Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

mon

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
9.5 Mб
Скачать

вкласти в її реалізацію всю свою енергію. Про їхнє місце в історії України й серед інших українських гетьманів свідчить влучне народне прислів’я: Від Богдана до Івана не було гетьмана.

Історичні особи від природи наділені гострим практичним розумом, хоч вони і не є глибокими мислителями: їхні дії, їхні промови — завжди є щонайкращими за конкретних обставин. Вони були великими тому, що бажали задоволення собі, а не іншим. Інші йдуть за ними: їхня несвідома душа стає свідомою завдяки великим людям.

Яка ж доля випадає всесвітньо-історичним особистостям, покликання яких (геґелівською термінологією), — бути довіреними особами всесвітнього духу: дух вибирає саме тих людей, яким довіряє свою місію. Це — Богом дані люди. І як виявляється, їхні долі не були щасливими. Вони з’явилися не для спокійної насолоди, усе їхнє життя було тяжкою працею, уся їхня натура виявляється через їхні пристрасті. Коли історична мета досягнута, вони відпадають, наче полова від зерна. Такі люди рано вмирають: як, наприклад, Александр Македонський (356323 до Р. Х.), який прожив неповних 33 роки; їх підступно вбивають, як Цезаря (10044 до Р. Х.) у 66 років, або на них чекає заслання, як Наполеона (17691821). Отже, життя видатних історичних людей не можна назвати щасливим, адже щастя можливе лише як приватне життя, якого вони майже позбавлені: утіху знаходять в історії лише ті, що її потребує.

Геґель дещо іронізує з тих, хто вже за нових часів намагався довести, що володарі (державники) взагалі не бувають щасливими на троні, а тому, ті, хто це “доводить”, змирилися з тим, що володарюють не вони, а інші. Вільна людина не буває заздрісною, вона залюбки визнає велике та піднесене і радіє тому, що воно взагалі є.

Великими людьми вони є саме тому, що вони хотіли і здійснили велике, причому не уявне і вигадане, а справедливе і потрібне. Велике можна розгледіти тільки на відстані. Відомий вислів, що для камердинера не існує героя і не тому, що останній не герой, а тому, що перший — камердинер, тобто лакей. Він знімає з героя чоботи, кладе його спати, він знає, що герой любить вино й жінок... Отож, кепські справи таких героїв, яких обслуговують в історіографії такі психологічні камердинери.

Всесвітньо-історичним особам не властива тверезість, поміркованість, вони не зважають на багато обставин, проте повністю підпорядковується одній меті. Отже, приватні інтереси борються між собою, результатом якої є загальне. Треба усвідомити, що не загальна ідея протиставляється чому-небудь і бореться з ним, їй

71

ніщо не загрожує, вважає Геґель. Вона залишається на задньому плані такою, яку неможливо досягнути і неможливо пошкодити. Цю ситуацію Геґель називає хитрістю розуму, адже він (Розум) змушує, щоб пристрасті діяли на його користь.

У багатьох випадках, одиничне для Геґеля занадто мілке порівняно із загальним: індивідууми приносяться в жертву і приречені на загибель. Ідея платить данину наявного буття не із себе, а з пристрастей індивідуумів. Існує щось вище порівняно з тим, що має право на існування у світі, щось благородне й прекрасне. Звідси і формула Геґеля: “Право світового духа вище за всі одиничні права”.

І, нарешті, нам треба з’ясувати, яка ж та мета, що досягається такими засобами, тобто якої форми набуває вона в дійсності.

Коли ми знаємо мету і засоби для її реалізації, нам потрібно проаналізувати, ще один момент, а саме — той матеріал, через який реалізується мета. Цим матеріалом є сам суб’єкт, його потреби, суб’єктивність взагалі.

Результатом поєднання суб’єктивної і розумної волі є держава, тобто держава як моральне ціле є результатом поєднання суб’єктивної й розумної волі.

Загальний висновок: ідея — внутрішній початок, а держава — наявне, справді моральне життя. Для Геґеля держава — це реалізація свободи, тобто абсолютної мети. Держава — божественна ідея у тому вигляді як вона існує на землі, і що сама вона існує для себе. Потрібно пам’ятати, що вся цінність людини, вся її духовна діяльність існує тільки завдяки державі, з чим погодитись взагалі дуже важко. Отже, держава — дещо точніше визначений предмет всесвітньої історії, в якому свобода набуває своєї об’єктивності та існує, насолоджуючись цією об’єктивністю.

