Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Джерела утворення господарських засобів аптек (фарм. Фірм).

Господарські засоби підприємства за джерелами їх формування та цільовим призначенням поділяють на власні (сформовані за рахунок власних джерел) та залучені (сформовані за рахунок залучених джерел).

За рахунок власних джерел формують власний капітал підприємства, до якого належать фонди, резерви, нерозподілений прибуток.

Грошові фонди підприємства мають цільовий характер, їх утворюють за рахунок відповідних джерел фінансування (внесків засновників, прибутку тощо), зокрема - це статутний фонд (капітал), додатковий капітал, інший додатковий капітал.

Резерви формують із внутрішніх ресурсів підприємства для покриття можливих у майбутньому цільових витрат, зокрема на підприємствах можуть створювати резервний фонд (капітал), страхові резерви тощо.

Нерозподілений прибуток є безпосереднім джерелом поповнення господарських засобів підприємства.

До залучених джерел формування господарських засобів належать:

o забезпечення подальших витрат платежів;

Забезпечення - це зобов'язання з невизначеною сумою або часом погашення на дату складання балансу. Підприємства мають право формувати забезпечення оплати майбутніх відпусток, забезпечення гарантійних зобов'язань, додаткове пенсійне забезпечення. До забезпечення належать також залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень.

o довгострокові зобов'язання;

Довгострокові зобов'язання - це всі зобов'язання підприємства, що не є поточними, тобто які будуть погашені протягом періоду більше року від дати складання балансу або більше одного операційного періоду (якщо тривалість операційного періоду більше року). До довгострокових зобов'язань підприємства належать довгострокові кредити банків, довгострокові фінансові зобов'язання, зобов'язання та залучення позикових коштів, крім банківських кредитів, на які нараховують відсотки, відтерміновані податкові зобов'язання (сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою і податковою базами оцінки), інші довгострокові зобов'язання.

o поточні зобов'язання;

Поточні зобов'язання - це зобов'язання, які будуть погашені протягом одного операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців від дати складання балансу. До поточних зобов'язань належать короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за векселями виданими, поточними зобов'язаннями за розрахунками з одержаних авансів, з бюджетом, з позабюджетних платежів, зі страхування, з оплати праці, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги тощо.

У бухгалтерському обліку кредити поділяють на короткострокові (з терміном повернення до року) і довгострокові (з терміном повернення понад рік).

o доходи майбутніх періодів.

  1. Облік: значення, мета, завдання, вимоги, форми Облікові вимірювачі.

ОБЛІК — складова управління економічними процесами й об’єктами. О. — фіксація їх стану та основних параметрів, збору й накопичення даних про економічні об’єкти й процеси, їх відображення в облікових відомостях. Для відображення різнобічної діяльності ФП з метою отримання інформації, необхідної для управління та контролю, використовують три види О.: оперативний, бухгалтерський, статистичний. 

О. оперативний пов’язаний зі спостереженням і контролем за виробничими процесами, господарською діяльністю; він полягає у зборі та реєстрації даних, необхідних для оперативного управління ФП. Базується на первинних документах: накладних, табелях, звітах, актах та ін.

О. бухгалтерський — охоплює всі засоби підприємства і джерела їх утворення, господарські процеси і результати діяльності. Для забезпечення систематичного та взаємопов’язаного відображення господарських засобів та процесів у бухгалтерському О. використовують характерні лише для нього способи обробки облікової інформації: систему рахунків, подвійний запис операцій на бухгалтерських рахунках, балансове узагальнення тощо. Таким чином, бухгалтерський О. є системою загального безперервного документального, обґрунтованого і взаємопов’язаного відображення господарських засобів, їх джерел, господарських процесів та їх результативності в грошовому вимірі для забезпечення інформації, необхідної для управління та контролю за діяльністю.

О. статистичний вивчає масові суспільно-економічні та окремі типові явища й процеси. При цьому їх кількісні аспекти статистика вивчає у нерозривному зв’язку з якісним змістом і виявляє закономірності їх розвитку. Дані статистичного О. використовуються для перспективного планування та прогнозування соціально-економічного розвитку країни. 

Основні функції О.: чітке відображення в обліковій документації фінансово-господарської діяльності підприємства (торгової, виробничої; надання послуг щодо прокату товарів медичного призначення, доставки фармацевтичних товарів споживачам додому тощо);

Кількісне відображення господарських операцій у різних видах господарського обліку забезпечується застосуванням облікових вимірників - натуральних, трудових, грошових.

НАТУРАЛЬНІ

 ТРУДОВІ

 ГРОШОВІ

 Використовуються для кількісного обліку товарно-матеріальних цінностей. Виражаються в кг, т, м3.

 Використовуються для обліку витрат праці. Виражаються в днях, годинах, хвилинах.

 Використовуються для узагальнення інформації про різнорідних об'єктах в національній валюті (у Росії в рублях).

Збір та обробка інформації, в залежності від поставлених цілей і завдань обліку, може здійснюватися трьома видами обліку: оперативним, бухгалтерським, статистичним.

До обліку ставляться такі вимоги:

- Достовірність облікових даних;

- Своєчасність обліку;

- Повнота і простота обліку;

- Точність господарського обліку.