Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 07-8 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.6 Mб
Скачать
  • Інші параметри скруглення

У сувої Fillet Options (Параметри скруглення) менеджера властивостей можна задавати й інші параметри скруглення, які дозволяють одержати акуратний та естетичний дизайн.

  • Keep features (Залишити елементи). Якщо ваша модель містить виступи або вирізи та створюване скругление досить велике для того, щоб поглинути ці елементи, рекомендується встановити прапорець Keep features (Залишити елементи) у сувої Fillet Options (Параметри скруглення). Якщо скинути цей прапорець, то скруглення буде поглинати елементи, що знаходяться на його шляху. Зверніть увагу, що поглинені елементи не будуть вилучені з моделі - вони просто не будуть показуватися через геометричну непогодженість. Коли ви відкотите, погасите або видалите скругление, поглинені елементи з'являться знову.

  • Прапорець Round Corners (Круглі кути) дозволяє закруглити кромки в тих кутах, де створюється скруглення.

  • Перемикач Overflow Type (При перекритті скруглень) задає фізична умова, якій повинне задовольняти скруглення, якщо воно виходить за деяку границю. За замовчуванням SolidWorks автоматично приймає найкращий з можливих типів переходу для розміщення скруглення залежно від геометричних умов. Це відбувається, коли перемикач Overflow Type (Тип переповнення) установлений у положення Default (За замовчуванням). Якщо перемикач установлений у положення Keep Edge (Залишити кромку), при виході скруглення за межі певної області програма розбиває його на безліч поверхонь, і суміжні кромки не змінюються. На вершині скруглення створюється поглиблення. Якщо перемикач установлений у положення Keep surface (Залишити поверхню), то програма обрізає розташовуване скруглення. Це збереже гладку закруглену поверхню, але спотворить суміжні кромки. Скруглення, створене в режимі переповнення Keep Edge (Залишити кромйку), показане на мал. 7.6, у режимі переповнення Keep surface (Залишити поверхню), показане на мал. 7.7.

  • Скруглення змінного радіуса

Скруглення змінного радіуса створюється шляхом завдання різних радіусів скруглення уздовж виділеної кромки з певними інтервалами. Залежно від параметрів можна створити плавний або різкий перехід між двома вершинами, для яких задаються радіуси скруглення. Щоб створити скруглення змінного радіуса в сувої Fillet Type (Тип скруглення) установіть перемикач у положення Variable radius (Змінний радіус). При цьому автоматично відкриється сувій Variable Radius Parameters (Параметри змінного радіуса). Лівою кнопкою миші виділите одну або кілька кромок, які ви хочете скруглити. За замовчуванням радіус задається в початковій і кінцевій точках. На кінцях виділеної кромки відображаються винесення зі значенням радіуса.

На виділеній кромці відобразяться три червоні точки, оскільки кількість точок керування, що задає за допомогою лічильника Add Control Points (Додати точки керування), установлено рівним 3. Збільшивши значення цього лічильника, можна створити додаткові точки керування. Положення точок керування задається у відсотках і його можна змінювати. У цих точках задаються додаткові радіуси на виділеній кромці. Коли ви виділяєте точку керування, поруч із нею з'являється винесення Radius and Position (Радіус і положення). Значення радіуса скруглення можна ввести в сувої в лічильнику Radius (Радіус) або безпосередньо у винесенні. Можна також скористатися кнопкою Set Unassigned (Настроювання незазначених), що привласнить значення лічильника всім незазначеним радіусам.

Якщо перемикач установлений у положення Smooth transition (Плавний перехід), то між всіма точками й вершинами на виділеній кромці, для яких був заданий радіус скруглення, створюється плавний перехід.

Якщо перемикач установлений у положення Straight transition (Лінійний перехід), то між всіма точками і вершинами на виділеній кромці, для яких був заданий радіус скруглення створюється лінійний перехід. У цьому випадку дотичність ділянки скруглення конкретного радіуса до суміжної грані не зберігається.