Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полезности на экз / Задачи. Патан.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
01.06.2020
Размер:
590.34 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

для підготовки до підсумкового модульного контролю №1

Задача №1

У пацієнтки 38 років, яка багато років страждає на цукровий діабет, проведено взяття шматочка печінки з метою постановки діагнозу.

Завдання:

1. Біопсія інцезійна

2. Дайте назву шматочку тканини, який взятий для дослідження - Біоптат

3. Назвіть рівні дослідження- Мікроспичний, ультрамікроскопічний, електронна мікроскопія

4. Вкажіть загальнопатологічні процеси, які можливо будуть знайдені- запалення, дистрофія , малокрівя, некроз, імунопатологічні процеси

Задача №2

Пацієнтка, віком 60 років, яка страждала на гіпертонічну хворобу, померла від крововиливу в головний мозок. При дослідженні трупа померлої були виявлені зміни дрібних артерій, які мали незвичну оптичну щільність і гомогенність судинної стінки.

Завдання:

1. Назвіть методи дослідження патоморфології- Аутопсія, світлова мікроскопія

2. Мікроскопічний рівень дослідження.

3. Пікрофуксином забарвлюються в жовтий або червоний колір, гемотаксилін

4. Танатологія

Задача №3

У померлого, віком 43 років, який страждав на гломерулонефрит, при мікроскопічному дослідженні нирок виявлено: клітини епітелію ниркових канальців головних відділів збільшені в розмірах, їх цитоплазма заповнена вакуолями, які містять прозору рідину, а ядро зміщене на периферію.

Завдання:

1. Гідропічна дистрофія (Механізм розвитку- порушення водно-електролітного і білкового обміну = зміни колоїдно-осмотичного тиску , порушення проникності мембран =розпад кл.)

2. Гідропічна дистрофія- цей вид дистрофії характеризується появою в клітині вакуолей, які заповнені цитоплазматичною рідиною.

3. Паренхіматозна, білкова, місцева, набута дистрофія

4. Фокальний чи тотальний некроз кл.

Задача №4

Хворий, віком 50 років, звернувся до сімейного лікаря зі скаргами на появу на верхній губі щільних сіро-білих вогнищ. При мікроскопічному дослідженні біоптату слизової оболонки виявлені накопичення однорідної еозинофільної речовини.

Завдання:

1. Рогова дистрофія (Механізм розвитку- надмірне утворення рогової речовини, там де в нормі немає)

2. Рогова дистрофія - надлишкове чи якісне порушення утворення рогової речовини в роговіючому епітелії, або утворенням рогової речовини там, де в нормі вона не зустрічається. Процес може бути місцевим і розповсюдженим.

3. Паренхіматозна, білкова, місцева, набута дистрофія.

4. При своєчасному усуненні причини порушена тканина може відновлюватися. Якщо причина не усунена, патологічний процес завершується некрозом епітеліальних клітин. Іхтіоз несумісний з життям.

Задача №5 див задача 4

Під час огляду у хворого, віком 45 років, на слизовій оболонці ротової порожнини виявлені ділянки сіруватого кольору, дещо ущільнені, без перифокальних запальних змін. При гістологічному дослідженні уражених ділянок спостерігається потовщення багатошарового плоского епітелію, виявляються ознаки його гіперкератозу та акантозу.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес у слизовій оболонці і механізм його розвитку.

2. Дайте визначення типового загальнопатологічного процесу, що розвинувся у слизовій оболонці.

3. За класифікацією даний патологічний процес відноситься до:

4. Вкажіть наслідки даного патологічного процесу і клінічне значення.

Задача №6

Жінка, віком 40 років, померла від хронічної алкогольної інтоксикації. На розтині виявлена різко збільшена печінка тістоподібної консистенції, жовтого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гематоксиліном і еозином визначаються різних розмірів оптично порожні вакуолі.