Тема 7. Матеріалістичне розуміння історії

Марксизм як течія західноєвропейської думки. Діяльність як спосіб існування соціального. Визначальна роль економічного чинника в житті суспільства. Соціальне відчуження. Класи і класова боротьба в історії людства (К. Маркс). Суперечності як джерело руху й розвитку суспільства. Співвідношення соціальної еволюції і соціальної революції. Міт про месію. Бунт мас і втеча від свободи. Ленінізм як соціально-політична доктрина ХХ ст. Природа тоталітарної влади (Дж. Орвелл). Технологія тоталітарної влади (А. Авторхонов).

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі 25 лютого 2006 р. ухвалила резолюцію, у якій засуджує теорію й практику комунізму як злочин комуністичних режимів проти людства. Це дає нам привід ще раз замислитись над ідеєю комунізму, історичним матеріалізмом, правом змінювати світ, поміркувати над стрибком із

“царства необхідності” в “царство свободи”…

Марксизм (комунізм) як течія західноєвропейської думки виник у 40-х роках ХIХ ст., коли в економічно розвинутих країнах загострювались соціальні конфлікти. Саме тоді почав бродити привид по Європі, привид комунізму. У радянській літературі існувала усталена й безапеляційна думка, що марксизм вийшов із надр німецької класичної філософії. Проте, насправді, ніякого спадкоємного зв’язку між німецьким класичним ідеалізмом і марксизмом нема, останній

73

виріс на ґрунті остаточного розпаду ідеалізму, відповідно, лише як продукт цього розпаду1, і не більше. Спробуймо з’ясувати це питання.

Молодий Маркс вважав, що головним чинником, на який ми повинні зважати, вибираючи професію, є благо людства і наше власне вдосконалення, тому що “людська природа побудована так, що людина може досягнути свого вдосконалення тільки працюючи для вдосконалення своїх сучасників, в ім’я їхнього блага”2. У “Листі до батька у Трір” 1837 р. він повідомляє, що прагне “випробувати свої сили у філософії”. Як відомо, результатом вивчення історії філософії була докторська дисертація про “Відмінність між натурфілософією Демокріта і натурфілософією Епікура”, за яку 15 квітня 1841 р. Єнський університет присудив Марксові вчений ступінь доктора філософії.

Важливе значення у становленні філософської доктрини К. Маркса мала його стаття “До критики геґелівської філософії права. Вступ” (1843) у якій поступово викристалізовується його світовідчуття. Уже тут він намагається нещадно все критикувати, тобто “зв’язати нашу критику з критикою політики”, або “зв’язати й ототожнити нашу критику з дійсною боротьбою”3 і доходить таких висновків:

1)“зброя критики не може, звичайно, замінити критики зброєю, матеріальна сила повинна бути повалена матеріальною силою, але і теорія стає матеріальною силою, як тільки вона оволодіває масами”;

2)“подібно до того, як філософія знаходить у пролетаріаті свою матеріальну зброю, так і пролетаріат знаходить у філософії свою

духовну зброю”;

3)“філософія не може втілитись у дійсність, не скасувавши пролетаріату, пролетаріат не може скасувати себе, не втіливши філософії

удійсність”4.

Річ тут не в змісті, а в стилі. Це вже був виразно біблійний стиль, стиль старозавітних пророків, з прирівненням пролетаріату до “вибраного народу”, з натяком на власну роль вождя й Мойсея5.

Пізніше у спільній праці К. Маркса і Ф. Енгельса “Святе сімейство, або Критика критичної критики” (1844) висловлено їхній погляд на всесвітньо-історичну місію пролетаріату як творця нового комуністичного суспільства. І тут відчувається той самий біблійний стиль “місія” і “Месія” (пролетаріат — визволитель і спаситель усього людства), хоч у його зовнішньому вигляді ще не було старозавітної сивої бороди пророка. У Геґеля, як відомо, історія є ніщо

1 Див.: Булгаков С. Карл Маккс как религиозный тип // Наш современник. — 1990. — No11. — С. 140.

