Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
549
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать

47. Грошові кошти у структурі оборотних засобів аптеки. Загальні положення обігу коштів та їх обліку. Відповідальність і обов’язки кассира

Інформація з первинних документів, оформлених під час здійснення операції, пере­носиться у накопичувальні документи - журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів та касову книгу.

До основних завдань обліку грошових коштів аптек відносяться:

• щоденний контроль за наявністю, зберіганням та рухом коштів у касі;

• дотримання правил ведення касових операцій;

• правильне та вчасне оформлення касових та фінансових документів;

• дотримання ліміту грошей у касі;

• вчасна здача виручки на рахунок; ————

• дотримання касової та фінансової дисципліни;

• ревізія каси.

Основними завданнями обліку грошових коштів є: виконання операцій з грошовими коштами за розрахунками з постачальниками, покупцями; контроль за дотриманням касової і розрахункової дисципліни; своєчасне і правильне документальне оформлення операцій з руху грошових коштів, щоденний контроль за збереженням готівки і цінних паперів у касі підприємства; інвентаризація грошових коштів і відображення її результатів на рахунках бухгалтерського обліку; дотримання стандарту бухгалтерського обліку № 4 "Звіт про рух грошових коштів" та надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися в грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

Для відображення коштів використовуються такі рахунки і субрахунки:

30 "Каса";

31 "Рахунки в банках";

311 "Поточні рахунки в національній валюті";

312 "Поточні рахунки в іноземній валюті";

313 "Інші рахунки в банках в національній валюті";

314 "Інші рахунки в банках в іноземній валюті";

33 "Інші кошти";

331 "Грошові документи у національній валюті";

332 "Грошові документи в іноземній валюті";

333 "Грошові кошти в дорозі в національній валюті";

334 "Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті";

34 "Короткострокові векселі одержані";

35 "Поточні фінансові інвестиції"";

351 "Еквіваленти грошових коштів";

352 "Інші поточні фінансові інвестиції".

48. Порядок здійснення готівкових розрахунків. Прибуткові та видаткові касові операції.

Вимоги до організації готівкових розрахунків визначаються Положенням "Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні". В Положенні визначено:

  • 1. Підприємства, які відкрили поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках свої кошти, здійснюють розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями, що виникають у господарських відносинах, переважно в безготівковій формі, а також у готівковій формі (з дотриманням чинних обмежень) у порядку, встановленому законодавством України.

  • 2. Підприємства здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами (громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, які не здійснюють підприємницької діяльності) через касу як за рахунок готівкової виручки, так і за рахунок коштів, одержаних з банків. Зазначені розрахунки проводяться також шляхом переказу готівки для сплати відповідних платежів. Підприємства здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку.

  • 3. Підприємства мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження не поширюються на:

  • 1) розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетами та державними цільовими фондами;

  • 2) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

  • 3) використання коштів, виданих на відрядження.

Прибуткові касові операції  виручка аптеки за реалізацію лікарських засобів та інших товарів аптечного асортименту;  виручка дрібнороздрібної мережі;  надходження коштів на виплату авансу, зарплати та інших видів виплат;  повернення невикористаних підзвітних сум;  прокат предметів медичного призначення

Видаткові касові операції  здача виручки для зарахування на поточний рахунок;  оплата закупленої у населення лікарської рослинної сировини;  оплата закупленого у населення аптечного посуду;  виплата авансу, зарплати та інших видів виплат працівникам аптеки;  оплата закупленого товару для господарських та інших потреб;  видача готівки під звіт та ін.