Завдання:

1. Жирова дистрофія–аномальним накопиченням ліпідів в цитоплазмі клітини

2. Дайте визначення типового загальнопатологічного процесу- Хронічна алкогольна інтоксикація

3. За класифікацією - Паренхіматозна, білкова, місцева, набута дистрофія.

4. Вкажіть наслідки - цироз

Задача №7

Чоловік, віком 60 років, помер при наростаючих явищах серцевої недостатності. На розтині знайдене збільшене в об'ємі серце в'ялої консистенції з розширеними порожнинами. Міокард на розрізі тьмяний, глинистий на вигляд. З боку ендокарда, переважно в папілярних м'язах і трабекулах шлуночків, видно білі смужки.

Завдання:

1. Тигрове серце МД- пов’язаний з декомпозицією, що розв при розпаді ліпопротеїдів під дією лізосомних ферментів.

2. «Тигрове» серце – жовто-біла посмугованість, яка спостерігається з боку ендокарда і найкраще виражена в сосочкових м’язах та трабекулах шлуночків серця, що зумовлене вогнищевим характером жирової паренхіматозної дистрофії з переважним ураженням кардіоміоцитів навколо вен і венул

3. Опишіть електронно-мікроскопічні зміни- Деструкція мітохондрій, поява жирових включень , зменшення включень глікогену

4. Вкажіть основі причини - загальне різке ожиріння, захворювання серцево-судинної і дихальної систем, які супроводжуються порушенням окислювально-відновних процесів, дефіцит у раціоні вуглеводів і білків, недостача ліпотропних речовин, підвищенне надходження ЖК в міокардіоцити.

Задача №8

Жінка, віком 53 роки, госпіталізована у лікарню зі скаргами на постійні тривалі маткові кровотечі, які «мажуться». При клінічному обстеженні виявлено анемію, прояви ішемії міокарду і збільшення печінки (гепатомегалію).

Завдання:

1. Вкажіть тип морфологічних змін в серці і печінці- Ліпофусциноз печінки та міокарда.

2. Дайте визначення типового загальнопатологічного процесу- Жирова дистрофія Міокарда та ЖД Печінки. Жирова дистрофія–аномальним накопиченням ліпідів в цитоплазмі клітини

3. За класифікацією- Паренхіматозна Жирова дистрофія

4. Вкажіть механізми розвитку – надходження ЖК у міокардіоцити, порушення обміну жирів, деструкція мітохондрій.

Задача №9

На розтині померлого хворого, віком 52 років, який тривалий час страждав на хронічний туберкульоз, виявлено зміни селезінки, печінки, нирок: збільшення розмірів, щільна консистенція, сальна поверхня розрізу печінки і нирок.

Завдання:

1. Амілоїдоз – Стромально-судинна, білкова, набута, загальна дистрофія.

2. Відкладання в лімфо вузлах амілоїду.

3. Дайте пояснення наявності сального блиску органів. - мілоїд відкладається в ретикулярній стромі і базальному шарі судин і залоз. Такі органи набувають воскоподібний вигляд, а на розрізі мають сальний блиск

4. Перерахуйте елективні методи забарвлення зрізів при даній патології. – метахроматичні реакції з метиловим фіолетовим. -Під дією йоду і сірчаної кислоти амілоїд фарбується в синій колір, чим нагадує крахмал.

Задача №10

У хворого, померлого від ревматизму, під час мікроскопічного дослідження клапанів серця виявлена метахромазія сполучної тканини стулок мітрального клапана.

Завдання:

1. Мукоїдне набухання- МД-. в основній речовині накопичуються і перерозподіляються глікозаміноглікани за рахунок збільшення перш за все вмісту гіалуронової кислоти. Глікозаміноглікани мають гідрофільні властивості, і накопичення їх обумовлює підви­щення тканинної та судинної проникності.

2. феномен метахромазії, в основі якого лежить зміна стану основної проміжної речовини з накопиченням хромотропних речовин.

3. Вкажіть барвник- толуїдиновий синій.

4. Оцініть зворотність – повне відновлення тк. або перехід у фібриоїдне набухання

5. Вкажіть можливі наслідки даного ураження - порушення функції органу, але можливе повне відновлення тк. або перехід в фібриноїдне набухання , мінеральні дистрофії

Задача №11

Хвора, віком 67 років, яка страждала на гіпертонічну хворобу, померла від спонтанного крововиливу в головний мозок. Мікроскопічно виявлені зміни дрібних артерій, що мали незвичайну оптичну щільність і гомогенність стінки.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес- Гіаліноз

2. чим пояснюється крихкість стінок дрібних артерій- Гіаліноз судин

3. класифікація – Стромально- судинні білкові дистрофії.

4. морфогенез - Пошкодження ендотелію та гладких мязів судин веде до набухання їх внаслідок просякнення плазмою крові в результаті у сполучній тканині утв фібрилярний білок – гіалін, щільний, що нагадує гіаліновий хрящ

Задача №12

При мікроскопічному дослідженні внутрішніх органів хворого (головний мозок, підшлункова залоза, нирки), який помер від гіпертонічної хвороби, просвіти дрібних артерій та артеріол звужені, стінки однорідного рожевого кольору, диференціювання на шари відсутнє.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процесс- Гіаліноз

2. пояснюється звуження просвітів дрібних артерій- Гіаліноз судин. Плазматичним просякненням та накопиченням у стінці судин білка – гіалну

3. класифікація – Стромально- судинні білкові дистрофії.

4. Вкажіть наслідки – Несприятливий, але можливе розсмоктування.

Задача №13

На розтині померлого, віком 47 років, який страждав на ревматизм, виявлено: мітральний клапан деформований, стулки потовщені, закривають лівий атріовентрикулярний отвір не до кінця. Мікроскопічно: осередки колагенових волокон еозинофільні, дають плюсову реакцію на фібрин.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес - фіброз розвивається внаслідок активації фібробластів що спричиняє фіброгенез та внаслідок цього ушкодження епітелію та строми клапана . Ці процеси пов’язані у порочне коло

2. Дайте визначення типового загальнопатологічного процесу- Фіброз – розростання сполучної тканини з утворенням рубцеві змін, що виник. внаслідок хронічного запалення

3. За класифікацією - загально патологічні процеси

4. Вкажіть можливі наслідки – Погіршення фіброзу, кальцинозу, наростання клапанної недостатності. Не зворот. Потрібне протезування клапана.

Задача №14

Чоловік, віком 52 років, помер від раптової зупинки серця. На розтині знайдений симетричний тип ожиріння ІІІ ступеня, розрив стінки правого шлуночка з гемоперикардом; під епікардом надмірне відкладення жиру. Мікроскопічно: жирова тканина з епікарду проникає в міокард з атрофією м'язових волокон.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес, що розвинувся у серці і призвів до розриву стінки правого шлуночка.

2. Дайте визначення типового загальнопатологічного процесу, що розвинувся у серці.

3. За класифікацією даний загальнопатологічний процес відноситься до:

4. Вкажіть причини і механізми розвитку ожиріння.

  1. Мезенхімальна ліподистрофія – генералізований кумулятивний ацил гліцероз

  2. Вид дистрофії який виникає при порушенні обміну ліпідів , нейтральних жирів або ефірів холестеролу.

  3. Мезенхімальних жирових дистрофій

  4. Порушення обміну ліпідів, підвищене або знижене їх накопичення в стромі органів ( в мезенхімі ). Причини : надмірне надходження ліпідів і вуглеводів з їжею, первинні та вторинні ендокринні порушення, гіпертрофія ліпоцитів.

Задача №15

На розтині померлого хворого, віком 56 років, який помер від гострого інфаркту міокарда на інтимі аорти та коронарних судин, а також артерій еластичного та еластично-м’язового типу виявлені м’якої консистенції жовті плями та смуги, а також щільної консистенції сірувато-білого кольору бляшки, які значно звужують (стенозують) просвіти коронарних артерій.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес, що розвинувся у інтимі артерій і призвів до стенозу коронарних артерій. Атеросклероз

2. Дайте визначення даного типового загальнопатологічного процесу. – що полягає у накопиченні у стінках артерій еластичного , мязово - еластичного типу ( тобто у середніх ) атероматоз них мас

3. За класифікацією даний загальнопатологічний процес відноситься до: Склероз ( розростання сполучної тканини)

4. Вкажіть механізм розвитку цього патологічного процесу.

Внаслідок підвищениї концентрації в крові холестерину та ліпопротеїдів низької та дуже низької щільності ( атерогенних) вони починають накопичуватися в інтимі артерій у вигляді бяшок. В подальшому спостерігається склероз ( розростання сполучної тканини та кальциноз накопичення Кальцію в сполучній тканині )

Задача №16

При клінічному обстеженні хворого з туберкульозом надниркових залоз виявлено, що шкіра сіро-коричневого кольору, артеріальний тиск знижений (артеріальна гіпотонія), спостерігається адинамія і зниження рівня 17-оксикортикостероїдів в сечі і плазмі крові.

Завдання:

1. Поширенний набутий гіпермеланоз - проявляється у вигляді гіперпігментації шкіри.

2. Визначте характер патологічного процессу- Змішана дистрофія – МД- порушення метаболізму як в паренхімі так і в стромі, ст судин органа і тк.

3. Дайте визначення- Змішані дистрофії - це кількісні та якісні структурні зміни, зумовлені порушенням об­мінних процесів, які виявляються водночас в паренхімі, стромі і стінках судин органів і тканин. При цьому в клітинах і міжклітинній речовині накопичуються різні продукти обміну склад­них білків.

4. Вкажіть вид порушеного обміну речовин і вкажіть пігмент- порушення протеїногенних пігментів( тирозин) Гіпермеланоз, пігмент –меланін.

Задача №17

Пацієнт, віком 54 роки, впродовж тривалого часу скаржився на біль в правому підребер'ї з ірадіацією в праву половину спини. Через кілька днів після останнього нападу був госпіталізований у зв'язку з субфебрильною температурою, іктеричностю склер, жовтушністю шкірних покривів, сверблячкою шкіри, наявністю ахолії, темним кольором сечі, відсутністю в ній уробіліну.

Завдання:

1. Підпечінкова (обтураційна) жовтяниця- пов’язана з порушенням жовчовиділення- при цьому регургітація жовчі.

2. Назвіть пігмент викликає дану клінічну картину – Білірубін.

3. Назвіть причини розвитку – розвивається внаслідок обтурації і порушення відтоку жовчі з жовчних вивідних шляхів.

4. Опишіть механізм його розвитку – застій жовчі в печінці, виникають осередки некрозу, розвиток циррозу, + розширення жовч проток , розрив капілярів – холемія. Свербіння через накопичення ЖК в тканинах

Задача №18

Чоловік, віком 40 років, з недостатністю мітрального клапана серця звернувся до лікаря з скаргами на кашель із виділенням великої кількості мокротиння іржавого кольору.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес, який розвинувся у легенях у даного хворого.

2. Вкажіть, який пігмент зумовив такий колір мокротиння?

3. Визначте характер патологічного процесу у легенях.

4. Вкажіть наслідки патологічного процесу, що розвинувся у легенях.

1. Венозне Повнокрівя легень

2. Гемосидерин

3. Набутий, загально патологічний процес. Вид порушення кровообігу

4. Плазматичне просякнення, вихід формених елементів та плазми за межі кровоносного русла в тканині , руйнування еритроцитів та утворення з гемоглобіну – гемсидерину. Набряк легень, зворотній процес.

