Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 07-8 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.6 Mб
Скачать

3. Прості та складні скруглення

  • Створення скруглень

Меню: Insert > Features > Fillet/Round (Вставка >Елементи > Скруглення)

Панель інструментів: Features > Fillet (Елементи > Скруглення)

В SolidWorks скруглення можна додавати на модель як самостійні елементи, використовуючи інструмент Fillet (Скруглення).

Скруглення можна створювати на ескізах. Але з погляду конструювання створення скруглень на ескізах не є вдалою практикою. Справа в тому, що ескіз повинен бути як можна більше простим. За допомогою інструмента Fillet (Скруглення) ви можете скруглити внутрішню або зовнішню грань або кромку моделі. Можна заздалегідь виділити грань, кромку або елемент, до якого буде застосоване скруглення, а можна зробити це вже після виклику інструмента. Викличте менеджер властивостей Fillet (Скруглення), клацнувши на кнопці Fillet (Скруглення) у менеджері команд Features (Елементи). Відкриється менеджер властивостей Fillet (Скруглення), зображений на мал. 7.4.

Якщо об'єкти, які потрібно скруглити, вже виділені і перемикач установлений за замовчуванням у положення Full Preview (Повний попередній перегляд), то в графічній області буде показаний попередній вид скруглення. Якщо ні, то вам буде запропоновано виділити кромки, грані, елементи або контури, які потрібно скруглити. Виділите потрібні об'єкти. Крім попереднього виду скруглення в графічній області показується винесення зі значенням радіуса.

Інструмент Fillet (Скруглення) дозволяє створювати різні типи скруглень:

1. Скруглення постійного радіуса.

2. Скруглення змінного радіуса.

3. Скруглення грані.

4. Повне скруглення.

  • Скруглення постійного радіуса

При виборі типу скруглення Constant Radius (Постійний радіус) створюється скруглення, радіус якого залишається незмінним уздовж усього об'єкта, до якого воно застосовується. Радіус скруглення задається в лічильнику Fillet (Скруглення) розсувної панелі Items To Fillet (Скруглити елементи) або прямо у винесенні. Щоб ввести радіус скруглення у винесенні, зробіть на ній одинарний щиглик та введіть нове значення радіуса. Імена обраних об'єктів відображаються в області виділення Edges, Faces, Features and Loops (Кромки, грані, елементи й петлі). Клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей Fillet (Скруглення).

Прапорець Multiple Radius Fillet (Скруглення з декількома радіусами), наявний у менеджері властивостей Fillet (Скруглення), дозволяє задавати власний радіус скруглення для кожного з елементів, що скруглятимуться. Щоб створити скруглення з декількома радіусами, заздалегідь виділіть потрібні ребра, грані або елементи або ж зробіть це після виклику інструмента Fillet (Скруглення). Установіть в менеджері властивостей Fillet (Скруглення) прапорець Multiple Radius Fillet (Скруглення з декількома радіусами). У графічній області буде показаний попередній вид скруглення, створеного з параметрами за замовчуванням. У кожного з виділених об'єктів є власне винесення. Імена виділених об'єктів перераховані в області виділення Edges, Faces, Features and Loops (Кромки, грані, елементи та петлі). Границі виділеного в даний момент об'єкта відображаються зеленими жирними лініями. Радіус скруглення для кожного з об'єктів можна задати в лічильнику Radius (Радіус) або у винесенні. Попередній вид скруглення в графічній області буде змінюватися синхронно зі зміною радіуса.

В SolidWorks можна вибирати, чи буде скруглення поширюватися на об'єкти, суміжні з обраним. За замовчуванням при виклику менеджера властивостей Fillet (Скруглення) прапорець Tangent Propagation (Поширити уздовж ліній переходу) установлений. Тому, якщо ви виділите для скруглення кромку, грань, елемент або петлю, програма автоматично виділить інші об'єкти, суміжні з даним. Якщо скинути цей прапорець, скруглення буде застосовуватися винятково до виділеного об'єкта.

Зменшене округлення створюється, коли потрібно звести в одній вершині три або більше кромки. Такий тип скруглення дозволяє досягти плавного сходження в одній вершині перехідних поверхонь, згенерованих із кромок. Щоб створити зменшене скруглення, викличте менеджер властивостей Fillet (скруглення ) і виділіть три або більше кромки із загальною вершиною. У сувої Setback Parameters (Настроювання для зменшеного скруглення) активізуйте область виділення Setback Vertices (Вершини для зменшення), клацнувши в ній лівою кнопкою миші. Тепер виділите вершину, де сходяться кромки. Коли вершина для створення скруглення буде виділена, у графічній області з'являться винесення з незазначеними відстанями зменшення. Задайте відстань зменшення для крайки за допомогою лічильника Distance (Відстань) або безпосередньо у винесеннях, відображуваних у графічній області. Кнопка Set Unassigned (Настроювання незазначених) у сувої Setback Parameters (Параметри зменшення) привласнює відстань зменшення всім кромкам, де цей параметр ще не заданий. Кнопка Set All (Настроїти все) привласнює відстань зменшення всім виділеним кромкам.