Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Птбд курсовая-1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
2.92 Mб
Скачать

2.3 Управління товарним асортиментом в магазині.

Аналізуючи пики товарообігу видно, що підйоми товарообігу «ТОВ Буква» співпадають з періодом знижок, а також у зимовий та весняний сезон, літній період відрізняється найбільшим спадом товарообігу усіх секцій комплексу. Необхідно визначити мети маркетингу та підібрати альтернативну стратегію.

Групи покупців цього району:

На території району проживають представники більше 100 національностей і народностей(Рис.8)

Рис.8

Вікова категорія населення району: працездатне населення району налічує 196,2 тис. осіб, або 69,8% від всього постійного населення, що на 3,8 відсоткових пункти більше, ніж по Києву. Із загальної кількості населення району зайняте населення становить 44,9%.

Кількість пенсіонерів — 46,6 тис. осіб, з них: за віком — 43,4 тис. осіб, за інвалідністю — 10,6 тис. осіб, ветеранів німецько-радянської війни та учасників бойових дій — 7,4 тис. осіб, інвалідів Другої Світової — 0,8 тис. осіб.

Кількість чоловіків та жінок, які перебувають в зареєстрованому шлюбі становить 132,7 тис. осіб. У незареєстрованому шлюбі перебувають 6,9 тис. осіб. За 2002 рік у районі народилися 2460 осіб, померло — 2127 осіб, приріст — 333 особи. На 1 січня 2003 року постійне населення району становило 287,6 тис. осіб, приріст 6 тис. осіб.

Саме біля магазину знаходиться 6 школи та 5 дитячих садка. Супермаркет знаходиться в спальному районі міста.

Такі видавництва як: «АСТ», «ЕКСМО», «Фоліо», «Старого Лева», "Абабагаламага" користуються найбільшим попитом у клієнтів фірми «ТОВ Буква».

Видавництво АСТ - одне з найбільших видавництв, що займає лідируючі позиції на українському книжковому ринку, засноване в 1990 році. АСТ видає книги практично всіх жанрів для найширшої аудиторії. Це інтелектуальна і розважальна література, зарубіжна класика, підручники і навчальні посібники, прикладні книги. Видавництво випускає більше 40 млн. Примірників книг на рік і об'єднує найсильнішу в країні редакційну команду. Щомісяця з друку виходить більше 500 нових книг. Серед авторів видавництва - письменники зі світовим ім'ям Стівен Кінг, Пауло Коельо, Ден Браун, Ніл Гейман, Сюзанн Коллінз, Харпер Лі, Джордж Мартін; а також популярні російські автори: Борис Акунін, Дмитро Глухівський, Людмила Улицька, Сергій Лук'яненко, Володимир Познер, Едвард Радзинський, і багато інших. У структуру видавництва АСТ входять три основних редакційних Департаменту

Компанію «Эксмо» було засновано у 1991 році як дистриб’ютора книжкової продукції, на початку 1993 року вона почала займатись самостійною видавничою діяльністю, а до середини 90-х років опинилась серед лідерів російського книжкового ринку. Сьогодні «Эксмо» – універсальне російське видавництво, одне з найбільших у Європі. У 2007 році «Эксмо» видало 11 683 книжок загальним тиражом 93,4 мільйонів екземплярів. Авторський портфель видавництва нараховує коло 6000 назв. Видає гостросюжетну літературу (включно з жіночим, інтелектуальним й авантюрним детективом), сучасну прозу, дитячу літературу, вітчизняну й зарубіжну фантастику, ділову й навчальну літературу, а також літературу науково-популярну і прикладну (на тему дозвілля, відпочинку, кулінарії, здоров’я, фітнесу, спорту). Серед популярних серій видавництва: «Абсолютна зброя», «Темне метро», «Артеміс Фаул», «Бібліотека всесвітньої літератури», «Зарубіжна класика», «Іронічний детектив», «Книжка-загадка, книжка-бестселер», «Книжка-загадка, книжка-містика», «Отці-засновники», «Чорне Фентезі», «Сучасна проза», «Стальний пацюка», «Чорна кішка», «Mystery Line».