Задача №19

У хворого з ревматичним стенозом мітрального клапану об'єктивно мали місце задуха, кашель з виділенням мокротиння буруватого відтінку. При мікроскопічному аналізі мокротиння виявлені макрофаги, цитоплазма яких навантажена гранулами темно-коричневого кольору, які при фарбуванні берлінською лазур’ю набували блакитного кольору. Через місяць наступила смерть хворого. На розтині померлого: легені ущільнені, їх поверхня розрізу строката з дифузними вогнищами іржавого кольору, перибронхіальні лімфатичні вузли на розрізі мали аналогічний відтінок.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес, який розвинувся у легенях у даного хворого

2. Вкажіть, який пігмент зумовив такий колір мокротиння.

3. Визначте характер патологічного процесу у легенях.

4. Вкажіть наслідки патологічного процесу, що розвинувся у легенях.

рогноз захворювання?

  1. Бура індурація легень

  2. Гемосидерин, макрофаги - сідеробласти

  3. ЗПП, вид пігментої змішаної дистрофії , зворотній

  4. Кровохаркання, прогресуюча анемія, виснаження. При декомпенсації мі трального стенозу можлива смерть

Задача №20

Під час розтину хворого, що страждав на ревматизм, комбіновану ваду мітрального клапана, визначено: стулки мітрального клапану різко потовщені, зрослись між собою, кам'янистої щільності, визначається хрускіт при розрізі.

Завдання:

1. Вкажіть, який патологічний процес зумовив кам'янисту щільність стулок клапану?

2. Вкажіть характер даного патологічного процесу і механізм його розвитку.

3. Вкажіть класифікацію даного патологічного процесу.

4. Вкажіть наслідки даного патологічного процесу.

В-дь:

  1. Кальциноз

  2. Місцевий характер, дистрофічне звапнення

  3. Мінеральні дистрофії

  4. Наслідок несприятливий: вапно, що випадає в тканинах, не розсмоктується або розсмоктується дуже повільно

Задача №21

У чоловіка, віком 45 років, з виразковою хворобою шлунку, ускладненою кровотечею, при ендоскопії в шлунку знайдена велика кількість рідини кольору кавової гущі.

Завдання:

1. Вкажіть, який пігмент зумовив такий колір вмісту шлунку?

2. Вкажіть характер даного патологічного процесу.

3. За класифікацією даний загальнопатологічний процес відноситься до:

4. Вкажіть механізм розвитку даного патологічного процесу.

В-дь:

  1. Солянокислий гематин

  2. Місцевий, арозивна кровотеча

  3. Кровотеча

  4. Роз`їдання стінок судин

Задача №22

На розтині 85-річного померлого хворого з ознаками загального виснаження встановлені зменшені за розмірами серце та печінка, їх паренхіма темно-коричневого кольору. При гістологічному дослідженні в цитоплазмі гепатоцитів та кардіоміоцитів виявлені жовто-коричневі гранули, які фарбуються Суданом, дають позитивну ШИК-реакцію та негативну реакцію Перлса.

Завдання:

1. Вкажіть, який пігмент зумовив такий колір серця і печінки.

2. Вкажіть характер даного патологічного процесу.

3. За класифікацією даний загальнопатологічний процес відноситься до:

4. Вкажіть механізм розвитку даного патологічного процесу.

В-дь:

  1. Ліпофусцин

  2. Вибіркове накопичення в клітинах печінки та серця, при виснажуючих хворобах.

  3. Змішані дистрофії.

  4. Накопичення відбувається внаслідок наявності хронічних захворювань або при недоїданні(кахексії)

Задача №23

У хворого, віком 65 років, з цукровим діабетом з'явився різкий біль у правій стопі. При огляді великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклі, є ділянки відшарування епідермісу, виділення з неприємним запахом.

Завдання:

1. Вкажіть патологічний процес, що розвинувся у великому пальці правої стопи.