2 Маркс К. Роздуми юнака при виборі професії // Маркс К., Енгельс Ф. З ранніх творів. Вид. 2-е. — К.: Політвидав України, 1984. — С. 4.

3 Маркс К. К критике гегелевской философии права. Введение // Маркс К., Энгельс Ф. Соч., 2-е изд. — М.: Гос. изд. полит. лит., 1954. — Т. 1. — С. 422.

4 Там само. — С. 428–429.

5 Див.: Маланюк Є. До проблеми большевизму. — Нью-Йорк, 1956. — С. 17.

74

інше як вияв і реалізація всесвітнього духа (або розгортання ідеї свободи) у часі та просторі. Як бачимо, спадкоємності й тут нема.

Наступним етапом у формуванні марксизму стануть “Економічнофілософські рукописи 1844 р.”, де геґелівська категорія “відчуження духа” під пером Маркса трансформується у “відчуження праці”, або “самовідчуження робітника”. Що ж таке відчуження праці і для чого він переінакшив формулу Геґеля? Відчуження праці в Маркса відбувається такими фазами:

а) відчуження продукту праці, тобто результату праці; б) відчуження самої діяльності, де продукт є лише підсумком ді-

яльності, тобто якщо мені (пролетареві) не належить результат праці, то й мені не належить сама діяльність;

в) якщо мені не належить результат і сама діяльність, тоді я сам собі не належу, це і є самовідчуження, тобто відчуження людини від людини;

г) коли людина протистоїть сама собі, то їй протистоїть інша людини, а це вже соціальний антагонізм. І К. Маркс робить висновок: “Те, що можна сказати про ставлення людини до своєї праці, до продукту своєї праці і до самої себе, те саме можна сказати і про ставлення людини до іншої людини, а також до праці і до предмета праці іншої людини”6. Тут ідеться про “відчуження” або “самовідчуження” тільки робітника, він наповнює поняття “відчуження” зовсім іншим — економічним, класовим, історичним — змістом. Під “відчуженням”, або “самовідчуженням” праці Маркс розуміє підневільну працю робітника на капіталіста, привласнення капіталістом продукту праці робітника, відокремлення робітника від засобів виробництва тощо. Отже, К. Маркс прийшов до категорії практики та ідеї комунізму через категорію відчуження людини.

Марксизм як продукт розкладу німецького ідеалізму остаточно викристалізувався у “Тезах про Фjєрбаха” (1845). Центральна ідея тез:

-розробка питання про вирішальну роль практики в пізнанні й революційному перетворенні дійсності;

-про сутність людини як сукупності усіх суспільних відносин;

-про залежність ідеологічних явищ від матеріальних суспільних відносин;

-про роль та істотну відмінність філософської доктрини марксизму від інших систем, адже “філософи тільки по-різному пояснювали світ, але справа полягає в тому, щоб змінити його”7, — підсумував

він у тезах. Тут уся хитрість і суть марксизму (комунізму) — право змінювати світ. І сьогодні варто поставити запитання: а хто Ви такі, що б змінювати світ?

6 Маркс К.

Економічно-філософські рукописи 1844 року //

Маркс К.,

Енгельс Ф.

З ранніх творів. Вид. 2-е. — К.: Політвидав України, 1984. — С. 492.

 

7 Маркс К.

Тезисы о Фейербахе // Маркс К., Энгельс Ф. —

Собр. соч.

2-е изд. —

Т. 3. — С. 4.

 

 

 

75

Вже тоді молодий Маркс скоїв гріх: розв’язання теоретичних загадок буття зробив завданням практики, а істину перетворив на знаряддя революційної (насильницької) зміни світу, іншими словами, він перетворив богиню на наложницю, яку нищівно експлуатував, змушуючи її приносити практичну користь. Молодий Маркс був переконаний, що розв’язання теоретичних протилежностей можливе тільки практичним шляхом, тільки за допомогою практичної енергії людей, і тому їх розв’язання аж ніяк не є завданням пізнання, а являє собою дійсне життєве завдання, яке філософія не могла розв’язати саме тому, що вона бачила в ній тільки теоретичне завдання8. Отже, загальнофілософська максима про благо людства, якою керувався молодий Маркс, поступово загубилась у комуністичній ідеології, де право змінювати світ стане наріжним каменем нового світогляду.

У 1845–1846 р. Маркс і Енгельс пишуть другу спільну працю “Німецька ідеологія”, де поряд з матеріалістичним розумінням історії, залежністю суспільної свідомості від суспільного буття, визначальною роллю матеріального виробництва в житті суспільства, діалектикою продуктивних сил і виробничих відносин, зроблено філософський аналіз ідеї комунізму: “Комунізм для нас не лад, який треба запровадити, не ідеал, із яким повинна співвідноситись дійсність. Ми називаємо комунізмом дійсний рух, який знищує теперішній стан”, і далі вони пишуть, що “комунізм є доконечна форма й енергійний принцип найближчого майбутнього. Але комунізм як такий не мета людського розвитку, не є форма людського суспільства”. Підсумовуючи К. Маркс скаже: “теорію комунізму можна виразити одним положенням — скасування приватної власності”. Що більше, комунізм як позитивне скасування приватної власності — цього самовідчуження людини, — на думку Маркса, — він (комунізм) “є справжнє розв’язання суперечності між

людиною

і

природою,

людиною

і

людиною,

справжнє розв’язання спору між

 

 

існуванням

і

сутністю,

опредмечуванням і

самоутвердженням,

свободою

і

необхідністю,

індивідом

і

родом.

Він — вирішення загадки історії, і він знає, що він є це вирішення”9. Дуже гарно, романтично і поетично змальовує Маркс своє бачення комунізму, проте грішить проти духу й істини, бо вже тут прихований замір криється за тлумаченням, приховане тлумачення — за річчю.

Проте найглибше розуміння комунізму не у його творців, а у

8Див.: Маркс К. Економічно-філософські рукописи 1844 року // Маркс К., Енгельс Ф.

Зранніх творів. Вид. 2-е. — К.: Політвидав України, 1984. — С. 513.

9 Там само. — С. 508.

76

того, хто безсторонньо споглядав за процесом у момент його зародження, як наприклад Володимир Даль (з походження луганський козак), який 1881 р. (ще задовго до практики російського комунізму) у своєму “Толковом словаре живого великорусского языка” дає найглибше й найточніше означення комунізму (по-

даємо мовою ориґіналу): “Коммунизм политическое учение о равенстве состояний, общности владений и о правах каждого на чужое имущество10. Конґеніально. Сказав — як відрізав. Отже, усе подальше життя будь-якого явища або організму є ніщо інше, як реалізація того, що було закладено в момент його зачаття.

Згідно з новим світоглядом правові відносини, так само як їхні форми, не можуть бути пояснені ні із самих себе, ні з так званого загального розвитку людського духа, що навпаки, вони закорінені в матеріальних життєвих відносинах, сукупність яких Геґель називає громадянським суспільством, і що анатомію громадянського суспільства треба шукати в політичній економії.

Філософію історії марксизму або історичний матеріалізм концептуально й методично можна звести до одинадцяти тез про матеріалістичне розуміння історії, які містяться у передмові “До критики політекономії” К. Маркса:

1.У суспільному виробництві свого життя люди вступають у визначені, потрібні, від їхньої волі не залежні відносини — виробничі відносини, що відповідають певному рівневі розвитку їхніх матеріальних продуктивних сил.

2.Сукупність цих виробничих відносин становить економічну структуру суспільства, реальний базис, на якому підноситься юридична й політична надбудова і якому відповідають певні форми суспільної свідомості.

3.Спосіб виробництва матеріального життя зумовлює соціальні, політичні, духовні процеси життя взагалі.

4.Не свідомість людей визначає їхнє буття, а, навпаки, їхнє суспільне буття визначає їхню свідомість.

5.На певному ступені свого розвитку матеріальні продуктивні сили суспільства вступають у суперечність з виробничими відносинами, або — що є тільки юридичним виразом останніх — із відносинами власності, всередині яких вони досі розвивалися.

6.З форм розвитку продуктивних сил ці відносини перетворюються на їхні, кайдани. Тоді настає епоха соціальної революції.

