Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 07-8 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.6 Mб
Скачать
  • Створення масиву, керованого таблицею

Меню: Insert > Pattern/Mirror > Table Driven Pattern (Вставка > Масив/Дзеркало > Масив, керований таблицею)

Панель інструментів: Features > Table Driven Pattern (Елементи > Масив, керований таблицею) (додається через діалогове вікно Customize (Настроювання))

Масив, керований таблицею, створюється шляхом завдання пар координат (X, Y) у деякій системі координат. Ці пари координат указують місце розташування елементів, граней або тіл, на основі яких створюється масив. Для створення цього типу масиву необхідно спочатку створити систему координат за допомогою кнопки Coordinate System (Система координат) на панелі інструментів Reference Geometry (Довідкова геометрія). Система координат визначає напрямок, уздовж якого будуть розподілятися елементи створюваного масиву. Після цього клацніть на кнопці Table Driven Pattern (Масив, керований таблицею) у менеджері команд Features (Елементи) або виберіть у меню команду Insert > Pattern/Mirror > Table Driven Pattern (Вставка > Масив/Дзеркало > Масив, керований таблицею).

Виділите елемент, на основі якого має бути створений масив, а також систему координат (у графічній області або в дереві конструювання FeatureManager). Уведіть координати екземплярів масиву в таблицю Coordinate Points (Координати точок) діалогового вікна Table Driven Pattern (Масив, керований таблицею).

У процесі уведення координат у графічній області буде показуватися попередній вид масиву. Увівши всі координати, клацніть на кнопці ОК у діалоговому вікні Table Driven Pattern (Масив, керований таблицею). Можна зберегти дані масиву, керованого таблицею, у Шаблоні та одержати ті ж координати, прочитавши файл за допомогою кнопки Browse (Огляд), наявної в діалоговому вікні Table Driven Pattern (Масив, керований таблицею). Можна також зберегти координати в простому текстовому файлі й згодом при створенні масиву, керованого таблицею, прочитати їх із цього файлу. Інші елементи керування цього діалогового вікна мають ті ж функції, що й відповідні елементи, описані раніше.

8. Створення ребер та купола

  • Створення ребер

Меню: Insert > Features > Rib (Вставка > Елементи > Ребро)

Панель інструментів: Features > Rib (Елементи > Ребро)

Ребра - це тонкостінні структури, що збільшують міцність усього компонента так, що він не змінюється при підвищеному навантаженні. В SolidWorks ребра можна створювати на базі як замкнутих, так і розімкнутих ескізів. Щоб створити ребро, виділите площину, на якій ви збираєтеся побудувати ескіз ребра. Побудуйте ескіз. Викличте менеджер властивостей Rib (Ребро) (мал. 7.16), і задайте параметри ребра в менеджері.

У графічній області буде показаний попередній вид ребра з напрямною стрілкою, а також область підтвердження.

  • Створення купола

Меню: Insert > Features > Dome (Вставка > Елементи > Купол)

Панель інструментів: Features > Dome (Елементи > Купол) (додається через діалогове вікно Customize (Настроювання))

За допомогою інструмента Dome (Купол) можна створити на виділеній грані купол. Залежно від заданого напрямку створення елемента, купол може бути опуклим або ввігнутим.

Після виклику інструмента Dome (Купол) вам буде запропоновано виділити грань або грані, на які ви хочете додати купол. Виділите потрібну грань, ім'я виділеної грані з'явиться в області виділення Faces to Dome (Грані до купола). Грань може бути плоскою або вигнутою. У графічній області з'явиться попередній вид купола, створеного з параметрами за замовчуванням. За допомогою лічильника Distance (Відстань) можна задати висоту купола. Попередній вид купола буде змінюватися синхронно зі зміною значення цього лічильника. Висота купола відраховується від виділеної грані до вершини купола. Задавши висоту купола, клацніть на кнопці ОК у вікні Dome (Купол).