Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Птбд курсовая-1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
2.92 Mб
Скачать

1.3.Закордонний досвід організації контролю за якістю товарів.

Умовно процес розвитку уявлень про якість, який пройшли підприємства ринкової економіки, можна поділити на фази. Кожній фазі відповідає своєрідна організація виробництва і внутрішні взаємини, певне ставлення до ринку (табл.1)

У післявоєнні роки, коли світовий ринок товарів і послуг став найвищою мірою конкурентним та у споживача з'явилася можливість дуже широкого вибору, провідні компанії стали усе більше уваги приділяти якості вироблених товарів і послуг. Вишукувалися нові форми контролю якості готової продукції па різних стадіях її виробництва. На підприємствах організовувалися і потім постійно розширювалися відділи контролю якості. Цей етап в еволюції концепції якості прийнято називати Quality Control (QC).

У США вважають, що всебічний контроль якості продукції, який має не тільки перевірний, але і аналітичний характер, істотно впливає як на створення конструкції високого технічного рівня, так і на високоякісне виготовлення і обслуговування продукції у сфері експлуатації. Американські спеціалісти завжди прагнуть наголосити на складності проблеми якості в кожному конкретному випадку, тому для їх практики характерним є глибокий аналіз кожного дефекту не для його виправлення, а для пошуку і усунення причин його виникнення, що в подальшому приводить до стійкого покращення якості. Особливо ретельно вони розглядають ті випадки, коли причиною дефекту є дія людини.

Фаза

Характеристика

Quality Control(QC)-контроль якості

Сервіс ґрунтується на виявленні дефектів. Контроль якості просувався менеджментом фірми-виробника товару

Quality Assurance(QA)-утвердження якості

100- відсоткове задоволення споживачів як товаром, так і сервісом. Контроль якості просування споживачам

Total Quality Management(TQM) –загальне управління якістю

Досягнення істотних конкурентних переваг. Персонал  менеджменту, робочій персонал, споживачі і постачальник працюють на одну мету щодо поліпшення якості

Customer Value-вигода споживача

Акцент на виробництво порівняно найкращої чистої вигоди для споживача від пропонованого товару і сервісу

До того ж враховують те, що голослівний, бездоказовий докір на адресу майстра, робітника або конструктора не сприяє правильному виявленню причини і розробленню правильного способу її усунення. Причому надається велике значення юридичній відповідальності виробника і торгівлі за якість.

Аналіз діяльності підприємств показав, що в США додержуються ідеї комплексного управління якістю продукції, яке розуміють як ефективну систему заходів з розроблення, підтримання і покращення якості розробленої і виробленої продукції підрозділами конкретної організації. Управління якістю в США розглядають як адміністративну діяльність, що передбачає: встановлення вимог до якості; оцінку відповідності продукції цим вимогам; прийняття заходів за невідповідності цим вимогам; подальше підвищення вимог до якості. Новизна та позитивні ознаки сучасного підходу до управління якістю продукції полягають у здійсненні інтеграції всіх раніше розроблених і перевірених на практиці методів в добре продуману і практично здійснювану систему, в якій діяльність з якості поширюється на всю структуру організації і має багатогранний характер.

Цільова установка японського досвіду дає змогу цій державі випускати товари високої якості і дешевші, ніж аналогічні американські і західноєвропейські. Японські спеціалісти і керівники підприємств змогли практично реалізувати принципи і методи комплексної системи управління якістю продукції (КСУЯП), причому успішніше ніж інші країни.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность