Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕФ питання.docx
Скачиваний:
533
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
2.51 Mб
Скачать
  1. Організаційна структура фармацевтичної галузі та її державне регулювання в Україні.

Уся сукупність аптечних установ, підприємств – виробників лікарських засобів і відповідних закладів , разом з органами управління, з їх зв'язками розглядається як той чи інший тип організаційної побудови фармацевтичної галузі. Їх упорядкованість за ознакою підлеглості відбиває організаційний порядок фармації як системи.

!Фармацевтична галузь є складною соціально-економічною системою, до якої входять:

• підприємства-виробники фармацевтичної продукції;

• аптечні склади (бази), оптові фірми, дочірні підприємства іноземних фармацевтичних компаній;

• аптечні заклади різних форм власності та господарювання;

• територіальні органи Держлікслужби;

• науково-дослідні установи;

• навчальні заклади додипломної та післядипломної підготовки;

• інформаційно-аналітичні центри;

• громадські організації (асоціації фармацевтичних працівників).

!Нині державне управління і регулювання у фармацевтичній галузі здійснюють:

– на загальнодержавному (макроекономічному) рівні — Міністерство охорони здоров’я України і Державна служба з лікарських засобів;

– на регіональному рівні (рівні територіальних громад) — органи управління обласних державних адміністрацій (фармацевтичні управління) та територіальні органи Держлікслужби України (в областях).

Фармацевтичну галузьутворюють:

– аптечні установи, підприємства і заклади системи Міністерства охорони здоров'я України, що базуються на державній і недержавних формах власності

Найважливішими установами з лікарського забезпечення хворих є аптеки,а також аптечні пунктиі кіоски.

Міністерство охорони здоров'я України є органом державного управління системою охорони здоров'я.

Сьогодні центральним органом управління фармацевтичною галуззю є Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення. Вона є урядовим органом державного управління, що діє у складі Міністерства охорони здоров'я України та йому підпорядковується. Головні завдання цієї служби:

1. Участь у формуванні та реалізації державної політики усфері виробництва, контролю за якістю та реалізацією лікарських засобів і виробів медичного призначення.

2. Забезпечення державного регулювання у сфері виробництва, ввезення в Україну, вивезення з України, реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення, в тому числі вирішення питань їх державної реєстрації та державного контролю за якістю.

3. Здійснення державногоконтролю за дотриманнямзаконодавства щодо забезпечення населення і закладів охорони здоров'я якісними, високоефективними, безпечними га доступними лікарськимизасобами і виробами медичного призначення, а також законодавства щодо їхобігу, зберігання, застосування, утилізації та знищення.

2. Планування розвитку і розміщення аптечної мережі

Аптека повинна розміщуватися у виведеній із житлового фонду окремій споруді або у вбудованому (прибудованому) ізольованому приміщенні на першому поверсі з окремим самостійним виходом назовні із торгового залу. Допускається розміщення аптеки у приміщеннях торговельних центрів,

санаторно-курортних закладів, готелів, аеропортів, вокзалів, в ізольованому приміщенні на першому поверсі без облаштування окремого самостійного виходу назовні. У приміщеннях лікувально-профілактичних закладів дозволяється розміщення аптеки на будь-якому поверсі.

Загальна мінімальна площа аптеки має становити:

• для аптек, розташованих у містах, — не менше ніж 50 м2 (площа торгового залу — не менше 18 м2);

• для аптек, розташованих у селищах та селищах міського типу, — не менше 40 м2 (площа торгового залу — не менше 18 м2);

• для аптек, розташованих у селі, — не менше 30 м2 (площа торгового залу — не менше 10 м2, приміщення для зберігання ЛЗ — 6 м2; кімната персоналу — не менше 4 м2);

• для аптек із виготовленням ЛЗ до складу приміщень аптеки входять усі приміщення, необхідні для провадження діяльності з роздрібної торгівлі ЛЗ, та приміщення для виготовлення ЛЗ в умовах аптеки.