Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом / Готовий.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.8 Mб
Скачать

2.3 Аналіз маркетингової діяльності молодіжної організації “Орден «Орден»”

Маркетингова діяльність є об'єктивною необхідністю орієнтації науково-технічної, виробничої і збутової діяльності підприємства на врахування ринкового попиту, потреб і вимог споживачів. Вона спрямована на визначення конкретних цілей і шляхів їх досягнення. Виробник повинен випускати продукцію, що знайде збут і принесе прибуток. Для цього необхідно вивчати суспільні та індивідуальні потреби, запити ринку як умову і передумову виробництва.

Аналіз маркетингової діяльності проводиться у декілька етапів:

  • сегментація;

  • позиціювання;

  • оцінка конкурентоспроможності;

  • SWOT-аналіз.

Сегментація - розділення ринку на групи покупців, що володіють схожими характеристиками, з метою вивчення їх реакції на той або інший товар або послугу.

Сегмент - група покупців, що володіє схожими потребами, бажаннями і можливостями. Розділення ринку на різні сегменти і їх подальше вивчення дозволяє компаніям сконцентрувати свою увагу найбільш перспективних, з точки зору прибутковості, сегментах (цільових).

Сегментація відбувається по ряді ознак:

  • Географічний (враховується розмір регіону, щільність і кількість населення).

  • Демографічний (враховуються всі критерії населення).

  • Соціально-економічний (враховується утворення, професії, прибутки населення).

  • Психологічний (враховуються особливості окремого індивіда).

  • Поведінковий.

Проведена загальна сегментація послуг організації “Орден «Орден»”. Результати представлено у таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 Сегментація послуг організації “Орден «Орден»”

Принцип сегментації

Характеристика сегменту

Географічний принцип

1. Регіон проживання

В залежності від області. Люди, що мешкають по за Харківською областю мають менші можливості, щодо участі у заходах організації “Орден «Орден»”

2. Розмір населенного пункту

Малий, Середній, Великий. Переважна кількість людей, що цікавляться заходами організації, - є мешканцями великих міст.

Демографічний принцип

1. Вік

Від 14 до 30, від 31 до 55, більше 56. Молодь віком від 14 до 30 років займає більшу частина сегменту. Хоча є пеані перспективи розвитку серед інших виділиних сегментів.

2. Рівень доходу

Дуже низький до 700 грн., низький – 700-1200 грн., середній – 1200-2000 грн., високий більше 2000 грн.. Людям з дуже низьким доходом складніше найти кошти на деякі заходи організації, проте більша частина діяльності організації на даний момент доступна навідь для сегменту з дуже низьким рівнем доходів.

3. Вид професійної діяльності

Школяри, студенти, робітники розумової праці, та ін.

Психологічний принцип

1. Стиль життя

Традиціоналісти, консерватори та новатори.

Закінчення таблиці 2.5

Поведінковий принцип

1. Шукані вигоди

Нові враження, відчуття адреналіну, здолання психологічних барьерів, спосіб активного відпочинку, участь у заходах “Орден «Орден»” як хобі.

2. Ступінь лояльності

Відсутня, середня, висока, абсолютна.

Наступний крок у формуванні ринкової орієнтації діяльності полягає у позиціонування діяльності організації “Орден «Орден»”. Слід зазначити, що не дивлячись на те, що позиціонування частіше прийнято розробляти для конкретної послуги чи товару, - на поточному етапі розвитку діяльності організації “Орден «Орден»” важливим елементом планування ринкової стратегії є саме позиціонування діяльності організації в цілому, адже ринок активного відпочинку має досить велику диференціацію та при цьому характеризується гнучкістю пропозиції щодо користувача.

Позиціонування організації полягає у тому, що виходячи з оцінок споживачів на ринку певних товарів чи послуг, здійснюється вибір таких параметрів товару або послуги та елементів комплексу маркетингу, які з точки зору цільових споживачів забезпечать організації конкурентні переваги.

