Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Протипилові респіратори

Промисловість випускає протипилові респіратори двох типів: фільтруючі маски ( «Пелюсток », У - 2К, «Кама», «Сніжок ») і патронні («Айстра - 2»,

Ф62Ш) та інші.

Респіратор «Пелюсток» - це фільтруюча маска без клапанів. Випускається трьох модифікацій: (“Пелюсток – 5” (голубого кольору), «Пелюсток - 40» (оранжевого кольору) і «Пелюсток - 200» (білого кольору). Цифра біля назви показує, у скільки разів максимальна концентрація аерозолів (пилу) в повітрі може перевищувати ГДК. За рахунок пластмасових розпірок і резинового шнура, закріпленого по периферії фільтра, респіратору придається форма напівсфери. Регулюючи довжину шнура, респіратор можна підігнати до розміру обличчя. Для кращого прилягання до обличчя периферійної кромки респіратора в верхній частині є алюмінієва пластинка, за допомогою якої край респіратора обтискає по формі ніс.

Респіратор «Пелюсток» застосовується при значних фізичних навантаженнях. Не бажано застосовувати його при температурі повітря нижче 00С, а також під час дощу і снігу, щоб уникнути промокання або обмерзання фільтруючого елементу і різкого збільшення опору дихання.

Респіратор “Кама” аналогічний респіратору «Пелюсток», але має фіксовану форму трикутної напівмаски.

Респіратор У-2К - представляє собою напівмаску із двох фільтруючих матеріалів зовнішнього (із паралона) і внутрішнього (із спеціального фільтруючого матеріалу). Респіратор має два клапани вдиху і один клапан видиху. Внутрішня частина респіратора покрита повітронепропускаємою плівкою. Застосовується в умовах незначних фізичних навантажень.

Респіратор «Айстра-2» (патронного типу) складається з м'якої гумової напівмаски з двома поліетиленовими патронами. Він має два вдихальні клапанами і один видихальний клапан. У патрони вкладаються змінні фільтри із спеціального матеріалу. Напівмаска фіксується на голові за допомогою гумового оголів'я. В респіраторі «Астра -2» можна працювати при великих концентраціях пилу (до 400 ГДК), високодисперсних аерозолів і різних по характеру та інтенсивності роботах. Респіратор «Астра-2» випускається двох розмірів: 1 і 2.

Респіратор Ф-62Ш, (Ф-62ШМ - патронного типу) - призначається для захисту органів дихання від цементного та іншого пилу (нетоксичного промислового пилу) і пиловидних мінеральних добрив. Респіратор Ф-62Ш складається із гумової напівмаски, коробки (патрона) для змінного фільтра, двох вдихальних і одного видихального клапанів . В респіраторі Ф-62 Ш можна працювати при концентраціях пилу до 400 ГДК. Респіратор Ф-62Ш випускається трьох розмірів: 1, 2, 3.

Критерієм В І Д П Р А Ц Ь О В А Н О С Т І протипилових респіраторів являється утруднення дихання.

Протигазові респіратори

Протигазові респіратори по конструкції відносяться до патронного типу. Вони складаються із гумової напівмаски з двома змінними фільтруючими патронами, з двома вдихальними клапанами і одним видихальним клапаном. Представником протигазових респіраторів є респіратор РПГ-67.

Респіратор РПГ-67 комплектується фільтруючими патронами чотирьох марок А, В, Г, КД. Марки патронів відрізняються по складу поглиначів, а по зовнішньому вигляду - буквеним маркуванням, яка міститься в центрі патрона. В залежності від марки патрона, протигазовий респіратор має таке позначення: РПГ - 67А, РПГ - 67В, РПГ - 67Г, РПГ - 67КД.

Таблиця 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]