Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом / Готовий.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.8 Mб
Скачать

3.3 Формування бренду та заохочення споживачів

Важливим аспектом у маркетинговому забезпеченні нового інвестиційного проекту є розробка реклами, програми стимулювання збуту, та PR. Зважаючи на те, що організація “Орден «Орден»” не планує додаткові витрати на рекламу у перший сезон введення пропозиції на ринок, залучення клієнтів планується за рахунок засобів стимулювання збуту та зв’язків із громадськістю. Стимулювання збуту — це використання короткотермінових

заходів, розрахованих на швидке реагування ринку у відповідь на пропонування підприємством своєї продукції. По суті, це пряме заохочення споживачів придбати продукти чи послуги підприємства, а сфери торгівлі, - включити ці товари до свого асортименту для наступного їх продажу (реклама чи пропаганда лише популяризують їх або створюють відповідний імідж).

Як свідчить практика, традиційний маркетинг сьогодні вже не є достатньо ефективним. Невдачі, котрими супроводжується вихід нових продуктів на ринок, трапляються занадто часто і носять катастрофічний характер. Рекламні компанії у своїй більшості не формують у свідомості споживачів ніяких особливих, унікальних характеристик товарів та послуг. Ось чому для українського виробника актуальними стають поняття бренду і PR-технологій.

В умовах ринкових відносин, коли кожен переслідує лише власні інтереси і цілі, важливим стає питання довіри: партнерів по бізнесу, постачальників, а найголовніше – довіри клієнтів. Це являється запорукою успішної діяльності у будь-якій сфері, а зокрема на ринку, де постійні і надійні зв’язки складають основу успішного бізнесу. У зв’язку з цим, заходи public relations (відносин з громадськістю) стають невід’ємною частиною маркетингової політики українських підприємств.

З розвитком ринкових відносин висока конкуренція дуже ускладнює роботу кожної компаній. Щоб у величезному і інтенсивному інформаційному потоці її голос був почутий, а ідеї зрозумілими, лише прямої реклами буде не достатньо. Це особливо відчувається в Україні, де відношення до реклами є вкрай негативним. Дана ситуація викликана тим, що компанії намагаються нав’язати себе людям, а не налагодити з ними рівноправний діалог. Як свідчить досвід західних компаній, люди обирають не ті бренди, котрі найчастіше показують по телевізору, а ті, що близькі їм по духу.

Пропозицію щодо стрибків з мотузкою планується вводити на ринок під власним брендом “Пора стрибати”. Рішення створити пропозицію під власним брендом пов’язано з бажанням максимально облегшити сприйняття бренду споживачем. Відомо багато випадків, коли ініціативи підвищення впізнавання дочірніх брендів були провальними у зв’язку з тим, що споживачеві було складно сприйняти структуру бренду. Такі проблеми траплялися з брендами які намагалися дати прямі посили на головний бренд до якого належать у своїй назві, хоча на ділі виявлялось, що суб-бренд набагато відоміший за бренд засновника. Бренд “Пора стрибати” буде пов'язаний з діяльністю організації “Орден «Орден»”, проте не буде акцентувати на цьому увагу споживача. Бренд “Пора стрибати” планується підносити до споживача основуючись на сучасних концепціях інсайтів у маркетингу. Інсайт – це думки, почуття, або уривки інформації, які розділяє цільова аудиторія, що допомагають здолати бар’єр до сприйняття вигоди.

Згідно із цією концепцією і була обрана назва бренду, що спонукає потенційного споживача до дії. Багато людей постійно діляться зі своїми друзями планами щодо їх бажання зробити стрибок з мотузкою, проте велика частина цих людей так і не наважуються на цей крок. Саме тому за основу інсайту взяте спонукання до дії.

Слід також зазначити необхідність розробки логотипу бренду за для того щоб підвищити його впізнавання, адже візуально сильний бренд може стати першим проривом, який здійснить компанія відносно клієнтів.

Згідно з даними попереднього розділу за для того, щоб виповнити план щодо окупності інвестицій, - необхідно забезпечити мінімум 10 клієнтів за кожний з виїздів. Щоб досягти такого показника пропонується вжити наступні заходи PR та стимулювання збуту:

  • Розміщення інформації щодо організації стрибків на сайті організації;

  • Створення публічних сторінок у соціальних мережах, на яких буде розміщуватись інформація щодо організації стрибків;

  • Розробка акцій серед користувачів соціальних мереж (В Контакте та facebook);

  • Співпраця із молодіжними організаціями та студентськими органами самоурядування;

  • Створення вірусної реклами у вигляді змонтованих відеоматеріалів зі стрибками;

  • Розміщення пропозиції на форумах присвячених екстремальному відпочинку в Україні.

Розміщення інформації щодо організації стрибків на сайті організації надасть можливість проінформувати людей, що навідали ресурс про нову послугу, та забезпечить їх детальною інформацію та медіа матеріалами.

Створення публічних сторінок у соціальних мережах, – це один із найважливіших аспектів просування послуги на ринку, адже організація отримує можливість виходу на великий сегмент цільової аудиторії майже безкоштовно. Саме тому просування таких послуг, як роуп-джампінг дуже зручно реалізується на платформі соціальних мереж таких я “В Контакте” та “facebook”. Для стимулювання збуту серед користувачів соціальних мереж планується пропонувати розіграші безкоштовних стрибків серед людей що поділилися інформацією про публічну сторінку із друзями. Цей підхід широко використовується для стимулювання збуту в соціальних мережах та добре себе зарекомендував, адже користувачі самі розповсюджують інформацію про послугу, таким чином охоплюючи велику аудиторію користувачів мережі.

Організація тісної співпраці із різноманітними молодіжними організаціями та органами студентського самоурядування також є одним із найважливіших аспектів просування послуги на ринку. Зокрема планується вручення подарункових сертифікатів на здійснення стрибків кращим гравцям клубу інтелектуальної гри “Мафія Харків”, Харківською творчою тусовкою, взаємодія із студентським сенатом Харківського інституту радіоелектроніки, самоурядуванням Харківського політехнічного університету ті ін..

У якості ще одного не менш ефективного засобу просування планується зняти вірусний відеоматеріал. Однією із особливостей стрибків з мотузкою, які планує проводити організація “Орден «Орден»”, - є використання налобної відеокамери, що буде у кожного стрибаючого задля того щоб фіксувати стрибок від першої особи. Відзнятий матеріал буде видаватися кожному стрибаючому, а з кращих моментів відеоматеріалів буде змонтований та висланий в інтернет відеоматеріал з посиланням на організацією “Орден «Орден»”.

Також серед просування у мережі інтернет планується розміщення пропозиції на спеціалізованих форумах та сайтах присвячених екстремальному відпочинку, за для того щоб будувати взаємодію безпосередньо із зацікавленими у наданні подібних послуг людьми.