Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 13 Моделювання збірки(2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Лекція 13 Моделювання збірок SolidWorks 2005

Лекція 13

Тема: Моделювання збірок.

Мета: навчитися створювати масиви компонентів у збірці, розглянути команди заміни сполучень, приховання і гасіння компонентів, навчитися виявляти зіткнення при русі механізму.

Література:

  • Підручник «Введення в SolidWorks 2005 для вузів»

  • В.П. Прохоренко «Практичне керівництво SolidWorks 2005»

  • Шам Тику «Ефективна робота в SolidWorks2005»

План

  1. Створення вузлів, видалення компонентів і вузлів.

  2. Редагування компонентів, сполучень та вузла збірки.

  3. Створення масивів компонентів у збірках.

  4. Дзеркальне відображення компонентів.

  5. Спрощення збірок із використанням параметрів видимості.

  6. Аналіз конфліктів між компонентами.

  7. Створення рознесеного виду збірки.

1. Створення вузлів, видалення компонентів і вузлів.

  • Створення вузлів.

Для розміщення вузлів у збірку верхнього рівня в складальному середовищі застосовуються два підходи.

При проектуванні вузлів «знизу вгору» вузол створюється в складальному середовищі і зберігається у вигляді файлу збірки. Коли потрібно помістити вузол у збірку верхнього рівня, відкрийте документ збірки верхнього рівня й викличте менеджер властивостей Insert Component (Вставити компонент). Клацніть на кнопці Browse (Огляд). Відкриється діалогове вікно Open (Відкрити); у списку, що розкривається, Files of Type (Типи файлів) виберіть Assembly (*.asm, *.sldasm) (Збірка (*.asm, *.sldasm)). У вікні будуть показані всі збірки, збережені в поточній папці. Виберіть потрібний вузол і клацніть у діалоговому вікні на кнопці Open (Відкрити). Виділіть точку в графічній області, куди варто помістити вузол. Тепер додайте вузол у збірку, використовуючи складальні сполучення.

Проектування «зверху вниз» являє собою найбільш гнучкий підхід до проектування збірок. У цьому випадку новий вузол створюється в документі збірка верхнього рівня. Даний підхід використовується звичайно при концептуальному проектуванні або для більших збірок. Щоб створити новий вузол у документі збірки, виберіть у меню команду Insert > Component > New Assembly (Вставка > Компонентів > Нова збірка). Відкриється діалогове вікно Save As (Зберегти як); збережете вузол у поточній папці. Тепер ви можете перетягувати компоненти в створений вузол з дерева конструювання FeatureManager. Помістити вузол у збірку верхнього рівня можна також методом перетягування який був описаний раніше.

При розміщенні вузла у збірку верхнього рівня в дереві конструювання FeatureManager з'являється значок з ім'ям цього вузла. Якщо розгорнути цей вузол у дереві, будуть показані всі складові його деталі.

Можна також створити вузол з компонентів, уже поміщених у файл збірки. Натисніть клавішу Ctrl та, не відпускаючи її, виділите потрібні компоненти в графічній області або дереві конструювання FeatureManager. Викличте контекстне меню і виберіть у ньому команду Form New Sub-assembly Here (Сформувати новий вузол). Відкриється діалогове вікно Save As (Зберегти як); введіть у ньому ім'я нового вузла і збережіть цей вузол у поточній папці. Обрані компоненти будуть об'єднані, а в дереві конструювання FeatureManager з'явиться значок нової збірки.

  • Видалення компонентів і вузлів

Після створення збірки на певній стадії циклу проектування може знадобитися видалити деякий компонент або вузол. Щоб видалити компонент збірки, виділите його в графічній області або в дереві конструювання FeatureManager. Викличте контекстне меню та виберіть у ньому команду Delete (Видалити). Видалити виділений компонент можна також, натиснувши клавішу Delete на клавіатурі. При видаленні компонента з'являється діалогове вікно Confirm Delete (Підтвердити видалення), де зазначене ім'я компонента, що видаляє, і об'єкти, що залежать від нього. Клацніть на кнопці Yes (Так) у цьому діалоговому вікні.

Якщо потрібно видалити вузол, виділите його в дереві конструювання FeatureManager і натисніть клавішу Delete. Відкриється діалогове вікно Confirm Delete (Підтвердити видалення); клацніть у ньому на кнопці Yes (Так). Варто мати на увазі, що при видаленні вузла будуть вилучені всі його компоненти.