Для визначення орієнтовної позиції організації на ринку використовується метод побудування карти-схеми сприйняття позиціонування у вигляді матриці, на котрій представлена оцінка діяльності організацій конкурентів. В якості параметрів діяльності виберемо ширину асортименту, актуальність в Харківському регіоні, актуальність організації (унікальність впроваджених пропозицій та особливостей організацій) та оцінку ефективності заходів щодо просування послуг. Оцінювання виконано за п’ятибальною шкалою, де 1 найгірша оцінка, а 5 найкраща. Всі отримані дані представлено у таблиці 2.6

Таблиця 2.6 Оцінка діяльності конкурентів організації “Орден «Орден»”.

Параметри

Організації, що є конкурентами на ринку послуг активного відпочинку

"Орден «Орден»"

ХТТ

Клуб активного відпочинку "KAVA"

Ширина асортименту

3

2

5

Актуальність в Харківському регіоні

5

5

2

Актуальність організації

4

3

3

Заходи щодо просування послуг

3

2

5

Нижче побудований графік (рисунок 2.3), на якому представлено «позиції» 2-х конкурентів організації “Орден «Орден»”: «ХТТ» та Клуб активного відпочинку «KAVA».

Рисунок 2.5 - Позиціонування організації “Орден «Орден»” та її конкурентів.

Аналізуючи розміщення маркерів на графіку слід відмітити, що організація “Орден «Орден»” значно програє у широті асортименту та у просуванні своїх послуг споживачеві, відносно свого конкурента, - клубу активного відпочинку “KAVA”, проте має конкурентну перевагу над цим конкурентом завдяки більшій актуальності організації у Харківському регіоні, та за оригінальними особливостями позиціонування в цілому. Стосовно іншого конкуренту – ХТТ слід зазначити, що головною погрозою від нього слід вважати боротьбу за регіональний ринок активного відпочинку.

Аналіз сильних і слабких сторін, так званий SWOT-аналіз, традиційно використовується при дослідженні сильних і слабких сторін власної фірми, а також для аналізу конкурентів. Результати SWOT – аналізу наведені у таблиці 2.7

Таблиця 2.7 SWOT – аналіз діяльності організації “Орден «Орден»”

Сильні сторони

Слабкі сторони

1

Оригінальна концепція заоохочування споживачів

1

Відносно невеликий асортимент послуг

2

Гнучкість формування асортименту, що забеспечується наданням можливості реалізації проектів учасників у рамках організації

2

Відсутність необхідного освітлення діяльності організації серед потенційних споживачів

3

Організація нестандартних форм активного відпочинку, та інших заходів.

3

Відсутність відділів організації в інших регіонах

 

 

4

Відсутність сайту (ведеться розробка)

 

 

5

Недостатньо детально сформоване позиціонування

Сприятливі можливості

 

Погрози

1

Відсутність великих конкурентів у регіоні

1

Можливе закріплення конкурентів у Харківському регіоні

2

Створення заходів, якими буде цікавитися не тільки молодь.

2

Погіршення платесдатності населення

 

 

3

Зменшення зацікавленності потенційних кліентів організації “Орден «Орден»” у послугах активного відпочинку.

Проведений SWOT- аналіз організації “Орден «Орден»” допомагає виявити сильні та слабкі сторони, щоб надалі виявити та поліпшити напрямок розвитку діяльності організації. Так до сприятливих можливостей варто віднести відсутність великих конкурентів у регіон, та відносну відсутність орієнтування послуг на людей старшого покоління. В свою чергу єдиною погрозою є потенційна можливість підвищення активності конкурентів у регіоні.

У другому розділі було проведено аналіз маркетингової діяльності організації “Орден «Орден»”. Після того, як були зібрані та проаналізовані основні дані щодо ринку активних послуг та проведений аналіз діяльності організації “Орден «Орден»”, та її конкурентів, необхідно детально дослідити потреби споживачів.