Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 07-8 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.6 Mб
Скачать

7. Масиви. Їх види та параметри.

  • Створення лінійного масиву

Меню: Insert > Pattern/Mirror > Linear Pattern (Вставка > Масив/Дзеркало > Лінійний масив)

Панель інструментів: Features > Linear Pattern (Елементи > Лінійний масив)

Об'єкти ескізу можна розташувати в певному порядку - створити з них масив. Точно так само можна вчинити і з елементами, гранями або тілами. В SolidWorks передбачені різні типи масивів: лінійним, круговим, керованим ескізом, керовані кривою і керовані таблицею.

Щоб створити лінійний масив, клацніть на кнопці Linear Pattern (Лінійний масив) на панелі інструментів Features (Елементи) або виберіть у меню команду Insert > Pattern > Linear Pattern (Вставка > Масив > Лінійний масив). Відкриється менеджер властивостей Linear Pattern (Лінійний масив) і з'явиться область підтвердження. Частина менеджера властивостей Linear Pattern (Лінійний масив) показана на мал. 7.13.

  • Одновимірний лінійний масив

При виклику менеджера властивостей Linear Pattern (Лінійний масив) за замовчуванням відкриті сувої Direction 1 (Напрямок 1) і Features (Елементи). Крім того, вам пропонується виділити кромку або вісь, що задають напрямок заповнення масиву, а також грань елемента, копії якого будуть утворювати масив. Спочатку необхідно виділити напрямну кромку або вісь. Її ім'я з'явиться в області виділення Pattern Direction (Напрямок масиву) сувою Direction 1 (Напрямок 1). На зображенні моделі напрямний елемент буде показаний зеленими кольорами, і поруч із ним буде відображатися винесення Direction 1 (Напрямок 1) із двома полями уведення, у яких задається кількість екземплярів у масиві та інтервал між ними. Поруч із напрямним елементом є також стрілка Reverse Direction (Реверс напрямку), що дозволяє змінити напрямок заповнення масиву на протилежне. Тепер виділите грань елемента, що має бути основою для масиву. Ім'я виділеного елемента з'явиться в області виділення Features To Pattern (Елементи для масиву). У графічній області з'явиться попередній вид масиву, створеного з настроюваннями за замовчуванням. Задайте інтервал між центрами екземплярів масиву за допомогою лічильника Spacing (Інтервал) і кількість екземплярів за допомогою лічильника Number of Instances (Кількість екземплярів). Ці значення можна також увести у сувої Direction 1 (Напрямок 1). За допомогою кнопки Reverse Direction (Реверс напрямку) у менеджері властивостей або однойменної стрілки в графічній області можна поміняти напрямок заповнення масиву на протилежне.

  • Двовимірний лінійний масив

Сувій Direction 2 (Напрямок 2) визначає параметри другого напрямку заповнення масиву. Коли ви задаєте другий напрямок заповнення, то весь ряд, створений шляхом визначення параметрів для першого напрямку, розмножується в цьому напрямку. Щоб створити двовимірний масив, викличте менеджер властивостей Linear Pattern (Лінійний масив). Виділите елемент, на базі якого буде створений масив, і першу напрямну. Після цього задайте параметри масиву для першого напрямку. Тепер виділите другу напрямну. Якщо сувій Direction 2 (Напрямок 2) не був відкритий спочатку, розгорніть його, клацнувши на чорній стрілці в заголовку цієї панелі. Розсувна панель Direction 2 (Напрямок 2) має ті ж елементи керування, що й Direction 1 (Напрямок 1).

За замовчуванням всі ряди екземплярів, розташовувані уздовж першого напрямку, розмножуються також у другому напрямку. Це пов'язане з тим, що в сувої Direction 2 (Напрямок 2) скинутий прапорець Pattern seed only (Тільки вихідний елемент). Якщо ж потрібно розташувати в другому напрямку тільки вихідний виділений елемент, установите прапорець Pattern seed only (Тільки вихідний елемент).

За допомогою кнопки Instances to Skip (Пропустити екземпляри) можна виключити деякі екземпляри з масиву. Виключені екземпляри в дійсності не віддаляються, а всього лише не показуються в масиві. Їх можна відновити на будь-якій стадії циклу проектування. Щоб виключити екземпляри з масиву, відкрийте сувій Instances to Skip (Пропустити екземпляри) у менеджері властивостей Linear Pattern (Лінійний масив). Коли ви розгорнете сувій, у центрах всіх екземплярів масиву, крім вихідного, з'являться рожеві точки. Вихідний екземпляр не може бути виключений з масиву. Наведіть покажчик миші на рожеву точку на тім екземплярі масиву, що потрібно виключити. Покажчик миші прийме форму символу пропуску екземплярів, і положення обраного екземпляра буде показано в спливаючій підказці під покажчиком у вигляді матриці. Щоб виключити елемент із масиву, клацніть лівою кнопкою миші. Замість рожевої точки з'явиться червона, і на зображенні майбутнього масиву даний елемент пропаде. Координати пропущеного елемента з'являться в області виділення Instances to Skip (Пропустити екземпляри) однойменного сувою. Відновити пропущений екземпляр можна, видаливши його координати з області виділення Instances to Skip (Пропустити екземпляри) або клацнувши на червоній точці в графічній області.