Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система видатків бюджету міста Києва як столиці України.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.10.2020
Размер:
250.1 Кб
Скачать

Розділ 2 аналітична оцінка системи видатків бюджету міста києва як столиці україни

2.1 Оцінка планування видатків бюджету міста-столиці як столиці України

Розгляд та вирішення проблем планування державного і місцевих бюджетів сьогодні стає першочерговою потребою не тільки відповідальних за це державних і місцевих органів влади і управління, а й суспільства в цілому. При плануванні бюджетів зберігаються консервативні підходи: розподіл додаткових доходів, розширення витрат, неефективність програмно-цільового бюджетування, що в кінцевому підсумку призводить до дефіциту бюджетних коштів.

За критеріями повноти надання послуг видатки України поділяються на три групи зі специфічним здійсненням фінансування, що показано на рис. 1.1.

Видатки, що репрезентують виконання місцевими органами влади законодавчо переданих повноважень, здійснюються за рахунок фінансових ресурсів, які формуються на основі закріплених за відповідними бюджетами загальнодержавних податків і зборів, а також трансфертів із Державного бюджету України.

Формування місцевих бюджетів на основі впровадження комплексу сучасних фінансових методів і підходів, орієнтованих на створення ефективного механізму планування бюджету громади є дієвим інструментом підвищення якості управління ресурсами місцевого самоврядування [32].

Важливим, в умовах децентралізації влади, реформи місцевого самоврядування є створення ефективного механізму формування бюджету громади в системі міжбюджетних відносин, з урахуванням особливостей соціально-економічного стану та умов розвитку адміністративно-територіальних одиниць [31].

Рисунок 2.1 - Розмежування видатків між місцевими бюджетами за критеріями повноти надання гарантованих послуг і джерелами фінансування [31, с. 13]

Бюджет міста Києва – план формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються Київською міською радою та її виконавчим органом (Київською міською державною адміністрацією (КМДА)) протягом бюджетного періоду [35].

Бюджетний період для бюджету міста Києва як і для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року [35].

Бюджетний процес – визначений бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджетного законодавства [35].

Бюджетна і податкова політика визначає основні підходи до планування доходів і витрат, джерел фінансування дефіциту бюджету міста Києва, а також фінансові відносини з бюджетами внутрішніх міських місцевих спільнот.

Бюджетна політика - сукупність заходів, що реалізуються органами державної влади та спрямовані на підвищення ефективності управління суспільними фінансами.

Основні напрями бюджетної політики міста Києва:

1) Забезпечення прозорості і відкритості бюджетного процесу

- оперативна публікація інформації про бюджетний процес;

- надання інформації про бюджет міста в доступній і зрозумілій формі;

- зворотній зв'язок з жителями міста-столиці;

- підвищення рівня бюджетної і фінансової грамотності населення.

2) Забезпечення стабільності бюджетної системи

- збалансованість бюджетної системи;

- формування оптимальної структури бюджету з необхідною часткою інвестицій і витрат на розвиток міста-столиці;

- забезпечення реалізації всіх діючих і прийнятих зобов'язань;

- підвищення ефективності бюджетних витрат;

- відмова від неефективних заходів;

- зниження боргового навантаження;

- мінімізація державних запозичень.

3) Вдосконалення міжбюджетних відносин з внутрішніми міськими об’єднаннями

- забезпечення сталого соціально-економічного розвитку внутрішніх місцевих утворень;

- забезпечення збалансованості місцевих бюджетів;

- підвищення фінансової самостійності внутрішніх місцевих утворень.

4) Виконання соціальних обов’язків при високій частці інвестиційних витрат:

- виконання в повному обсязі прийнятих соціальних зобов'язань;

- надання громадянам соціальних виплат, пільг та гарантій;

- підвищення адресності надання соціальної підтримки.

5) Збереження позитивної динаміки надходжень доходів і підвищення дохідного потенціалу бюджету міста Києва

- стимулювання інвестиційної та підприємницької активності, нарощування економічного потенціалу міста;

- удосконалення податкової системи міста;

- підвищення ефективності використання міського майна;

- підвищення ефективності та якості управління державними фінансами, в тому числі за рахунок зниження заборгованості фізичних та юридичних осіб перед бюджетом міста.

Податкова політика - сукупність заходів, що реалізуються органами державної влади та спрямовані на підвищення ефективності податкової системи.

Основні напрямки податкової політики міста Києва:

1) Покращення інвестиційного клімату міста Києва:

- забезпечення стабільності податкових умов і стимулювання провідних і перспективних галузей економіки міста;

- надання податкових преференцій організаціям, що здійснюють інвестиції в пріоритетні для міста галузі та види діяльності;

- моніторинг динаміки податкового навантаження на зазначені організації, реалізація заходів щодо поліпшення інвестиційного клімату в місті.

2) Підтримка малого та середнього бізнесу:

- забезпечення умов для стабільного розвитку малого бізнесу;

- забезпечення умов для стабільного розвитку середнього бізнесу.

3) Удосконалення механізму оподаткування торговим збором

- удосконалення процесу адміністрування торгового збору;

- продовження проведення роз'яснювальної роботи з підприємницьким співтовариством з питань сплати торгового збору.

4) Посилення ролі майнових податків в дохідній частині бюджету Києва

- удосконалення системи майнового оподаткування юридичних і фізичних осіб на основі кадастрової вартості об'єктів нерухомості

- вирівнювання рівня податкового навантаження для об'єктів нерухомості одного виду.

5) Удосконалення системи податкових пільг:

- щорічна оцінка ефективності діючих податкових пільг з метою поліпшення системи стимулювання інвестиційної та підприємницької активності і заходів соціальної підтримки в місті;

- налаштування системи податкових пільг, збереження податкового потенціалу Києва.

Керуючись Бюджетним кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12 листопада 2019 року N 1956 «Про схвалення проєктів рішень Київської міської ради «Про бюджет міста Києва на 2020 рік», «Про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку м. Києва на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням Київської міської ради від 21 грудня 2017 року N 1042/4049» та прогнозу бюджету міста Києва на 2020-2022 роки», Київська міська рада вирішила:

1) Визначити на 2020 рік [36]:

- доходи бюджету міста Києва у сумі 58762 млн. грн., у тому числі, доходи загального фонду бюджету міста Києва – 53603 млн. грн. та доходи спеціального фонду бюджету міста Києва – 5159 млн. грн.;

- видатки бюджету міста Києва у сумі 58827 млн. грн., у тому числі, видатки загального фонду бюджету міста Києва - 38326 млн. грн. та видатки спеціального фонду бюджету міста Києва - 20500 млн. грн.

- повернення кредитів до бюджету міста Києва у сумі 68,4 млн. грн., у тому числі повернення кредитів до загального фонду бюджету міста Києва – 67,4 млн. грн., повернення кредитів до спеціального фонду бюджету міста Києва – 1 млн. грн.;

- надання кредитів з бюджету міста Києва у сумі 3,5 млн. грн., у тому числі надання кредитів із загального фонду бюджету міста Києва – 2,5 млн. грн. та надання кредитів із спеціального фонду бюджету міста Києва – 1 млн. грн.;

- профіцит за загальним фондом бюджету міста Києва у сумі 15341 млн. грн.;

- дефіцит за спеціальним фондом бюджету міста Києва у сумі 15341 млн. грн. гривень;

- оборотний залишок бюджетних коштів бюджету міста Києва у розмірі 20 млн. грн., що становить 0,05 відсотка видатків загального фонду бюджету міста Києва, визначених цим пунктом;

- резервний фонд бюджету міста Києва у розмірі 271 млн. грн., що становить 0,7 відсотка видатків загального фонду бюджету міста Києва, визначених цим пунктом.

Володимир Репік [37], директор Департаменту фінансів, стверджує, що бюджет 2020 року буде взятий за базу для середньострокового планування. Так, доходи на 2020 рік передбачаються в розмірі майже 64 млрд., 63 млрд. 741 млн. – на таку суму передбачаються видатки. Врахувавши сучасні тенденції, очікуємо, що щороку в наявних умовах бюджет буде рости в коридорі 5-7%, тобто давати щорічний приріст, і є потенціал збільшити його у 2022 році до 72 млрд. грн.

Видаткова частина бюджету міста Києва включає фінансування витрат, пов'язаних з вирішенням питань місцевого значення, з управлінням і розвитком економіки і соціальної сфери міста. Планування витрат на наступний фінансовий рік і плановий період - це дуже відповідальна робота, яка проводиться Департаментом фінансів спільно з головними розпорядниками бюджетних коштів.