Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Система оплати праці аптечних працівників

Відповідно до Закону України "Про оплату праці" заробітна плата (ЗП) - це вина­города, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку за трудовим договором влас­ник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану роботу. Заробітна  плата є одним з елементів виробничих витрат. Існує три види заробітної плати: основна, додаткова, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

На фармацевтичних підприємствах застосовуються дві форми оплати праці - пого­динна та відрядна. При погодинній формі оплати праці розмір оплати залежить від відпрацьованого працівником часу і встановлених тарифних ставок або посадових окла­дів, а при відрядній - від кількості одиниць виробленої чи реалізованої продукції, напри­клад, від обсягу реалізації товару.

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені в колективному договорі, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів. У разі, коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

  1. Облік праці і заробітної плати. Порядок нарахування різних видів доплат та утримань.

Мінімальна заробітна плата це законодавче встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт). До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Посадові оклади службовцям установлює власник або уповноважений ним орган відповідно до посади і кваліфікації працівника. За результатами атестації поса­дові оклади службовцям можуть змінюватися в межах затверджених у встановленому порядку мінімальних і максимальних розмірів окладів на відповідній посаді.

Надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня. Влас­ник або уповноважений ним орган може застосовувати надурочні роботи лише у винят­кових випадках. До надурочних робіт забороняється залучати вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, та осіб, молодших вісімнадцяти років. Жінки, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, можуть залуча­тись до надурочних робіт лише за їх згодою. Залучення інвалідів до надурочних робіт можливе лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям Надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Власник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.

При обліку розрахунків із заробітної плати важливе місце займає правильність нарахування сум за роботу у нічний час, святкові (неробочі) дні, в надурочний час при суміщення посад та ін..

Працівникам, які поряд зі своєю основною роботою виконують в аптеці додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника в розмірі до 50 % окладу за основною посадою. Конкретний розмір цих доплат установлюється керівником закладу, в залежності від кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт.

Працівникам, які залучаються до роботи в нічний час, здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки ( посадового окладу), за кожну годину роботи внічний час. Нічним вважається час з 10 год. вечора до 6 год. ранку.

Працівникам встановлюється доплата за науковий ступінь доктора наук у граничному розмірі 25 %, кандидата наук у граничному розмірі 15% посадового окладу (ставки заробітної плати).Зазначені доплати встановлюються працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем. За наявності в працівників двох наукових ступенів доплата встановлюється за одним (вищим) науковим ступенем. Доплата за науковий ступінь проводиться як за основною роботою, так і за сумісництвом залежно від обсягу фактично виконаної роботи.