Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний пакет ОПГ економ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2020
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Призначення патронів протигазових респіраторів

Марка

патрона

Речовини, від яких захищає патрон

А

Пари органічних речовин (бензин, хлоретил, бензол,

бутілацетон, ксилол, толуол, ацетон, скіпідар, гас, спирти, ефіри та ін.), пари хлор- та фосфорорганічних речовин (хлорофос, метафос, та ін.)

В

Кислі гази і пари (сірчаний газ, сірководень, хлористий водень, хлор та його сполуки)

Г

Пари ртуті

КД

Аміак, сірководень, їх сполуки

Універсальні респіратори

Респіратор РУ - 60 М захищає від газів, парів, пилу, диму. По конструкції він аналогічний протигазовому респіратору РПГ - 67. Комплектується фільтруючими патронами таких же марок, як респіратор РПГ - 67, але вони товстіші, тому, що в них крім протигазових фільтрів є ще аерозольні фільтри. Протигазові і універсальні респіратори дозволяється застосовувати при концентраціях шкідливих речовин в повітрі робочої зони до 10 ГДК.

Якщо концентрація шкідливих речовин більше 10 ГДК, то необхідно застосовувати фільтруючі протигази. Для захисту від високотоксичних речовин типу синильної кислоти та миш'яковистого водню респіратори РУ - 60М і РПГ - 67 застосовувати забороняється.

Протигазові і універсальні респіратори виготовляють трьох розмірів: 1,2,3.

Фільтруючі протигази

Фільтруючі протигази призначені для одночасного захисту органів дихання, очей і шкіри обличчя від дії шкідливих речовин в повітрі у вигляді газів і парів. В комплект входить шолом-маска, фільтруюча коробка великого (БК) або малою (МКП) габаритів відповідної марки, гофрована трубка для з'єднання коробки великого габариту з шолом-маскою і сумка для зберігання і носіння протигазу. Коробка малого габариту приєднується безпосередньо до шолом-маски без гофрованої трубки.

Шолом маску випускають п'яти розмірів 0, 1, 2, 3, 4. Розмір вказаний на підборідді шолом-маски. Фільтруючі коробки, у відповідності до призначення, відзрізняються кольоровим пофарбуванням і маркуванням. Фільтруюча коробка може мати додатково протиаерозольний фільтр, тоді вона має білу вертикальну смугу посередині. Коробки малого габариту (МКП) випускаються чотирьох марок (А, В, Г, КД), коробки великого габариту (БК) - восьми марок (А, В, Г, КД, Е, СО, М, БКФ). Призначення фільтруючих коробок промислових протигазів приведено в таблиці 3.

Таблиця 3.

Призначення протигазових коробок

Марка

Колір коробки

Шкідливі речовини, від яких захищає коробка

А

Коричнева

Пари органічних речовин (бензин, гас, сірководень, спирти, кетони, ефіри, бензол та його гомологи, ксилол, толуол), пари хлор- та фосфорорганічнихотрутохімікатів

В

Жовта

Кислі гази (сірчаний газ, сірководень та інші), пари хлору та фосфорорганічних отрутохімікатів

Г

Чорна і жовта

Пари ртуті

КД

Сіра

Аміак, сірководень

СО

Біла

Окис вуглецю (СО)

М

Червона

Пари і гази речовин, від яких захищають усі марки коробок, за винятком парів (газів) органічних речовин

Е

Чорна

Миш'як і фосфористий водень

БКФ

Захисна

Кислі гази, органічні пари, миш'як, фосфористий водень, синильна кислота.

Час дії фільтруючих коробок малого габариту приблизно на 50% менший, ніж великих. Час дії фільтруючих коробок з аерозольним фільтром приблизно на 50% менше, ніж без нього. Максимальні строки служби коробок фільтруючих протигазів визначаються наявністю запаху під маскою. На фізіологічні функції працюючих промислові протигази можуть виявляти несприятливу дію, а саме викликати підсилення напруження функціональних систем організму в результаті високого опору дихання, статичного навантаження на м'язи шиї, обмеження огляду і можливості вести переговори. Це призводить до бистрої втоми працюючих і неможливості тривалого виконання виробничих операцій. Тому використання промислових протигазів протягом всієї зміни повинно допускатися в виняткових випадках і як крайній засіб.

При наявності в повітрі кисню менше 16% (в цистернах, гноєзбірниках, різних резервуарах, каналізаційних і вигрібних спорудах) і при концентраціях шкідливих речовин в повітрі, перевищуючих 0,5% (по об'єму), використання фільтруючих протигазів заборонено. При роботі в таких умовах і місцях необхідно застосовувати шлангові протигази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]