Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система видатків бюджету міста Києва як столиці України.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.10.2020
Размер:
250.1 Кб
Скачать

1.2 Інформаційне забезпечення та організація системи видатків бюджету міста-столиці

Можливість виконання бюджетом своїх основних функцій, акумулювання до нього грошових коштів із різних джерел публічних доходів, а також подальше витрачання отриманих коштів на визначені суспільно важливі завдання та програми стає можливим завдяки внутрішній узгодженості елементів, з яких він складений, а так само і завдяки його зовнішній формі, взаємозв’язку бюджетів різних рівнів між собою. У цьому сенсі, передусім, мова йде про об’єднання всіх бюджетів, що утворює бюджетну систему країни [18, с. 25].

У класичному варіанті процес виконання бюджету за видатками включає в себе чотири етапи:

1) прийняття та облік бюджетних зобов'язань;

2) підтвердження грошових зобов'язань;

3) санкціонування оплати грошових зобов'язань;

4) підтвердження виконання грошових зобов'язань.

Витрати бюджету – це грошові кошти,що виплачуються з бюджету та направляються на фінансове забезпечення завдань і функцій держави та місцевого самоврядування.

Через бюджетні витрати фінансуються одержувачі бюджету - організації виробничої та невиробничої сфер, які є одержувачами або розпорядниками бюджетних коштів. Таким чином, витрати бюджету носять транзитний характер. У бюджеті тільки визначаються розміри бюджетних витрат за статтями витрат, а безпосередні витрати здійснюють відповідні одержувачі.

Крім того, за рахунок видатків бюджету відбувається перерозподіл бюджетних коштів за рівнями бюджетної системи через дотації, субвенції, субсидії і бюджетні позички. Витрати бюджету носять в основному безповоротний характер. На поворотній основі можуть надаватися тільки бюджетні кредити та бюджетні позички. Структура бюджетних витрат щорічно встановлюється безпосередньо в бюджетному плані і залежить, як і бюджетні доходи, від економічної ситуації і суспільних пріоритетів.

Одержувач бюджетних коштів приймає бюджетні зобов'язання в межах, доведених до нього лімітів бюджетних зобов'язань.

Одержувач бюджетних коштів приймає бюджетні зобов'язання шляхом укладання державних контрактів, інших договорів з фізичними та юридичними особами, індивідуальними підприємцями або відповідно до закону, іншим правовим актом або угодами.

Одержувач бюджетних коштів підтверджує обов'язок оплатити за рахунок коштів бюджету грошові зобов'язання відповідно до платіжними та іншими документами, необхідними для санкціонування їх оплати, а у випадках, пов'язаних з виконанням оперативно-розшукових заходів і здійсненням заходів безпеки щодо потерпілих, свідків та інших учасників кримінального судочинства, відповідно до платіжних документів.

Санкціонування оплати грошових зобов'язань здійснюється у формі здійснення дозвільного напису (акцепту) після перевірки наявності документів, передбачених порядком санкціонування оплати грошових зобов'язань, встановленим фінансовим органом (органом управління державним позабюджетним фондом) відповідно до положень Бюджетного кодексу.

Для санкціонування оплати грошових зобов'язань за державними контрактами додатково здійснюється перевірка на відповідність відомостей про державний контракт в реєстрі контрактів, передбаченому законодавством країни про контрактну систему у сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і місцевих потреб, і відомостей про прийняте на облік бюджетне зобов'язання за державним контрактом.

Оплата грошових зобов'язань (за винятком грошових зобов'язань за публічними нормативними зобов'язаннями) здійснюється в межах доведених до одержувача бюджетних коштів лімітів бюджетних зобов'язань.

Оплата грошових зобов'язань за публічними нормативними зобов'язаннями може здійснюватися в межах доведених до одержувача бюджетних коштів бюджетних асигнувань.

Підтвердження виконання грошових зобов'язань здійснюється на підставі платіжних документів, що підтверджують списання грошових коштів з єдиного рахунку бюджету на користь фізичних чи юридичних осіб, бюджетів бюджетної системи країни, суб'єктів міжнародного права, а також перевірки інших документів.

При організації виконання бюджету за видатками можуть передбачатися затвердження і доведення до головних розпорядників та одержувачів бюджетних коштів граничні обсяги оплати грошових зобов'язань у відповідному періоді поточного фінансового року (граничні обсяги фінансування).

Граничні обсяги фінансування встановлюються в цілому щодо головного розпорядника і одержувача бюджетних коштів помісячно або поквартально наростаючим підсумком з початку поточного фінансового року або на відповідний квартал на основі заявок на фінансування головних розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

Важливість єдності правовідносин при здійсненні бюджетних видатків полягає в тому, що при штучному відриві надання права на бюджетні кошти від їх подальшого витрачання відбувається ускладнення процесу контролю за цільовим та ефективним витрачанням грошових коштів бюджетів, що є наразі дуже актуальною теоретичною і практичною проблемою у сфері бюджетних відносин. У разі відокремлення правовідносин з отримання прав на бюджетні кошти і правовідносин з їх витрачання можуть створюватися підстави для ухилення від відповідальності тих одержувачів бюджетних асигнувань, що допустили їх нецільове використання, оскільки підстава надання коштів та мета їх витрачання належать до різних правовідносин [18, c. 39].