7.Зі зміною економічної основи більш або менш швидко відбувається переворот в усій величезній надбудові. Розглядаючи такі перевороти, потрібно завжди відрізняти матеріальний переворот, тобто в економічних умовах виробництва, від юридичних, політич-

10 Даль В. Толковый словарь живого великорусского языка: Т. 14. — М.: Рус. яз., 1981. — Т. 2. И-–О. 1981. — С. 149.

77

них, релігійних художніх або філософських, тобто від ідеологічних форм, в яких люди усвідомлюють цей конфлікт і борються за його розв’язання.

8.Як про окрему людину не можна судити на підставі того, що сама вона про себе думає, так само не можна судити про подібну епоху перевороту по її свідомості. Навпаки, цю свідомість треба пояснити із суперечностей матеріального життя, з існуючого конфлікту між суспільними продуктивними силами і виробничими відносинами.

9.Ні одна суспільна формація не гине раніше, ніж розвинуться всі продуктивні сили, для яких вона дає досить простору, і нові, більш високі виробничі відносини ніколи не появляються раніше, ніж дозрівають матеріальні умови їх існування в надрах старого суспільства. Через це людство ставить собі завжди тільки такі завдання, які воно може розв’язати, бо при найближчому розгляді завжди виявляється, що саме завдання виникає тільки тоді, коли матеріальні умови його розв’язання наявні, або принаймні перебувають у процесі становлення.

10.У загальних рисах, азійський, античний, феодальний і сучасний, буржуазний, способи виробництва можна означити як прогресивні епохи економічної суспільної формації.

11.Буржуазні виробничі відносини є останньою антагоністичною формою суспільного процесу виробництва, антагоністичною не в розумінні індивідуального антагонізму, а в розумінні антагонізму, який виростає із суспільних умов життя індивідуумів: але продуктивні сили, що розвиваються в надрах буржуазного суспільства, створюють, разом із тим матеріальні умови для розв’язання

цього антагонізму. Через це буржуазною суспільною формацією завершується передісторія суспільства”11.

Отже, маємо всі підстави тлумачити марксистську доктрину як послідовну систему соціологічного детермінізму.

Антропологія марксизму ґрунтується на соціологічному детермінізмі: економіка визначає все людське життя, від неї залежить не тільки вся будова суспільства, а й уся ідеологія, духовна культура, релігія, філософія, мораль, мистецтво тощо. Економіка є базис, ідеологія — надбудова. Існує єдиний об’єктивний суспільно-економіч- ний процес, яким усе і визначається.

Де ж тоді людина? У людині, відповідає марксизм, творить не вона сама, а соціальний клас, до якого вона належить, вона мислить і чинить як дворянин, багатий буржуа, дрібний власник або пролетарій.

Те, що економіка багато важить у житті людини не відкриття К. Маркса, це було відомо і до нього. Що ж зробив К. Маркс? Він повідомив про це і надав йому універсального характеру. Те, що

11 Маркс К. Передмова. До критики політичної економії. Зібр. творів Т. 13. — С. 6-7.

78

К. Маркс відкрив у капіталістичному суспільстві на певному етапі його розвитку, він помилково зробив основою суспільства як такого. Багато цінного сказав К. Маркс про сучасний йому етап капіталізму, але його помилка саме в універсалізації одиничного й окремого. Абсолютизацію економічного боку життя, яку зробив К. Маркс, можна порівняти хіба що з абсолютизацією сексуального потягу З. Фройда.

Проте це лише один бік марксизму, а є ще інший. Марксизм — це не тільки вчення про історичний та економічний детермінізм, про повну залежність людини від економіки. Він також є вченням про спасіння, про месіанське покликання пролетаріату, про майбутнє досконале суспільство, в якому людина більше не буде залежати від економіки і подолає владу економіки над своїм життям, про силу й перемогу людини над ірраціональними силами природи та суспільства. Це, так би мовити, стрибок із

царства необхідності” в “царство свободи.

Як зауважив М. Бердяєв, душа марксизму саме тут, у цьому “стрибку”, а не в економічному детермінізмі.