«Видавництво Фоліо» є одним з найбільших видавництв в Україні й існує на книжковому ринку понад 25 років, є лідером з видання української та перекладної, класичної та сучасної якісної художньої літератури українською та російською мовами. Ми розробили і підготували до друку понад 100 книжкових серій різних жанрів та тематики. Це твори авторів США, Німеччини, Англії, Китаю, Португалії, Франції, Іспанії, Італії, Хорватії, Норвегії, Швейцарії, Бельгії, Польщі, Туреччини, Словенії, Фінляндії, Японії та інших країн.

«Видавництво Старого Лева» - це більше 20 престижних державних та світових нагород книжкової індустрії, оригінальний, різноманітний асортимент на будь-який смак, і, звичайно ж, загальна любов мільйонів українських читачів! Сьогодні видавництво вважається одним з найбільш активних та прогресуючих. Видавництво має особливий, неповторний почерк - книжки з унікальним літературно-мистецьким і поліграфічним оформленням. Продукцію від «Старого Лева» не можна сплутати ні з чим! Сьогодні, через 13 років з часу свого народження, видавництво продовжує збільшувати кількість книг власного виробництва, постійно працює над розширенням асортименту. Основним напрямком діяльності книгарні є виробництво літератури для дітей, підлітків та юнацтва сучасних вітчизняних та зарубіжних авторів. Серед книжок «під грифом» «Видавництва Старого Лева» можна знайти і книжки-картонки для найменших читачів, і сучасну психологічну прозу для підлітків, якої зараз так не вистачає українським школярам, і, навіть, книги на гострі соціальні теми сучасності. Таким чином, видавництво провадить активну громадську діяльність, пропагує здоровий спосіб життя, патріотизм, породжує в душах читачів любов до всього українського.

«А-ба-ба-га-ла-ма-га» – це оригінальні подарункові книжки для «малюків від 2 до 102», які відрізняються художньою і поліграфічною якістю. Видавничий дім «А-ба-ба-га-ла-ма-га» був заснований Іваном Малковичем в Україні у 1992 році. Книжки видавництва виходять не лише в Україні, але й у Росії, Америці, Швейцарії, Словаччині. Видавництво успішно продає свої права провідним видавцям світу. Високий рівень роботи «А-ба-ба-га-ла-ма-га» підтверджується і тим, що видавництво володіє ексклюзивними правами на видання Джоан Роулінг «Гаррі Поттер» в Україні. Віднедавна «А-ба-ба-га-ла-ма-га» публікує також переклади власних книжок іншими мовами, зокрема казки головного редактора видавництва Малковича «Мед для мами» було видано в перекладі англійською мовою, який Катерина Ющенко, подарувала дружинам іноземних послів в Києві. Серед художників, які виконують ілюстрації до книжок видавництва: Владислав Єрко, Євгенія Гапчинська, Костянтин Лавро, Софія Усс, автори відомих ілюстрацій до казок «Снігова королева», «Ліза та її сни», «Ніч перед Різдвом», «Вовченятко, яке запливало далеко в море», «Різдвяна рукавичка» та інші.

Отже, можна сказати, що принципи формування асортименту товарів в магазині дозволяють фірмі створювати більші зручності для покупців, полегшує їм процес ознайомлення із запропонованими до продажу товарами, скорочує витрати часу на здійснення покупок. На основі аналізу показників асортименту фірми «ТОВ Буква» можна зробити наступні висновки: що асортимент товарів має достатньо високу оновленість, задовольняє попит широтою та глибиною асортименту книг, а також його показники свідчать про високу стійкість, що є безумовно позитивною ознакою.

Забезпечення необхідного рівня обслуговування покупців та зростання основних економічних показників діяльності торгівельного підприємства залежать від правильного формування асортименту товарів в магазині. В супермаркетах фірми «ТОВ Буква» асортимент класичної та сучасної художньої літератури має достатню широту і глибину. Увагу заслуговує дитяча література, бо коефіцієнти свідчать про високу виріст кількість книг власного виробництва, постійно працює над розширенням асортименту.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность