Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая технологія і правила системи опалення пасажирських вагонів -укр.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
06.02.2020
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Малюнок 3 - Опалювальний котел

У нижній частині камери є колосникові решітки 2 і зольник. У верхній частині котла над вогневої коробкою розташована димова труба 7. У вогневу коробку циркуляційні труби 9 для збільшення поверхні нагрівання котла. Простір між зовнішньою сорочкою і топкової камерою, вогневої коробкою і димарем заповнюється водою. Паливо завантажується на колосникові решітки через люк топки 3.

Повітря подається під колосникові грати через люк зольника 1.

Для нагріву води за допомогою електроенергії в водяну сорочку котла вертикально вмонтовані 24 нагрівальних елемента 10, які розподілені по всьому периметру котла, за винятком простору над люком топки для твердого палива, і кріпляться до фланця топки котла через прокладки з пароніту. Клеми нагрівальних елементів захищені кужухом 4, який можна підняти і зафіксувати на ланцюжках, приварених до розширювача 8 котла, при необхідності проведення робіт з монтажу нагрівальних елементів і догляду за ними.

  Найбільша розрахункова температура води в котлі 90-95 ° С. При більш високій температурі нижні труби опалення нагріваються до 70 ° С і вище і осідають на їх поверхні пил підгорає.

2 Технічне обслуговування систем опалення вагонів в експлуатації

  При підготовці в рейс вагона з водяним і комбінованим опаленням в опалювальний період провідник повинен перевірити стан котла, положення вентилів і заслінок, наявність колосників в топці, справність насосів і вимірювальних приладів, наявність води в системі і запасному баку, відсутність течі води в трубах і кранах, наявність технічної документації, схеми опалення, інструкції заводу постачальника. Слід перевірити наявність інвентарю: піки-різака, совка для вугілля, скребачки, сокири, відра. При необхідності систему поповнюють водою, очищають топку від шлаку і золи, перевіряють кількість вугілля. Вагони починають опалювати при температурі зовнішнього повітря + 10 ° С і нижче. Розпалювання котла виробляють папером і дрібно наколотими дровами. У міру розгоряння дров топку завантажують паливом рівномірно по колосникових гратах. При цьому дверцята топки повинна бути закрита, а дверцята зольника відкрита. Інтенсивність горіння палива регулюють кількістю повітря, що подається в топку через дверцята зольника. Для збільшення тяги і припливу повітря дверцята зольника відкривають, а для зменшення - прикривають. Рекомендована товщина шару палива для великих шматків вугілля 100-200 мм, для дрібних 50-100 мм. Для кращого горіння палива періодично списом роблять про¬коли палива і шлаку. Не можна допускати скупчування золи та шлаку по периметру колосникових грат в місці зіткнення з кожухом вогневої коробки, так як вони створюють значну перешкоду теплообміну. Під час топки котла потрібно підтримувати постійне горіння палива і необхідну температуру води в котлі. Орієнтовна залежність температури води в котлі від температури зовнішнього повітря (в ° С) приведена в таблиці 1.

  На шляху прямування необхідно систематично контролювати рівень води в системі опалення з гідрометрії або контрольному крану, при необхідності підкачуючи воду насосом.

Чорна стрілка гідрометрії показує дійсний або максимальний рівень води в системі, червона маркування - мінімальний рівень води.

Таблиця 1

Зовнішня температура повітря

Температура води в котлі

+5

+40

+50

-5

+60

-10

+70

-15

+80

від -20 до - 40

+90

У вагонах з водяним опаленням, щоб уникнути пароутворення і пов'язаних з цим втрат води і погіршення її циркуляції необхідно стежити за термометру за тим, щоб температура води в системі не перевищувала 90 ° С. При більш високій температурі кришку зольника, слід закрити.

  Прискорення обігріву вагона при низьких температурах зовнішнього повітря роблять за допомогою ручного або циркуляційного насоса при температурі води в котлі не нижче 50 ° С. Перед посадкою пасажирів вагон повинен бути прогрітий до температури 18-22 ° С.

  Після прибуття вагонів в пункт формування та обігу необхідно очистити топку і зольник від золи та шлаку і містити котел в робочому стані. Після опалювального сезону з метою збереження система опалення повинна бути заповнена водою. В процесі експлуатації періодично, але не менше одного разу на добу і при наповненні системи опалення водою необхідно випускати повітря через воздухоспускні крани.

  Порушення нормальної природної циркуляції води в системі може бути викликано наступними причинами: недостатньо води в розширнику, повітряні пробки, в повному обсязі відкриті запірні вентилі обігрівальних труб і дросельні заслінки, часткове замерзання труб.

Для усунення цих неполадок слід поповнити систему водою, відкрити спускні крани і зробити примусову циркуляцію насосом, повністю відкрити запірні вентилі і дросельні заслінки, відігріти труби, для чого обкласти заморожене місце ганчіркою, поливати на нього гарячу воду, посилити топку котла і включити циркуляційний насос.

  Погана тяга в димовитяжною трубі може виникнути внаслідок заповнення значної частини труби сажею.

У пункті формування або обороту потрібно дати заявку на огляд труби.

  При обслуговуванні опалювальної установки пасажирських вагонів слід суворо дотримуватися правил техніки безпеки та пожежної безпеки. Забороняється зберігати в котельному відділенні легкозаймисті рідини і матеріали (гас, бензин, ганчір'я тощо.) І розпалювати ними котел, захаращувати котельне відділення сторонніми предметами і топити котел при рівні води нижче допустимого. Котельне відділення повинно міститися в чистоті і порядку. Технічне обслуговування котла необхідно проводити в головному уборі, рукавицях, халаті, при закритих бічних дверях тамбура.

  При опаленні вагона твердим паливом під час чищення топки відкривати дверцята слід обережно (не різко), перебуваючи на відстані 500-700 мм від дверцята, щоб уникнути викиду полум'я топковим газами і опіків обличчя.

  При очищенні котла від шлаку, а також при інших роботах з палаючим котлом потрібно остерігатися потрапляння розпеченого вугілля і шлаку на тіло або одяг. Категорично забороняється викидати вугілля розпалений і шлак з вагонів на шляху або між коліями, як на стоянках, так і на ходу поїзда.

Перевіряють стан арматури, приладів, насосів, очищають і Чистку димоходу з дахів вагона дозволяється проводити тільки на стоянці при відсутності контактного провода або при знятому з нього напрузі працівникам пунктів безвідчіпного ремонту та екіпіровки і у виняткових випадках працівникам ПТО на шляху прямування по заявці начальника поїзди. Категорично забороняється гасити топку котла водою або снігом. Надійність і довговічність системи опалення в чому залежать від правильного і систематичного спостереження і догляду за нею під час експлуатації і проведення своєчасних ремонтів. При водяній системі опалення для цього необхідно:

- утримувати у справному стані котел, труби опалення, калорифер, розширювач та інше обладнання, яке необхідно періодично промивати і очищати від бруду і пилу;

- підтримувати необхідний, достатній для нормальної роботи системи рівень води в розширнику;

- періодично очищати димар, колосникові решітки і зольники;

- застосовувати паливо відповідних марок;

- стежити за справним станом ручного і циркуляційного насосів:

- контролювати стан ізоляції в обробленні даху і котельному приміщенні. Система водяного опалення експлуатується тільки протягом опалювального сезону, який для залізниць Росії починається при температурі зовнішнього повітря від + 10 ° С і нижче. На теплу пору року, з квітня до вересня, систему водяного опалення консервують, тобто виконують такі дії:

- зливають воду і промивають систему;

- очищають топку, зольники і димову трубу котла від золи і сажі;

змащують їх;

- заливають систему водою, закривають дверцята котла і опломбують їх, закривають на замок кришки наливних пристроїв.

  Якщо вагони направляють в відстій на зиму, то для консервації системи водяного опалення необхідно злити воду. При негативних температурах зовнішнього повітря спорожнення системи опалення слід проводити після зливу води із системи водопостачання при температурі води в системі не нижче + 60 ° С і при температурі повітря в вагоні не нижче + 12 ° С.