Згідно з марксизмом активним суб’єктом, котрий звільнить людину від рабства і створить краще життя, є пролетаріат. Пролетаріат — від лат. proletarius — той, хто нічого немає, крім здатності до розмноження… Безпритульний, безземельний, злиденний прошарок громадян Стародавнього Риму, який жив за рахунок римського суспільства. Якщо римські пролетарі жили за рахунок суспільства, то капіталістичне суспільство, на думку К. Маркса, живе за рахунок пролетаріату. А це вже була велика брехня. Єдиним джерелом існування пролетаріату відповідно до вчення марксизму є продаж своєї робочої сили власникам засобів виробництва. Пролетаріатові приписують месіанські (спаситель) властивості, на нього переносять ознаки вибраного народу Божого (“це єдиний і до кінця революційний клас”), він — новий Ізраїль. Це не що інше, як секуляризація староєврейської месіанської свідомості. Отже, важіль, яким можна буде перевернути світ, знайдено. Саме тут матеріалізм К. Маркса обертається крайнім ідеалізмом.

І тепер ми переходимо до того пункту, який раніше, у радянську добу, називали “революційною діалектикою”. Відомий релігійний дослідник М. Бердяєв звернув увагу на невдале, навіть більше, безглузде словосполучення — “діалектичний матеріалізм”. Не може бути діалектики матерії, адже діалектика передбачає Логос, смисл, тому можлива лише діалектика думки та духа. Але К. Маркс переніс властивості думки та духа в надра матерії. Діалектика з мистецтва ведення бесіди в руках К. Маркса перетворюється на екзальтацію (збудження) людської волі, людської активності. Пролетарі ніколи не забунтують, доки не стануть свідомими, а свідомими вони не стануть доти, доки не зчинять бунту. Така соціальна діалектика

79

марксизму. Розмірковуючи над цим боком діалектики, відомий російський мислитель Л. Шестов, зауважив: “Мета діалектики — не пошук істини, а знищення суперника”12, адже революційна діалектика марксизму не є логічною потребою саморозкриття ідеї, радше — активністю революційної людини, для якої минуле не обов’язкове.

Відштовхуючись від такого розуміння діалектики, філософія марксизму, або історичний матеріалізм усю писану історію поділяє на дві великі ери:

царство необхідності й царство свободи.

Отже, історія, яка вийшла з-під пера К. Маркса, поділена на дві частини (за аналогією Авґустина): на темне минуле, коли людина була рабом, і на світле майбутнє, яке починається з перемоги пролетаріату в комуністичній революції. Комуністична революція є поворотним пунктом всесвітньої історії, щось на кшталт Різдва Христового для таких мислителів, як Авґустин, Геґель тощо. І сама термінологія нового учення була вироблена не в рамках марксизму, а задовго до нього, що більше, запозичивши схему всесвітньої історії в Авґустина, К. Маркс лише вдало її використав, наповнивши її новим ідеологічним змістом: “месія” і “всесвітньо-історична місія пролетаріату”, “докорінний поворот у всесвітній історії пов’язаний

здіяльністю Ісуса Христа” і “докорінний поворот, пов’язаний з революційною діяльністю пролетаріату”. Усе, що було до Різдва Христового, Авґустин назвав передісторією, справжня історія починається з Різдва Христового. У К. Маркса передісторія — це первіснообщинний лад, або “примітивний комунізм”, тобто рай на землі, де не було багатих і бідних, гнобителів і пригноблених, усі були рівні в бідності, аж доки не виникла приватна власність (справжнє гріхопадіння для марксиста), за яким йде вигнання

зраю у царство необхідності з приватною власністю і класовим антагонізмом. Тому знаменитий “Маніфест комуністичної партії” (1848) автори починають із констатації того, що вся попередня історія є історією боротьби класів. У вічному антагонізмі перебували:

 

раб

і

вільний,

 

кріпак

і

поміщик,

 

майстер

і

підмайстер

 

найманий робітник

і

буржуа,

тобто

пригноблені

і

гнобителі13.

Комунізм покликаний покласти цьому край, тому справжня (дійсна) історія, з погляду бородатих класиків, починається з перемоги комуністичної революції й запровадження диктатури пролетаріату, і продовжується аж доти, доки всі джерела суспільного ба-

12Шестов Л. Доля Сократа. Сочинения: В 2 т. — М.: Правда, 1993. — Т. 1. — С. 610.

13Див.: Маркс К., Єнгельс Ф. Манифест коммунистической партии // Маркс К.,

Энгельс Ф. Собр. соч. 2-е изд. — Т. 4. — С. 419–459.

80

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]