Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 07-8 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.6 Mб
Скачать

4. Створення фасок та оболонок

  • Створення фасок

Щоб створити фаску на кромках, викличте менеджер властивостей Chamfer (Фаска) і виділите кромки, на яких потрібна фаска. У графічній області з'являється попередній вид фаски з винесенням, у якій задається відстань і кут. Ім'я виділеної кромки з'являється в області виділення Edges and Faces or Vertex (Кромки та грані або вершина). На моделі виділений об'єкт офарблюється зеленими кольорами, а поруч із ним з'являється жовта стрілка. У версії SolidWorks 2004 у менеджер властивостей Chamfer (Фаска) доданий прапорець Tangent Propagation (Поширити уздовж лінії переходу), тому кромки, дотичні до виділеної кромки, виділяються автоматично.

Якщо при створенні скруглення або фаски ви виділите грань, то округлені або скошені будуть всі кромки цієї грані.

За замовчуванням перемикач настроювання фаски встановлений у положення Angle - distance (Відстань-кут-відстань), тому в графічній області відображається винесення зі значеннями кута і відстані. Задати кут і відстань можна за допомогою лічильників або ввести безпосередньо у винесенні. Напрямок виміру відстані визначається прапорцем Flip Direction (Реверс напрямку). Звернути напрямок виміру відстані можна також, клацнувши на стрілці в графічній області.

Якщо встановити перемикач у положення Distance distance (Відстань-відстань-відстань), то замість параметрів Angle (Кут) і Distance (Відстань) з'являться параметри Distance 1 (Відстань 1), Distance 2 (Відстань 2) і прапорець Equal distance (Рівні відстані). Задайте відстані в першому та другому напрямках у лічильниках Distance 1 (Відстань 1) і Distance 2 (Відстань 2) або введіть їх безпосередньо у винесенні. Якщо потрібно створити фаску з рівними відстанями в обох напрямках, установіть прапорець Equal distance (Рівні відстані).

Створити фаску можна також на вершині. У результаті обрана вершина буде зрізана на задану відстань. Щоб створити фаску на вершині, викличте менеджер властивостей Chamfer (Фаска) і встановіть перемикач фаски в положення Vertex (Вершина). Виділіть вершину; у графічній області з'явиться попередній вид фаски з винесенням, у якій задаються відстані. Задайте відстані уздовж кожної кромки в лічильниках Distance 1 (Відстань 1), Distance 2 (Відстань 2), Distance 3 (Відстань 3) або введіть їх безпосередньо у винесенні. Якщо потрібно створити фаску з однаковою відстанню в кожному напрямку, установіть прапорець Equal distance (Рівні відстані). Задавши всі параметри, клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей Chamfer (Фаска).

Якщо ваша модель має виступи або вирізи і створювана фаска досить велика для того, щоб поглинути ці елементи, рекомендується встановити прапорець Keep features (Залишити елементи). Якщо цей прапорець скинутий, то фаска буде поглинати елементи, які знаходяться на її шляху.

  • Створення оболонок

Меню: Insert > Features > Shell (Вставка >Елементи > Оболонка)

Панель інструментів: Features > Shell (Елементи > Оболонка)

Створення оболонки – це процес видалення матеріалу з моделі, результатом якого є порожня усередині модель, що має стінки заданої товщини. При виконанні цієї операції також віддаляються одна або кілька виділених граней моделі. Якщо ви не виділите ні однієї грані для видалення, результатом буде закрита порожня модель. Стінкам можна надавати неоднакову товщину. Оболонка створюється за допомогою інструмента Shell (Оболонка).

Виділите одну або кілька граней, призначених до видалення. Виділені грані будуть пофарбовані зеленими кольорами, а їхні імена з'являться в області виділення Faces To Remove (Видалити грані). Задайте товщину стінок за допомогою лічильника Thickness (Товщина) і клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей Shell (Оболонка). Якщо для видалення не виділена жодна грань, вийде порожня модель, всієї грані якої будуть збережені.

Якщо товщина оболонки перевищує радіус скруглення, то округлення не стане частиною оболонки, тому в результаті скруглення утворяться гострі кромки. Те ж саме відноситься до створення фасок. Грані, виділені для видалення, можуть бути плоскими або вигнутими. Але можливість створення оболонки шляхом видалення вигнутої грані залежить від того, наскільки геометрія цієї грані дозволяє забезпечити задану товщину стінок і задовольнити іншим геометричним умовам.

Якщо потрібно створити оболонку на зовнішній стороні моделі, установите прапорець Shell outward (Оболонка назовні).

Для різних граней оболонки можна задавати неоднакові значення товщини. Для цього в менеджері властивостей Shell (Оболонка) клацніть в області виділення Multi-Thickness(es) Faces (Грані з різною товщиною), щоб увійти в режим виділення. Виділите грані, для яких ви хочете задати інше значення товщини. Установите потрібне значення товщини в лічильнику Multi-Thickness(es) (З різною товщиною) і клацніть на кнопці ОК.