Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 06 Створення довідкової геометрії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Лекція 6 Створення довідкової геометрії SolidWorks 2005

Лекція 6

Тема: Створення довідкої геометрії.

Мета: вивчити варіанти створення довідкової геометрії, навчитися створювати довідкові площини, вісі, точки, системи координат.

Тип: теоретичне

Вид: формування знань.

Форма навч. роботи: фронтальна, індивідуальна навчальна робота.

Методи навчання: словесний

Структура заняття:

І. Організаційний момент: привітання, перевірка відсутніх. (2 хв.)

ІІ. Актуалізація опорних знань: повторити матеріал (5-7 хв.)

  1. Діалогове вікно Орієнтація: властивості кнопок, призначення.

  2. Інструмент Extruded Boss/Base (Витягнута бобишка/основа), менеджер властивостей Витягнути.

  3. Чи можна змінити текстуру або матеріал для окремої частини деталі?

  4. Режими відображення моделі. Їх особливості.

  5. Створення тонкостінного елемента шляхом обертання ескізу.

  6. На основі яких ескізів можна створити тонкостінний елемент?

ІІІ. Пояснення нового матеріалу

План

  1. Створення довідкової площини

  2. Створення довідкової осі

  3. Створення довідкової системи координат

  4. Додаткові параметрів виступу та основи

  5. Моделювання методом виділення контуру

  6. Створення вирізів

Як правило, проект механічної конструкції складається з декількох ескізів елементів, довідкової геометрії й розташовуваних елементів. Будучи об'єднані, ці елементи утворять модель. У більшості випадків вони лежать у різних площинах. При запуску SolidWorks програма пропонує вам вибрати площину, на якій буде будуватися ескіз. Виходячи з технічних вимог, для створення основи моделі можна вибрати будь-яку площину. Для інших елементів необхідно вибрати існуючу площину або плоску поверхню або створити площина, що буде використовуватися як площина ескізу.

Елементи довідкової геометрії - це елементи, єдиним призначенням яких є надання допомоги в процесі створення моделей. Довідкова геометрія в SolidWorks включає площини, осі, точки і системи координат. Вони служать опорою при побудові ескізів елементів, визначенні площини ескізу, зборці компонентів, посиланню на різні розташовувані та ескізні елементи і т.д. Довідкові елементи не мають маси або обсягу.

Загалом кажучи, всі інженерні компоненти або проекти являють собою моделі, що складаються з безлічі елементів, не всі з яких створюються на тій же площині, що й основа. Тому для побудови ескізу ще одного елемента необхідно або вибрати одну зі стандартних площин, пропонованих за замовчуванням, або створити нову площину, що буде використовуватися як площина ескізу.

1. Створення довідкової площини

Стандартні площини. При створенні нового документа SolidWorks пропонує вам три стандартні площини: попереду (Front), зверху (Тор) і праворуч (Right). Орієнтація компонента залежить від ескізу підстави. Тому рекомендується вдумливо вибрати площину для побудови ескізу основи. Це може бути одна зі стандартних площин.

Коли ви створюєте ескіз, у графічній області автоматично вибирається площина виду попереду. Якщо ж ви хочете створити ескіз на іншій площині, необхідно вибрати необхідну площину вручну в дереві конструювання Feature Manager.

Включити відображення стандартних площин у графічній області можна в такий спосіб. Натисніть клавішу Ctrl та, не відпускаючи її, виділіть одну за іншою фронтальну (Front), верхню (Тор) і праву (Right) площини в дереві конструювання FeatureManager. Клацніть правою кнопкою миші, щоб викликати контекстне меню, і виберіть у ньому команду Show (Відобразити). Площини будуть показані в графічній області, границі площин відображаються сірими кольорами.

Щоб відобразити не зафарбовані площини, виберіть у меню команду Tools > Options - General (Інструменти > Параметри - Загальні). У лівій частині вікна виберіть Display/Selection (Відображення/Вибір кромки). Зніміть прапорець Display Shaded planes (Відобразити зафарбовані площини) і клацніть на кнопці ОК.

При обертанні зафарбованих площин одна сторона площини відображається зеленими кольорами, а інша - червоним. Зелений колір позначає позитивну сторону, а червоний - негативну. Це означає, що, коли ви створюєте витягнутий елемент, глибина витягування за замовчуванням задається для позитивної сторони площини. Коли ви створюєте виріз, глибина його за замовчуванням задається для негативного напрямку.