Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Прилади й методи дослідження мікрокліматичних параметрів повітря робочої зони Вимірювання температури повітря

Для вимірювання температури повітря використовують:

  • термометри ( ртутні і спиртові ) для визначення поточного значення

температури;

  • термографи, які безперервно реєструють на стрічці зміну температури на

протязі доби або тижня;

  • парні термометри, які використовуються при наявності теплових

випромінювань.

Парний термометр складається з двох термометрів, у одного з яких резервуар ртутного шарика зачорнений, а другого – посріблений. Істинну температуру приміщення з тепловим випромінюванням розраховують за формулою:

t і = t ч - к ( t ч - t с ),

де : t і - істинна температура повітря в приміщенні;

t ч - показання зачорненого термометра;

t с - показання посрібленого термометра;

к - константа даного приладу.

Вимірювання температури повітря в приміщенні звичайно поєднується з визначенням вологості, то для визначення температури використовується сухий термометр психрометра.

Термограф складається із чутливого елементу і циліндра з годинниковим механізмом. На циліндрі намотана паперова стрічка . Циліндр здійснює один оберт за добу. Чутливий елемент являє собою біметалеву пластинку, до якої прикріплена стрілка. На кінці стрілки закріплюється пишучий елемент. Якщо температура не змінюється, на паперовій стрічці буде креслитися горизонтальна лінія. Якщо температура буде збільшуватися – лінія буде підніматися вверх, якщо температура буде зменшуватися – лінія буде опускатися вниз. Отже, термограф безперервно реєструє на стрічці зміну температури на протязі доби або тижня, а не її значення.

Оптимальне значення температури – 16-20О С.

Визначення вологості повітря

Розрізнюють вологість повітря абсолютну і відносну.

Абсолютна вологість – кількість грамів водяної пари в 1 м 3 .

Відносна вологість - відношення абсолютної вологості до вологості, яка може бути при максимальній насиченості водяних парів при той же температурі. Відносна вологість вимірюється у відсотках ( % ).

Для визначення відносної вологості повітря застосовують наступні прилади: стаціонарний і аспіраційний психрометри, гігрометр волосяний і гігрограф.

Гігрометр волосяний вимірює вологість при позитивних і негативних температурах. Шкала гігрометра проградуйована в відсотках вологості.

Стаціонарний і аспіраційний психрометри служать для визначення температури і відносної вологості. Психрометри складаються із двох однакових термометрів, один з яких сухий, а шарик другого загорнутий гігроскопічною тканиною, кінець якої опущений в посудину з водою. У аспіраційного психрометра термометри розміщені в трубках, через які протягується повітря за допомогою вентилятора.

Принцип дії психрометра заснований на залежності інтенсивності випаровування вологи в навколишнє повітря від вологості цього повітря. Інтенсивність випаровування тим більша, чим сухіше повітря. Молекули води, що випаровуються в повітря з поверхні тканини, забирають з собою енергію, тому вологий термометр буде показувати меншу температуру, ніж сухий. Знаючи показники термометрів, відносну вологість можна визначити по психрометричній таблиці (мал.1) або по номограмі (мал.2).

Психрометрична таблиця побудована наступним чином: зверху по горизонталі показана різниця температур двох термометрів, а зліва по вертикалі – температура одного із термометрів (сухого або вологого). На перетині відповідних значень визначається вологість повітря у відсотках.

Номограма використовується для аспіраційного психрометра. Вона побудована наступним чином: зліва по вертикалі показана температура вологого термометра, а криві лінії – відображають значення сухого термометра.

Вологість визначають наступним чином: від значення температури вологого термометра проводять умовну лінію до перетину з лінією, яка характеризує значення сухого термометра. Від точки перетину опускають лінію вниз на горизонтальну вісь і по ній визначають вологість повітря у відсотках.

Гігрограф - складається із чутливого елементу і циліндра з годинниковим механізмом. Принцип роботи гігрографа аналогічний термографу. Різниця – в чутливому елементі. Чутливим елементом у гігрографа є волосяний гігрометр.

Отже, термограф безперервно реєструє на стрічці зміну вологості

на протязі доби або тижня, а не її значення.

Оптимальне значення вологості повітря – 40-60%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]