Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
552
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать

67. Економічний аналіз: методи, джерела інформації для проведення аналізу.

Економічний аналіз - це вивчення економіки і господарської діяльності підприємств. Розвиток економічної науки обумовив виділення економічного аналізу в самостійну галузь.

Метод економічного аналізу становить комплексне системне вивчення, вимірювання й узагальнення впливу факторів на результати діяльності підприємства, виявлення та мобілізацію резервів з метою підвищення ефективності виробництва.

Залежно від способу пізнання економічних систем, вони поділяються на три групи:

  1. загальнонаукові;

  2. економіко-логічні;

  3. економіко-математичні.

Загальнонаукові методи:

  1. Методи теорії пізнання (аналіз, синтез, індукція, дедукція).

  2. Евристичні методи (Метод «мозкового штурму», анкетування, морфологічний метод, метод семикратного пошуку, Метод асоціацій та аналогій.)

Економіко-логічні методи

  1. Методи детермінованого факторного аналізу (Методи елімінування, логарифмічний метод, інтегральний метод)

  2. Методи загального аналізу (методи порівняння і групування, методи середніх величин та індексів, методи балансового зв'язку, графічні методи, методи комплексної оцінки).

Економіко-математичні методи (Методи економічної кібернетики, Методи дослідження операцій, економетричні методи, методи математичного програмування, Методи кореляційно-регресійного зв'язку).

У сучасних економічних умовах аптекам з різними формами власності необхідно шукати нові шляхи підвищення ефективності діяльності, а також уміло використову вати економічні методи управління. У цьому зв’язку зростає роль економічного аналізу, що є процесом, побудованим на вивченні даних доступної звітно-облікової інформації про фінансовий стан аптеки і результати її діяльності в минулому з метою оцінки май бутніх умов і результатів функціонування. Економічний аналіз ґрунтується на таких принципах: • системність – полягає у комплексному взаємозв’язаному вивченні багатосторон ніх зв’язків і взаємозумовленості дії факторів організації; • періодичність (або регулярність) – передбачає необхідність систематичного про ведення аналізу за відповідні звітні періоди (та протягом таких) з метою створення цілісного уявлення про динаміку господарських і фінансових процесів в аптеці; • зрозумілість та адекватність тлумачення – досягається через обов’язкове пояс нення отриманих результатів дослідження (розрахунків) у вигляді відповідних висновків, коментарів, складання пояснювальних записок; • достовірність та об’єктивність – передбачають використання вірогідної інформа ції, брак арифметичних помилок у розрахунках, правильне застосування методики розрахунку окремих показників та впливу окремих факторів. • доречність та своєчасність аналітичної інформації – дають можливість оперативно оцінити минулі, теперішні чи майбутні події та вжити необхідних заходів для виправлення ситуації або її поліпшення.

До основних методичних прийомів економічного аналізу відносяться наступні:

1. Порівняння – полягає у зіставленні (порівнянні) економічного показника з анало гом, що називається базою порівняння (планові, нормативні, базисні, індикативні, про гресивні, середні, світові та інші аналоги).

2. Розрахунок відносних та середніх величин.

3. Групування та класифікація – систематизація інформації, що полягає у створенні груп за певними ознаками.

4. Деталізація – розбивка економічних показників за часовою (рік, квартал, місяць) та просторовою ознаками (аптека, структурні підрозділи, робочі місця).

5. Узагальнення – прийом, зворотний деталізації, при якому дослідження за кожною групою синтезуються і робляться загальні висновки.

6. Елімінування – метод факторного аналізу, за допомогою якого можна обчислити вплив зміни кожного фактора на результат. При цьому дія інших факторів ігнорується.

7. Балансовий метод (метод балансових узгоджень) – використовується для узго дження двох груп взаємопов’язаних показників.

8. Сальдовий метод – пов’язаний із попереднім методом і використовується для визначення невідомого показника на основі балансу.

9. Інтегральний метод – метод факторного аналізу, коли результативний показник є функцією двох або кількох якісних показників.

10. Індексний метод – використовується для визначення індексу зміни результатив ного показника на основі відомих індексів факторних показників.

За періодом дослідження (часовою ознакою) економічний аналіз поділяється на: • ретроспективний (наступний) – аналіз проводять після завершення економічних процесів на основі фіксованих даних у бухгалтерській, фінансовій, виробничій звітності. Періодом дослідження може бути рік, квартал, місяць, декада або кілька років (періодів) у динаміці; • оперативний (поточний) – виконує функцію контролю за економічними проце сами і проводиться з метою управління ними і проводиться на основі первинних даних господарської інформації, яка може уточнюватися згодом, тому результати оперативного аналізу завжди мають деяку похибку; • перспективний (попередній) – передує господарським операціям і прийняттю управлінських рішень та призначений для розгляду економічних явищ з позицій перспективи розвитку організації в майбутньому.