Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
552
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать

61. Розрахунок фінансових результатів діяльності аптек: торгових накладень, прибутку, рентабельності.

62. Фармацевтичне ціноутворення як національна та міжнародна проблема. Поняття вартості та ціни на ліки. Види цін, їх функції. Порядок державного регулювання цін на лікарські засоби.

Ціноутво́рення — процес встановлення і розробки ціни на товари та послуги (цінності).

Цiна - це грошовий вираз вартостi товару, економiчна категорiя, яка служить для непрямого вимiру величини витраченого на виробництво суспiльно необхiдного робочого часу.

Класифікація та структура ціни на ЛЗ

В умовах ринкової економіки ціни на ЛЗ доцільно класифікувати за такими ознаками: (розшифровку цін дивись в п.4).

3. 1. За сферами товарного обслуговування:

- ціни реалізації виробників;

- відпускні ціни підприємств оптової торгівлі;

- роздрібні ціни на ЛЗ.

Ціни реалізації – це ціни, за якими фармпідприємства-виробники реалізують свою продукцію іншим підприємствам, або збутовим організаціям (дистрибюторам). Різницю між відпускною ціною дистрибютора та ціною реалізації виробника складають торговельні накладнення.

Роздрібні ціни – ціни продажу ЛЗ індивідуальним або дрібнооптовим споживачам, і насамперед , населенню. Роздрібні ціни формуються шляхом додавання торговельних накладнень до відпускних цін рідприємтв оптової торгівлі або до цін реалізації виробників.

Для визначення результатів торгової діяльності використовують показник рівня торвельних накладнень. Зазначимо, що в ціноутворені найчастіше користуються терміном торговельної націнки, яку обчислюють як відношення торговельних накладнень до ціни товарообороту в цінах собівартості . Відрізняють торговельну націнку оптової та роздрібної мережі

3.2. За ступенм свободи від державного регулювання ціни бувають:

            вільні

            регульовані

            фіксовані.

    Існує декілька варіантів регульованих цін:

- Гарантовані, рекомендовані, лімітні

- заставні та граничні.

Фіксовані  ціни затверджують на відповідному рівні . Зміни фіксованих цін можливі лише за рішенням органів управління, які їх тимчасово установили.

3.3. За рівнем стійкості протягом певного періоду часу:

         тверді, гнучкі та змінні ціни

Тверді ціни встановлюють під час укладання договору і не змінюють протягом всього терміну його дії. Гнучкі ціни можуть бути переглянути в разі значної зміни ринкової ціни (більше 2-5%). Гнучні ціни використовують при підписанні довгострокових угод на постачання продукції. Змінні ціни обраховують під час виконання договору шляхом перегляду базової договорної ціни з урахуванням змін у витратах   за минулий час. При укладанні контракту встановлюється базова ціна, її структура та метод обрахування змінної ціни.

3.4. За способом відображення в ціні витрат на транспортування, митне очищення і страхування.

Включення зазчених навитрат в ціну реалізації виробників називається франкуванням. Відповідно до міжнародних правил „ІНКОТЕРМС” існують ціни за такими умовами: „франко-склад”, „франко-вагон-станція вілправлення”, „франко-вагон-станція призначення” та інш.