Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Птбд курсовая-1.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
2.92 Mб
Скачать

1. Теоретичні аспекти проблеми управління якістю та товарним асортиментом в сучасних умовах

Сутність управління та йогo роль в умовах конкуренції.

Організація контролю за якістю товарів в Україні.

Закордонний досвід організації контролю за якістю товарів.

2. Практичне розв’язання проблеми управління товарним асортиментом та якістю товарів на прикладі «ТОВ Буква».

Характеристика магазину «ТОВ Буква»

Організація роботи « Буква » щодо контролю за якістю товарів.

Управління товарним асортиментом в магазині.

1. Теоретичн аспекти формування асортименту товарв в сучасних умовах.

1.1 . Сутність управління та йогo роль в умовах конкуренції.

Вимоги до якості продукції встановлюються та фіксуються у нормативних і технічних документах: державних, галузевих, фірмових стандартах, технічних умовах на продукцію, в технічних завданнях на проектування або модернізацію виробів, в кресленнях, технологічних картах та технологічних регламентах, в картах контролю якості та ін.

Нестійкість, мінливість якості продукції проявляється не тільки у двох загальних тенденціях фізичного й морального старіння. Мають місце так звані поодинокі відхилення якості від встановлених вимог. Вони надзвичайно різноманітні та обумовлені вже не економічною чи технічною природою, а умовами зовнішнього характеру: порушеннями правил і умов експлуатації, помилками розробників та виготовлювачів, порушеннями виробничої дисципліни, дефектами обладнання, за допомогою якого виготовляється та використовується продукція тощо. Для магазину дуже важливе значення має суворе додержання умов зберігання та складування продукції, через недбалість такого роду різко збільшується кількість бракованої продукції на торгівельному підприємстві.

Є ще один фактор, який впливає на нестійкість оцінок якості – це нестійкість та мінливість потреб. Параметри продукції можуть суворо відповідати нормативній та технічній документації, але змінюються вимоги споживачів і якість при незмінних параметрах погіршується чи втрачається взагалі.

До числа факторів, що впливають на якість відносяться:

  • виробниче обладнання;

  • професійна майстерність, знання, навички, психофізичне здоров’я робітників

  • сировина та конструкція, дизайн виробів

  • Умови забезпечення якості є більш численними. Сюди відносяться:

  • характер виробничого процесу, його інтенсивність, ритмічність, тривалість;

  • кліматичний стан оточуючого середовища та виробничих приміщень;

  • пакування;

  • умови реалізації;

  • транспортування;

  • форми організації інформаційного обслуговування та рівень оснащення робочих місць;

  • стан соціально-матеріального середовища робітників.

Процес збуту товарів характеризується наявністю жорсткої конкуренції. Перед усім, це конкуренція у плануванні асортименту та розробці нових зразків, слід також відмітити конкуренцію цін, за якими товарі пропонуються на ринку. Щоб краще зрозуміти проблеми в процесі вибору асортиментної політики торгівельного підприємства, слід зупинитись на основних факторах, що визначають формування асортименту. Роль керівництва має полягати в тому, щоб вміло поєднувати фінанси підприємства з якістю товарів, що продаються, та асортиментною політикою для забезпечення зростання прибутку.

Товари проходить 4 етапи в процесі руху від виробника до споживача. Кожний етап характеризується своїм змістом, особливостями функції і методів їхнього досягнення.

  1. Забезпечення певного асортименту товарів та послуг. Середній супермаркет пропонує біля 15 тис. найменувань товарів більше 500 виробників. Пропонуючи такий широкий асортимент, підприємства надають своїм покупцям можливість придбати товари найрізноманітніших марок, фасонів, розмірів, кольорів та цін в одному місці.

  2. Подрібнення партій товарів, що надходять. Задля зниження витрат на перевезення, виробники, як правило, відправляють роздрібним торгівельним підприємствам товари великими партіями у відповідній упаковці і тарі. А роздрібні торгівельні підприємства, в свою чергу пропонують товари у невеликих кількостях, які відповідають запитам окремих споживачів. В цьому й заключається функція дрібнення партій товарів.

  3. Зберігання запасів. Підтримуючи певний об’єм запасів, роздрібні торгівельні підприємства створюють додаткові переваги для споживачів, бо витрати останніх на зберігання скорочуються.

  4. Забезпечення сервісу. Роздрібні торгівельні підприємства надають покупцям послуги, які полегшують процес покупки та використання товарів, демонструють їхні товари так, що споживачі мають змогу роздивитись їх, потримати у руках, а часто й спробувати ще до того, як вони здійснюють покупку.

Всі ці дії складають від 20 до 50% вартості товарів, що продаються вроздріб. На мою думку, такий високий показник ще раз підкреслює необхідність ефективної роздрібної торгівлі, важливості її ролі у сучасному суспільстві.

В умовах становлення ринкової економіки, загострення конкуренції намітились нові підходи до розвитку роздрібних підприємств. Відповідні концепції будуються з урахуванням ідеї формування асортименту і обслуговування населення. Зазвичай концепція розвитку роздрібної торгівлі включає наступні розділи: нагляд за якістю товарів, що продаються в даному магазині; асортиментні переченні товарів; схему розміщення обладнання та товарів; вказівки по організації розрахункових вузлів; визначення зон самообслуговування та продажу деяких товарів через прилавок; список додаткових послуг: порядок формування цін; надання знижок на окремі товари тощо.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность