Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система видатків бюджету міста Києва як столиці України.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.10.2020
Размер:
250.1 Кб
Скачать

1.3 Критична оцінка наукових публікацій з проблематики системи видатків бюджету міста-столиці

Виконання бюджетів в Україні в останні роки відбувається непросто через занепад економіки, політичної кризи, фінансово-економічної рецесії. Доходи бюджетів зростають незначно при значному зростанні витрат. Зростає зовнішній і внутрішній борг, збільшуються міжбюджетні трансферти. Місцеві бюджети повністю залежать від міжбюджетних трансфертів, що знижує стійкість бюджетів органів місцевого самоврядування.

Питаннями бюджетного планування займалися відомі українські вчені, серед яких: Богогліб Т. М [19], Чугунов І. Я. [20], Шаповал С. Л. [21] і ін. Зубенко В. В., Крупник А. С дослідили основні аспекти нормативно-правових актів, методичних роз’яснень та практичних напрацювань з процесу підготовки бюджету та прийняття управлінських рішень з його реалізації [22].

Таукешева Т. Д. дослідила теоретичні й практичні основи фінансового планування діяльності бюджетних установ у розрізі бюджетної класифікації. В роботі розкрито сутність, принципи та методи бюджетного планування, висвітлено стадії бюджетного процесу й складники бюджету, розглянуто базові показники діяльності бюджетних установ і структуру їхніх витрат [23].

Берданова О., Вакуленко В розглядають теоретичні й практичні питання стратегічного планування, актуальність його запровадження на сучасному етапі розвитку України, сутність та переваги цього процесу, описують нову систему планування розвитку територій, вивчають особливості здійснення стратегічного планування на регіональному та місцевому рівнях, висвітлюють кращі практики розробки та реалізації стратегічних планів розвитку територіальних громад [24].

У той же час до цих пір залишається невирішеним питання щодо методик формування бюджету на основі принципу найбільш ефективного використання бюджетних ресурсів з метою отримання конкретних результатів. Актуальним є необхідність дослідити основні характеристики програмно-цільового методу складання бюджету та обґрунтувати особливості його впровадження в Україні на рівні регіонів.

З’ясуванню окремих аспектів внутрішньої структури бюджетного процесу, розгляду особливостей стадії виконання бюджетів та фінансового контролю за здійсненням бюджетних видатків присвячували свої наукові дослідження вітчизняні дослідники: Брезвін А. І. [25], Гетманець О. П. [26], Юшко С. В. [27] та ін.

Однак, незважаючи на важливість стадії виконання бюджетів за видатками для функціонування бюджетних відносин, її комплексного наукового дослідження у вітчизняній науці фінансового права не проводилось, висвітлювались лише окремі аспекти бюджетного процесу, його стадій та фінансового контролю у бюджетній сфері.

Місцеві бюджети, виступаючи основним бюджетним фондом місцевих органів влади, призначені для перерозподілу фінансових ресурсів між окремими групами населення, галузями економіки на рівні адміністративно-територіальних одиниць. За допомогою цих бюджетів місцевих органів влади здійснюють акумулювання фінансових ресурсів для вирішення комплексних соціально-економічних завдань на місцевому рівні.

Значний внесок у розвиток теорії місцевих фінансів, бюджетів вніс академік Г. Поляк, який визначає місцевий бюджет як сукупність економічних відносин, що сприяють територіальному перерозподілу національного доходу країни, що забезпечують створення фінансової бази місцевих органів влади [28, с. 34]. Автор розкриває сутність і роль місцевих бюджетів тільки з позиції формування та розподілу фінансових ресурсів. При цьому в сучасних умовах бюджети місцевих органів влади виступають складною економічною категорією, яка спрямована на розвиток і регулювання фінансового потенціалу територій країни.

Усков І. В. узагальнює теоретичні погляди на розуміння сутності місцевого бюджету, формування власного наукового підходу щодо визначення сутності, ознак, цілей і завдань функціонування місцевого бюджету [29].

