Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Птбд курсовая-1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
2.92 Mб
Скачать

Висновки

Роздрібна торгівля – одна з найважливіших сфер забезпечення населення. Вона є джерелом надходження грошових коштів, торгівля тим самим формує основи фінансової стабільності держави.

Постійна увага в магазинах має бути сконцентрована на формуванні товарного асортименту, як процесу, що розвивається у часі, потрібне встановлення такої номенклатури товару, яка б задовольнила товарну структуру попиту населення. Таким чином, економічне значення роздрібної торгівельної мережі полягає у прискоренні руху і реалізації товарів, а також збереження їхньої кількості та якості на всьому шляху від виробництва до споживача. Економічний аспект торгівлі проявляється у величині сукупного суспільного продукту та національного доходу.

Одним з важливих принципів формування асортименту товарів є забезпечення його стійкості. При реалізації товарів повсякденного попиту додержання цього принципу має першорядне значення. Стійкий асортимент товарів у магазині обумовлює зменшення витрат часу покупців на пошук товарів, дозволяє стандартизувати всі важливі торгівельно-технологічні процеси та операції, організувати їхнє виконання з мінімальними витратами трудових, матеріальних й фінансових ресурсів.

Особливості управління якістю товарів та формування асортименту для роздрібного торгівельного підприємства ми розглянули на прикладі діяльності «ТОВ Буква» . В своїй товарній політиці фірма в основному орієнтується на покупців із середнім рівнем доходів.

Підйом об’ємів товарообігу «ТОВ Буква» співпадає з періодом знижок, а також із зимовим та весняним сезонами, літній період відрізняється найбільшим зменшенням товарообігу всіх секцій комплексу.

Товари таких фірм як, «АСТ», «ЕКСМО», «Фоліо», «Старого Лева», "Абабагаламага" користуються найбільшим попитом у клієнтів фірми «ТОВ Буква» 

На основі аналізу показників асортименту фірми «ТОВ Буква» можна зробити наступні висновки: асортимент товарів має достатньо високою оновленістю, задовольняє попит за широтою та глибиною асортимента книг, показники свідчать про високу стійкість асортименту. Забезпечення необхідного рівня обслуговування покупців та зростання основних економічних показників говорить про правильне формування асортименту товарів у магазині. Можна запропонувати розширити та поглибити асортимент дитячого взуття, бо існує достатньо високий попит на дитячу літературу.

Потенціальні можливості збуту фірми «ТОВ Буква» залежать від того, наскільки запропонований асортимент товарів відповідає запитам покупців, що формуються під дією реклами.

Практичне впровадження наших пропозицій дозволить підвищити товарообіг та прибуток, та додатково привернути постійних клієнтів фірми «ТОВ Буква». На мою думку, постійна увага в магазинах повинна бути зосереджена на формуванні товарного асортименту, процесу встановлення такої номенклатури товарів, яка б задовольнила товарну структуру попиту. Керівнику торгівельного підприємства має приділити особливу увагу питанням, що стосуються розробки стратегії, розміщення магазину, вибору товарного асортименту та послуг, а також ціноутворення, просування та подання товарів у магазині, бо в умовах сильної конкуренції та постійних швидких змін у ринковому середовищі, прийняття цих рішень може призвести до успіху магазину, збільшити рівень очікуваних доходів.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность