Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая технологія і правила системи опалення пасажирських вагонів -укр.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
06.02.2020
Размер:
435.2 Кб
Скачать

7. Технологічний процес дефекації деталей.

Дані технологічних процесів складаються з технологічною інструкцією, комплекту документів на розбирання, дефектацию, ремонт і складання вузлів і деталей суцільнометалевих пасажирських вагонів з переліком дефектів, наведених в картах ескізів, картах дефектації. Значну увагу приділено посиленню норм охорони праці, що відображено в технологічній інструкції.

  Визначення зносу і придатності складальних одиниць і деталей в процесі дефектації та після ремонту виробляють зовнішнім оглядом і спеціальними засобами вимірювання, шаблонами і пристосуваннями.

  Всі деталі після розбирання вузлів і агрегатів перед дефектації та ремонтом повинні бути очищені.

  Очищені деталі піддають дефектації з метою оцінки їх технічного стану, виявлення дефектів і встановлення можливості подальшого використання, необхідності ремонту або заміни.

  При дефектації деталі сортують згідно вимог на:

  - придатні для постановки на вагон без ремонту;

  - потребують ремонту і відновленню;

  - які не підлягають ремонту і відновленню;

  - підлягають обов'язковій заміні.

  Но придатним без відновлення відносяться деталі, знос яких лежить в межах встановлених допустимих величин. Деталі з зносом вище допустимого, але не належать до групи непридатних, а також деталі з ушкодженнями, піддаються усуненню, підлягають відновленню і подальшому використанню.

8. Спосіб відновлення деталі і його обгрунтування.

Ремонт складових частин і деталей опалення може бути виконаний за допомогою полімерних матеріалів відповідно до «Інструкції по застосуванню полімерів при ремонті пасажирських вагонів». Котли опалення, грязевики, запасні водяні баки промивають і оглядають. Прогоріли колосники замінюють. Термометри, гідрометри, манометри перевіряють. Замість несправних і відсутніх гідрометрів дозволяється встановлювати манометри типу ОБМ-100 або інші рівноцінні з градуюванням від 0 до 1,6 МПа і від 0 до 0,1 МПа.

  Панелі, кронштейни, знімні етикетки, кожуха і камери приладів-покажчиків при необхідності ремонтують або замінюють. Воздухоподогреватели, калорифери, розширювачі і розширювачі-підігрівачі повітря промивають і оглядають. Виявлені несправності усувають. Забороняється ставити заглушки на трубки. Трубки з наскрізними корозійними пошкодженнями замінюють новими. Пошкоджене антикорозійне покриття підігрівачів повітря і розширювачів, знятих для ремонту, відновлюють цинкуванням або іншим покриттям. Після ремонту воздухоподогреватели, розширювачі-підігрівачі і розширювачі відчувають наливом води. Труби опалення зовні очищають від пилу і бруду, міжреберні проміжки труб очищають і продувають. Пошкоджені труби опалення ремонтують заміною несправних елементів новими або зварюванням.

9. Технологія ремонту деталей.

Система опалення в процесі експлуатації пасажирських вагонів піддається щорічного деповскому ремонту, а також ремонтів першого і другого обсягу на заводах.

  При заводському ремонті пасажирських вагонів весь процес ремонту системи опалення розділений на три основних етапи:

  - розбирання системи опалення на вагоні на основні вузли;

  - розбирання вузлів в цеху на окремі деталі, очищення та обмивання їх, огляд і визначення необхідного обсягу робіт;

  - ремонт і відновлення цих деталей, і комплектування деталей у вузли і комплекти;

  - встановлення вузлів системи опалення на вагон.

  Перед зимовим опалювальним сезоном і при періодичних ремонтах здійснюється промивка системи опалення. При виконанні періодичного ремонту вузли системи опалення промивають роздільно (котел, мережа трубопроводів окупованої боку, мережу трубопроводів коридорній боку, розширювач-воздухоподогреватель або калорифер), а в експлуатації - без роз'єднання окремих елементів. Промивання проводять водою під тиском 0,2-0,3 МПа (2-3 кгс / см2), змішаної з повітрям, стисненим до 0,1-0,2 МПа (1-2 кгс / см2), поки з зливних отворів НЕ потече чиста вода.

  При ремонті системи опалення в депо з вагона демонтують після огляду тільки несправні деталі і вузли. При заводському ремонті всі деталі і вузли з вагона знімають для огляду і ремонту.

  Основні несправності, що виникають в системі водяного опалення, такі:

  -течь котлів в зварювальних швах або знос його стінок;

  -коррозіонние пошкодження металу розширювача-воздухоподогревателя, труб опалення;

-витік в з'єднаннях труб через корозію різьблення або втрати еластичності гумовими прокладками фланцевих з'єднань;

  -несправність опалювальної водопровідної арматури, плунжерних і відцентрових насосів, баків для води, грязевиков.

  Місця на зовнішніх і внутрішніх стінках котла, уражені корозією на глибину більш ніж 1/3 початкової товщини, ремонтують варінням підсилюють планок або електродуговим наплавленням. Після ремонту зварюванням котел піддають гідравлічному випробуванню під тиском 0,2 МПа (2 кгс / см2), яке витримують протягом 10-15 хв. Непридатні паронітові прокладки замінюють новими товщиною 5 мм.

  Пошкоджений розширювач-воздухоподогреватель після очищення також ремонтують електродугової зварюванням з наступним випробуванням водою під тиском 0,1 МПа (1 кгс / см2).

  Тріщини і корозійні пошкодження в трубах опалення в експлуатації і при деповському ремонті усувають електродуговим зварюванням з накладенням підсилюють накладок, а при капітальному ремонті замінюють несправні ділянки труб новими або повністю замінюють труби в залежності від виду капітального ремонту.

  Несправні насоси, опалювальну і водопровідну арматуру розбирають, оглядають і ремонтують, замінюючи негідні деталі, встановлюючи нові сальникові ущільнення, притираючи клапани і заварюючи тріщини в корпусах. Відремонтований корпус насоса відчувають під тиском 0,2 МПа (2 кгс / см2).

  При складанні відцентрового циркуляційного насоса необхідно забезпечити рівномірний зазор між крильчаткою і стінками корпусу в межах 0,15-1,37 мм. Прокладки між корпусом і кришкою ставлять на сурику. Після складання крильчатка повинна туго провертатися від руки.