Видатки бюджету міста-столиці найбільш яскраво відображають наслідки економічних і соціальних процесів в країні. Головні боку діяльності місцевих органів влади - розробка і здійснення планів економічного і соціального розвитку на підвідомчій їм території. Збільшення числа поселень, здійснення заходів щодо розвитку житлово-комунального господарства та поліпшення благоустрою населених пунктів тягнуть розширення видатків місцевих бюджетів. Зростання витрат пов'язано з новим будівництвом і підвищенням рівня витрат на утримання об'єктів житлово-комунального і культурно-побутового призначення.

Всі операції з виконання видатків міста-столиці, включаючи внутрішні операції по переміщенню коштів або внесення виправлень, відображені на особових рахунках, служать підставою для їх відображення на рахунках бухгалтерського обліку виконання видатків бюджету міста-столиці і в кошторисах доходів і видатків бюджетних установ, а також для складання звітності в порядку, визначеному відповідальним органом влади.

Фінансові органи виконують бюджет міста-столиці і здійснюють платежі від імені і за дорученням клієнта з рахунку фінансового органу по виконанню бюджету міста-столиці для оплати обов'язкових платежів і видачі заробітної плати, а також платежі на рахунки постачальників продукції, виконавців робіт або послуг (підрядників) в установленому порядку відповідно до укладених договорів.

Одержувачі здійснюють касові видатки за рахунок коштів бюджету міста-столиці в межах затверджених лімітів бюджетних зобов'язань та кошторису доходів і видатків за бюджетними засобами.

Для фінансування витрат з виплати заробітної плати, стипендій, допомог та інших виплат готівкою фінансовим органом відкриваються бюджетні рахунки в уповноваженому банку, що здійснює видачу готівкових грошових коштів. На зазначені рахунки в порядку підкріплення їх залишків здійснюється перерахування коштів з рахунку по виконанню бюджету міста-столиці.

Виконання бюджету міста-столиці за видатками здійснюється відповідно до затвердженого керівним органом міста-столиці зведеного бюджету на черговий фінансовий рік, яка складається на підставі зведених бюджетів головних розпорядників.

Бюджетні асигнування, затверджені в зведеному бюджеті міста-столиці на черговий фінансовий рік, є одночасно лімітами бюджетних зобов'язань.

У разі рівного розподілу бюджетних асигнувань та лімітів бюджетних зобов'язань показники системи видатків бюджету доводяться фінансовим органом до головних розпорядників єдиним документом - повідомленням про бюджетні асигнування (ліміти бюджетних зобов'язань).

Фінансові органи доводять ліміти бюджетних зобов'язань до головних розпорядників. Ліміти бюджетних зобов'язань розпорядників та одержувачів затверджують головні розпорядники.

Головні розпорядники відповідно до порядку, встановленого бюджетним законодавством країни, доводять до підвідомчих розпорядників та одержувачів затверджені їм ліміти бюджетних зобов'язань на черговий фінансовий рік. Одночасно головні розпорядники надають у фінансовий орган, що здійснює обслуговування особових рахунків одержувачів, зведене повідомлення про ліміти бюджетних зобов'язань в розрізі розпорядників і одержувачів.

Залежно від прогнозованих надходжень доходів бюджету міста-столиці і джерел фінансування його дефіциту ліміти бюджетних зобов'язань можуть бути доведені на період, менший календарного року, в зв'язку з чим їх обсяг може відрізнятися, але не може перевищувати обсяг бюджетних асигнувань, передбачених законом міста-столиці про бюджет міста-столиці на відповідний період.

Показники повідомлень про бюджетні асигнування (ліміти бюджетних зобов'язань) служать підставою для складання одержувачами кошторисів доходів і видатків за бюджетними коштами. Складений кошторис повинен бути затверджений головним розпорядником або в порядку, визначеному головним розпорядником.

Показники повідомлення про ліміти бюджетних зобов'язань надають отримувачам право прийняття грошових зобов'язань шляхом укладення в установленому порядку з постачальниками (виконавцями) договорів та контрактів, оплачуваних за рахунок коштів бюджету міста-столиці.

Затверджений кошторис доходів і витрат за бюджетними коштами одержувач зобов'язаний подати в фінансовий орган, який обслуговує особовий рахунок, для поточного контролю за витрачанням коштів бюджету міста-столиці.

Обсяг прийнятих грошових зобов'язань, що підлягають оплаті за рахунок коштів бюджету міста-столиці в поточному фінансовому періоді, не може перевищувати ліміти бюджетних зобов'язань на поточний період за відповідними показниками бюджетної класифікації.