Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система видатків бюджету міста Києва як столиці України.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.10.2020
Размер:
250.1 Кб
Скачать

3.2 Проблеми та напрями підвищення ефективності системи видатків бюджету міста Києва

Завдання побудови збалансованих і стійких бюджетів міського рівня ускладнюються на сучасному етапі тим, що більше половини об’єднань місцевих самоврядувань залишаються високо фінансово залежними від вищестоячих бюджетів.

Однак, незважаючи на проведені раніше реформи, висока фінансова залежність місцевих самоврядувань від підтримки державних органів влади вищих рівнів залишається найважливішою проблемою, що зумовило зміну законодавства в наступних напрямках:

1) Підвищення бюджетної стійкості та збалансованості:

- встановлення єдиних нормативів відрахувань від окремих податкових і неподаткових доходів до місцевих бюджетів.

2) Перерозподіл повноважень між рівнями державної влади і місцевого самоврядування, що більш детально розглядалося вище.

3) Удосконалення системи планування місцевих бюджетів.

На всіх рівнях проводиться робота по формуванню необхідної законодавчої бази. Пріоритетними критеріями при формуванні бюджету столиці стали: збалансованість, максимальна структурованість витрат і програмний формат, мінімізація залежності від комерційного кредитування. Однак в ході розробки проектів міських програм виник ряд завдань, які поки не знайшли однозначного рішення.

Зокрема, це проблеми, які стосуються: включення в міських програми витрат на утримання органів влади в форматі «забезпечуючих підпрограм»; проведення контрольно-рахунковим органом фінансово-економічної експертизи проектів міських програм столиці.

4) Удосконалення порядку моніторингу місцевих бюджетів з метою оцінки впливу законодавчих ініціатив, стану місцевих фінансів, оцінки міжбюджетних відносин - надання інформації в розрізі видів місцевих самоврядувань, в тому числі облік нових видів місцевих утворень: район, міське поселення і сільське поселення (рис. 3.1).

Рисунок 3.1 - Моніторинг місцевих бюджетів

Джерело: розроблено автором

Можна зробити висновок, що на даному етапі взаємозв'язок розподілу питань ведення та економічних основ місцевого самоврядування: майна та фінансів - знаходиться на стадії трансформації. Диспропорція кількісних показників поступово згладжується, зміни викликані об'єктивними причинами, які формують якісні фактори та впливають на організацію місцевих фінансів. На даному етапі гостро стоять питання бюджетної децентралізації і фактичного існування місцевих фінансів.

3.3 Розробка управлінських рішень з розвитку системи видатків бюджету міста Києва

Прогноз основних показників бюджету міста-столиці Києва в довгостроковому періоді за видатками, орієнтований на:

- забезпечення в повному обсязі публічних нормативних зобов'язань;

- реалізацію заходів з будівництва, капітального ремонту, ремонту та утриманню автомобільних доріг, капітального ремонту та ремонту об'єктів освіти, інженерної та комунальної інфраструктури;

- реалізацію заходів з переселення громадян міста з аварійного житлового фонду;

- підтримка молодих (в тому числі з числа багатодітних) сімей у вирішенні проблеми придбання житла;

- поліпшення житлових умов і соціальну підтримку працівників соціально значущих організацій.

Подальша реалізація принципу формування бюджетних асигнувань на етапі їх формування, забезпечить їх більшу прозорість для суспільства і наявність більш широких можливостей для оцінки їх ефективності.

Дотримання принципу єдності бюджетної системи України в довгостроковому періоді буде забезпечуватися, в тому числі за рахунок застосування єдиної бюджетної класифікації України, єдиних переліків міських послуг.

Подовження горизонтів планування змушує забезпечити більш тісну ув'язку цілей і завдань стратегічного планування з міськими програмами.

У довгостроковій стратегії соціально економічного розвитку міста Києва до 2030 року одним з цільових векторів позначено «Ефективне управління ресурсами».

Даний вектор розвитку повинен в довгостроковій перспективі вирішити такі завдання:

1)раціональне використання міської власності;

2) ефективний фінансовий менеджмент

3) удосконалення системи управління містом Київ.

В рамках даного напрямку будуть реалізовані програми, спрямовані на розвиток і вдосконалення системи міського управління, підвищення ефективності управління державним майном та земельними ресурсами, вдосконалення управління державними фінансами, розвиток міжбюджетних відносин і управління міським боргом. Ефективне управління фінансами здійснюється через впровадження інструментів програмно-цільового планування і прогнозування в сфері фінансів, підвищення прозорості фінансів, розвиток міжбюджетних відносин, забезпечення боргової стійкості міського бюджету.

Підвищення якості розпорядження міським майном і земельними ресурсами будуть досягнуті шляхом створення системи раціонального використання міського майна, його обліку та контролю, приватизації муніципального майна. Кінцевим результатом вирішення даного завдання буде збереження міської власності як надійного джерела поповнення дохідної частини міського бюджету, наявність матеріальної основи для розвитку соціально значущих галузей міського господарства.

Після виконання завдань повинні вийти такі результати:

1) оптимальний склад та структура міського майна, що забезпечують ефективну реалізацію повноважень органів місцевого самоврядування;

2) прозорий бюджетний процес, заснований на прямому взаємозв'язку між розподілом бюджетних ресурсів і результатами їх використання відповідно до повноважень органів місцевого самоврядування та пріоритетами розвитку міста Києва.

3) система управління столицею Київ, що поєднує координацію стратегічних процесів з ефективним вирішенням поточних завдань на основі співпраці влади, бізнесу та суспільства.

Досягнення цілей і завдань стратегії за рахунок коштів міського бюджету, а також за рахунок залучення коштів державного і обласного бюджетів буде здійснюватися в рамках реалізації державних програм.

Таким чином, збалансованість бюджету - один з найважливіших принципів створення і виконання бюджету, який полягає в кількісній відповідності витратних джерел фінансування бюджетів. Хоча досягнення рівності доходів і витрат бюджету є досить рідкісним випадком в практиці складання бюджетів, але його можна досягти шляхом стримування зростання державних витрат і встановлення в країні рівня оподаткування, який в достатній мірі покриє всі необхідні суспільні потреби. Держава завжди має прагнути до збалансованості бюджету, адже вона орієнтована на підтримку фінансової стабільності, реальності і здійсненності бюджету, затвердженого на майбутній рік.