Незважаючи на значні наукові роботи в області місцевих фінансів, бюджетів, прийняття відповідних документів у галузі бюджету і оподаткування, потрібні подальші дослідження, спрямовані на визначення сутності місцевих бюджетів в умовах трансформації економіки України. Проведені дослідження будуть спрямовані на визначення сутності, цілей і завдань місцевого бюджету в умовах здійснення бюджетної децентралізації, створення фінансово самостійних місцевих органів влади.

Серед вітчизняних науковців, що приділяють увагу визначенню поняття та сутності правового регулювання видатків місцевих бюджетів, можна виділити: П. Бечко, А. Брязкало, О. Василик, Л. Вдовенко, О. Гетьманець, Л. Кас’яненко, А. Монаєнко, К. Павлюк, О. Ролінський, Л. Савченко, Н. Сушко, Н. Фаюра, В. Чернадчук, Н. Якимчук та ін.

Польшинська К.А в роботі [30] розкриває основні поняття та сутність правового регулювання видатків місцевих бюджетів. В дослідженні наводяться приклади нового бачення основних понять. Важливість соціально-економічних відносин на місцевому рівні з урахуванням особливостей регіонів країни. Враховуються також рівні місцевих бюджетів з їх особливостями. Наводяться приклади міжнародного досвіду правового регулювання видатків місцевих бюджетів.

Васильєва Н. В., Гринчук Н. М., Дерун Т. М., Куйбіда В. С., Ткачук А. Ф. розглядають теоретичні та прикладні питання бюджетної децентралізації в Україні, сучасного розуміння фінансового забезпечення об’єднаних територіальних громад. Обґрунтовують доцільність змін, які сьогодні впроваджуються в об’єднаних територіальних громадах та передбачають реалізацію принципів субсидіарності, повсюдності місцевого самоврядування, фінансової самодостатності територіальних громад та широке застосування механізмів демократії [31].

Луніна І. А. обґрунтовує цілі бюджетної децентралізації та її ключові завдання, спрямовані на створення умов для відповідального виконання функцій публічної влади. В дослідженні доведено недоліки формування місцевих бюджетів України, що сформували стереотипи пасивної поведінки органів місцевого самоврядування. Представлені пропозиції щодо перерозподілу повноважень центральних і місцевих органів влади, розширення фінансових можливостей органів місцевого самоврядування [32].

Розробкою методики оптимізації структури бюджетних витрат на основі їх питомої пріоритетності займається Бєлкін В. О. Змістом проведеної роботи є розгляд прикладів оптимізації структури витрат бюджету на основі соціологічних оцінок громадян ступеня задоволеності наданими бюджетними послугами з використанням правила максимізації корисності. В результаті дослідження розроблено теоретичну модель оптимізації структури витрат бюджету на основі правила максимізації корисності. До областей застосування результатів дослідження відносяться розробки проектів бюджетів різного рівня [33].

Дослідження Разумовської Е. А., Духхані А. Б. присвячене виявленню шляхів підвищення ефективності діяльності органів державної влади міста Києва за допомогою структурування процедур планування витрат на утримання органів управління. Проаналізовано відхилення, що призводять до диспропорцій у витратах різних органів державної влади. На основі проведеного дослідження автором пропонується покрокова основа для формування методики розрахунку нормативів витрат на придбання продукції, робіт, наводиться приблизна схема щорічного розрахунку нормативу. Головна перевага наведеної моделі - можливість проводити розрахунки необхідних витрат без використання індексного методу планування [34].

При наявності значних досягнень, актуальність розглянутих проблем не знижується, потреба в науковому, методологічному обґрунтуванні питань організації фінансів міста-столиці, побудови його ефективної моделі в умовах бюджетних обмежень залишається високою. Отже, існує об’єктивна необхідність у ґрунтовному науковому дослідженні виконання бюджетів міста-столиці Києва за видатками.