робочому місці необхідно передбачити підставки для ніг, якщо цс необхідно. Підставка для ніг повинна бути довжиною 400 мм і шириною 350ммі регулюватися по висоті в границях 0 - 150 мм і по куті нахилу в границях 0 - 20 . Вона повинна мати рифлене покриття і бортик висотою 10 мм по нижньому краї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]